(van-e távoli cél )

Kristóf Attila
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, végiggondolta-e már valaki filozófiai, illetve gyakorlati értelemben, hogy az emberiség miért nem tudja megoldani alapvető problémáit, s miért találja szemben magát újra meg újra válságokkal, háborúkkal és halálos nyomorúsággal. Vörösmarty Mihály szavait használva: miért forog a Föld századok óta „keserű levében”? Miért, hogy az ember „sárkányfog vetemény”? Hiszen annyi kiváló elme fáradozott azon, hogy tegyen az emberiségért valamit, annyi felfedezés történt, hogy komfortossá váljon a Föld, hogy egyre tovább éljen az öreg, s egyre boldogabb legyen a fiatal.
Isten úgy rendelte, hogy szaporodjunk és töltsük be a Földet, de nem tanított meg bennünket arra, hogyan uraljuk, vagy miként viseljük a „rettentő szimmetriát” élet és halál között. Miképpen tartsuk kordában a gazdagságot és a szegénységet. A tékozlást és a nyomort.
Benépesítettük tehát a Földet, nem sokat gondolva azzal, hogy létterünk mennyit bír el. A sokaságok ide-oda özönölnek az úgynevezett népvándorlás kora óta, számos háború folyt és folyik a birtokba vehető javakért, az igazságot ürügyként használó forradalmak zajlottak, zajlanak, s jelenleg talán annyi ember él a földön, mint összesen a történelmi idők során. Lehet, hogy több az élő, mint a holt. Mi mégis a halottakat siratjuk. De az élőknek komfort kell, élelem és energia. Szaporodunk. Tehát a világ össztermékének is növekednie kell. Nincs megállás. Ez a növekedés pedig áldozatokkal jár. A természet kizsigerelésével. S az ember érezheti-e úgy, hogy nem része a természetnek? A fejemben Malthus neve motoszkál. Nem jó csengésű név. Mondhatni, veszedelmes. Feledésre ítélt. Ugyanis tudósként arra a következtetésre jutott, hogy nem mindenkinek kell megszületnie, mivel legelsősorban a túlnépesedés a Föld nyomorúságának az oka. De hát a megszületett „mindenkik” éppenséggel mi vagyunk. Felesleges voltunkkal nem könnyű egyetérteni.
Mostanság, amikor arról olvasunk, hogy a technikai civilizáció és demokrácia hatalmasnak és rendíthetetlennek hitt szegletköve, az Amerikai Egyesült Államok roppant államadóssága, túlköltekezése miatt egyes hitelminősítők szerint a „bóvli” kategóriába kerülhet, valami furcsa, ijesztő érzés fog el bennünket: vajon a zsákutcának hol a vége. S vajon Kína hogyan, miként került a népi kohók világából a gazdasági és pénzügyi Parnasszusra? Gondolhatunk-e arra, hogy a felhajtóerő nem volt más, mint a nyomor, az önkény és igénytelenség elegye? Szerepet játszott-e ebben a meg nem születettek hatalmas tábora?
Születhet-e bárhol a világon ebből a mostaniból egy új nyugodtabb, békésebb, igazságosabb, boldogabb világ? Vagy sok száz év erőfeszítése, munkája, a felhalmozott értékekkel együtt kárba vész? Egyáltalán, milyen az igazságos világ? S ha magunkra, magyarokra gondolunk, elképzelhető-e, hogy sziget voltunkban képesek leszünk létrehozni egy ilyen világot? Rendet a rendetlenség közepén. Ugyanis G8 ide, szuperhatalmak oda, földanyánk egyetlen nyavalyáját sem sem sikerült meggyógyítanunk. Vagy éppenséggel mi okozunk minden nyavalyát? Igaza volna Vörösmartynak: az ember valóban sárkányfog vetemény?
Minden jel arra utal, hogy a Teremtő az ember uralma alá rendelte a Földet, sőt az ember maga a teremtés értelmét jelenti. Ezért aligha hihetjük, hogy nincs remény. A malthusi érvelés itt szenved csorbát. Eleve elrendeltetett, hogy minden megszületendő gyermeknek meg kell születnie. A természet állítólag a lét egész rendjének szabályozására képes, s maga a létezés nyilvánvalóan nem önmagában forog, hanem valamely cél felé tart. Hogy miként érhető el ez az általunk nem ismert cél, én nem tudom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.