Válságosból növekvő ágazat?

Ha a hazai sertések száma egymillióval emelkedne, akkor úgy háromezerrel többen dolgozhatnának az ágazatban, és közvetlenül 0,2 százalékkal növekedne gazdasági teljesítményünk – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium még nem végleges sertésstratégiájában. A tárca célja, hogy a jelenlegi hárommilliós sertésszámot öt-hat éven belül megduplázza.

Dénes Zoltán
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságban van a hazai sertéságazat – ezzel a mondattal kezdődik a Czerván György agrárügyekért felelős államtitkár által jóváhagyott, az ágazat jelen helyzetét és jövőjét taglaló dolgozat, amely a szűk szakmai köznyelvben sertésstratégiaként vált ismertté. Információink szerint a vidékfejlesztési tárca még ezen a héten szeretné a kormány elé terjeszteni az intézkedési tervet. A szakminisztérium azt fogalmazta meg célként, hogy a hízósertés-állományt hat-hét éven belül hatmillió darabosra növeli. Magyarország sertésállománya a múlt év végére 3,1 milliósra csökkent a 2002-ben kimutatott ötről. Eszerint a 2004-es uniós csatlakozás teljesen felkészületlenül érte az ágazatot. Mint írják, a kormányzat nem készítette fel a termelőket a közös piac működésének és támogatási rendszerének használatára, de a termelői-feldolgozói szféra sem tett lépéseket a változó körülményekhez való alkalmazkodáshoz. A vidékfejlesztési tárca szakértői szerint a hazai sertéstermelés legfőbb gondja, hogy hatékonysága elmarad a legfőbb versenytársakétól.
Az állatszám csökkenésével egy időben folyamatosan szűkül a kisebb gazdaságok jelenléte a piacon. Az uniós csatlakozás évében az egyéni gazdaságok még 1,7 millió sertést tartottak, ez a szám 2010 decemberére megfeleződött. Napjainkra a cégek által fenntartott hizlaldákban található meg a sertésállomány 75 százaléka. A sertéstartással foglalkozó egyéni gazdaságok számának csökkenése mellett az ágazatban dolgozó gazdasági szervezetek száma is visszaesett, ma éppen hogy meghaladja az ötszázat. A társaságok számának csökkenése együtt járt az egy szervezet által tartott sertések átlagszámának növekedésével, ami a 2004. évi 3900-ról 2010-re 4500-ra emelkedett. A piaci folyamatok hatására a gyengén teljesítő, felkészületlen, kis létszámú üzemek száma Nyugat-Európában is folyamatosan csökken. Érdekességként említhető meg, hogy miközben koncentrálódott a termelés, versenyképességünk nem javult – legalábbis ez derül ki a szakértői anyagból, amely több hiányosságra is rávilágít az ágazat hazai helyzetével kapcsolatban. Az itthoni hizlaldák ugyanis lemaradnak fejlettebb nyugat-európai társaiktól a szaporulat, a tömeggyarapodás és a takarmányhasznosítás terén is. Helyzetüket tovább nehezíti a versenytársakhoz képest magasabb adó- és járulékteher, illetve a hatósági szolgáltatások kiemelkedően magas költsége. Ágazati becslés szerint az általános forgalmi adó befizetése nélkül értékesített sertéshús aránya elérheti a harmincszázalékos szintet is a hazai piacon.
Ami egyébként az értékesítést illeti, a szakértők rámutattak: a külpiacokon általában a jó minőségű magyar sertéshús talál gazdára, míg az országba általánosságban gyengébb minőségű, olcsóbb húst hoznak be. Tavaly 25 százalékkal bővült a sertéshús importja, ugyanakkor értékben kifejezve még pozitív volt a teljesítményünk. Összességében elmondható, hogy Magyarország élő sertésből nettó importőr, sertéshúsból viszont nettó exportőr.
A helyzet megváltoztatására a szakértők javaslatot tesznek a sertéstelepek energetikai és technológiai, illetve a bérhizlalási rendszerek fejlesztésére. Utóbbinál 25-30 kilós malacok kihelyezésében gondolkodnak, a rendszerhez pedig célzott hitelfinanszírozás bevezetését is javasolják. Meglévő telepek és újak fejlesztését is lehetségesnek tartják, ezen belül pedig az 1300-1400 kocás szaporítótelepek termeltetői és a 650-700 férőhelyes hizlalótelepek termelői tulajdonú kialakítására tesznek javaslatot. Ehhez öt éven keresztül évi 32-36 milliárd forintos uniós és hazai forrásokat tartanak szükségesnek. A takarmánygondok megoldására szükségesnek vélik megvizsgálni, miként részesítheti előnyben az állattartókat az állami földeket kezelő Nemzeti Földalap. Emellett javaslatot tesznek állami takarmánykészlet létrehozására is, amiben a Concordia Zrt. és a Tartalékgazdálkodási Kft. is szerepet kapna. A stratégiaalkotók fontosnak tartották még a bürokratikus akadályok leépítését, valamint az ellenőrzések hatékonyságának javítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.