Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Balsai: Soron kívül vizsgálják ki az MSZP székházának eladását!

A Fidesz soron kívüli vizsgálatot kér az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) a volt MSZP-székház és a mellette lévő Köztársaság tér 27. számú, volt kincstári ingatlan eladása ügyében - jelentette be Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

MNO
2007. 11. 11. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fidesz szerint csak a Köztársaság tér 27. számú épület eladása 330 millió forintos vagyonvesztést okozott a kincstárnak – indokolta az ellenzéki párt lépését Balsai István sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ha ez a vizsgálat nem hoz eredményt, akkor az ügyészséghez fordulnak. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a Köztársaság tér 27-es számú ingatlan eladásával, majd újraértékesítésével kapcsolatban napvilágra került hírek igazságtartalmát szeretné megtudni, ezért több kérdésre is választ vár majd hétfőn a parlamentben Veres János pénzügyminisztertől.

Tudni szeretné, megfelel-e a valóságnak, hogy az épületet 2003-tól 2006-ig – az épület eladásáig – bérbe adták a Horizont Zrt.-nek? Hangsúlyozta: ennek a cégnek egyik tulajdonosa volt Szenetes Pálné, az MSZP székházat üzemeltető cég ügyvezetője. Fő kérdésként említette Balsai István azt, hogy megfelel-e az igazságnak az, hogy a vevők, Szenetes Pálné és társai az ingatlan tulajdonjogának megszerzése után néhány hónappal ezt az ingatlant közel kétszeres áron adták tovább? Ez ugyan tudható már, de szeretnék a pénzügyminiszter szájából is hallani – tette hozzá.

Így tudni szeretnék, hogy a Köztársaság tér 27. számú ingatlan "tényleges értékének figyelmen kívül hagyása" az eladáskor mekkora vagyonvesztést jelent a Magyar Államnak? További kérdésként vetette fel a fideszes politikus, hogy megfelel-e a valóságnak, hogy a pénzügyminiszter engedélyével értékesítették az épületet? Megfelel-e a valóságnak az a hír, miszerint az épület eladása nem nyilvános pályázat vagy árverés útján történt?

A Fidesz politikusa szerint kérdéses, hogy volt-e a bérlőnek elővásárlási joga az épületre. A Fidesz a bérleti szerződés minden részletére kíváncsi, emellett a kérdések listáján szerepel, hogy mikor adták el az épületet a bérlőnek, mit tartalmaz az adás-vételi szerződés, és hogyan határozták meg az eladási árat? A politikus szerint a kérdések sora ezzel nem fejeződött be, hiszen jó lenne azt is tudni, mekkora vételárat fizetett ki a vevő a Magyar Államkincstárnak, és ez mikor történt meg?

Balsai István korábban sajtóhírekre hivatkozva már felidézte, hogy a Köztársaság tér 27. szám alatti, az MSZP székházával műszakilag egybefüggő épület a rendszerváltáskor állami tulajdonban maradt, 2003-tól pedig az a Horizont Rt. vette bérbe, amelynek 30 százalékos tulajdonosa a szocialisták székházát üzemeltető cég ügyvezető igazgatója, Szenetes Pálné volt. Az ellenzéki politikus úgy nyilatkozott, hogy 2006-ban, amikor az MSZP kiköltözött a székházból, a Magyar Államkincstár ahelyett, hogy bevárta volna a két ingatlan közös értékesítését, eladta a bérlő Horizont Rt.-nek a Köztársaság tér 27. szám alatti épületet 370 millióért, úgy, hogy az eredeti árat értéknövelő beruházásokra hivatkozva 200 millióval csökkentette.

A politikus ugyancsak sajtóhírekre hivatkozva közölte: néhány hónappal később, 2007 júniusában a két ingatlant együtt vette meg egy írországi cég 1,6 milliárd forintért, ebből a Köztársaság tér 27-ért 700 millió forintot fizetett.

Daróczi Dávid akkor úgy reagált a fideszes politikus által elmondottakra, hogy a nagy értékű állami ingatlanok eladását a pénzügyminiszter hagyja jóvá, ez az MSZP-székházzal szomszédos épület estében is így történt, amelyet tavaly 255 egyéb állami ingatlannal együtt értékesítettek. A kormányszóvivő hangsúlyozta: az értékesítést ingatlanpiaci szakértő értékbecslése előzte meg, ami a kincstári vagyon eladása előtt természetes, logikus és bevett eszköz. Szavai szerint a vevő az éppen aktuális, szakértők által megállapított piaci áron vásárolta meg az ingatlant. A zártkörű értékesítést azzal indokolta, hogy a cégnek mint bérlőnek a jogszabályok alapján elővásárlási joga volt, és az államháztartásról szóló törvény ebben az esetben ezt az értékesítési módot rendeli el.

(mti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.