MOK: a vizitdíj és kórházi napidíj nem volt hatással a hálapénzre

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj nem hozott jelentős bevételt sem az alapellátásban, sem a kórházaknál, és érdemben nem volt hatással a hálapénzre sem – erről Éger István elnök beszélt sajtótájékoztatóján.

MNO
2008. 01. 30. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOK visszautasítja azokat a kormányzati kijelentéseket, miszerint a költségvetésből nem tudják majd pótolni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevételeit, amennyiben a népszavazáson a többség ezen díjak eltörlésére szavaz. Éger szerint a kormánynak az a feladata, hogy biztosítsa a praxisok biztonságos működését és megfelelő finanszírozását.

„Amennyiben a vizitdíj intézménye megszűnne, a Magyar Orvosi Kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésében megjelenítsék a döntéshozók, tehát az alapellátás működőképes maradjon” – fogalmazott a köztestület elnöke. Megjegyezte: információi szerint, ha a népszavazás a díjak eltörlését hozza, legkorábban 2009-től nem kell majd fizetni.

Az elnök szerint ahhoz, hogy a háziorvosi praxisok megfelelően tudjanak működni, a jelenlegi finanszírozás kétszeresére lenne szükség.

A díjfizetéssel a MOK továbbra sem ért egyet, továbbá praxisonként a vizitdíjbevétel – betegszámtól függően – nagyon eltérő bevételt jelent az orvosoknak. Van, ahol a bevétel 80-90 ezer, de van olyan praxis is, ahol ez az összeg eléri a 400 ezer forintot havonta, ugyanakkor egy rendelő fenntartási, működtetési költségei nagyjából megegyeznek – mondta Éger István.

Az egészségügyi tárca az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, hogy miközben egy évvel a vizitdíj bevezetése után egyértelmű tény, hogy ez a beteg számára szimbolikus díj lényegesen javította a háziorvosi rendelők anyagi biztonságát, a kamara elnöke rendületlenül folytatja küzdelmét egy olyan eszköz ellen, amit Európa kétharmadában alkalmaznak. A minisztérium közleménye szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj olyan bevétel, amit nem a kormánytól kapnak az orvosok, az Alkotmánybíróság szerint ezért tartható róla népszavazás.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.