időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Vörösiszap-katasztrófa: több vádlott is felmentést kér

WA
2012.11.06. 18:46

Bűncselekmény hiánya miatt felmentését kérte a tizedrendű vádlott, a Mal Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettese.

K. Árpád a vallomásában azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, nem követett el bűncselekményt, sem szándékosan, sem gondatlanul. Véleménye szerint a vád megalapozatlanul vonta le azt a következtetést, hogy a Mal ajkai telephelyén vezetői jogosultsága lenne, mert a bányászati üzem különálló egység. Hangsúlyozta: a gyár ajkai területén sem intézkedési, sem döntési jogosultsága nincsen, a timföldgyártással, a hidrátüzemmel és a vörösiszaptérrel összefüggésben a munkaszerződése szerint nincs kötelezettsége. Vitatta a vádirat állítását, hogy szándékosan akadályozta a kármentesítést, azt mondta, a katasztrófa után a cégvezetői utasításnak megfelelően bányászati szakemberekkel a gátépítési munkákban vett részt.

A bíró kérdésére elmondta, hogy az iszaptározóknál a katasztrófa előtt mindössze egyszer járt, a tározókkal kapcsolatban döntési jogosultsága nem volt. A tragédia napján történtekről elmondta: munkatársaival ebédelt, amikor telefonhívást kapott, miszerint „Kolontárnál piros a mező”. Hívta a halimbai bányaüzemet, mivel üzemzavarra gondolt. Amikor azt a tájékoztatást kapta, hogy ott nincs probléma, a helyszínre ment.

K. Árpád véleménye szerint a vádhatóság a vádlottak szakmai és emberi tisztességét vonja kétségbe, „a kollektív bűnösség elve alapján, beosztástól függetlenül”. Az ügyész válasza szerint a vád nem vonja kétségbe emberi és szakmai tisztességüket. Azt szeretnék tisztázni, hogy van-e a katasztrófának büntetőjogi következménye, és a vádlottak hibáztak-e.

Megalapozatlan volt a kárelhárítási terv?

Felmentését kérte a tárgyaláson a tizenegyedrendű vádlott Cs. László, a hidrátfeldolgozó divízió igazgatója is. A vád szerint mentésre irányuló intézkedést nem tett, és megszegte a segítségnyújtásra vonatkozó íratlan szabályokat. A bíróságon felolvasott vallomásában megalapozatlannak nevezte a kárelhárítási terv alapján neki felróttakat, azt, hogy értesítési kötelezettsége lett volna.

Tévesnek nevezte Cs. László a vádirat azon állítását, hogy ebéd közben értesült volna a katasztrófáról, mert csak a helyszínen szerzett tudomást a bekövetkezett tragédiáról, ahová az elsőrendű vádlott B. Zoltánnak, a Mal vezérigazgatójának kérésére ment ki. Kiemelte: a gátszakadás után a cégvezető utasítására a gyár vészleállítását intézte, amely több műszakon át tartott, és folyamatos intézkedést igényelt. Azt mondta, hogy a felelősségi körébe tartozó intézkedéseket megtette, és segítette a divíziójához közvetlenül nem tartozó feladatok ellátását is. Példaként a szennyezett talaj szállításának irányítását és a fedél nélkül maradt lakosoknak átmeneti szálláshely keresését említette.

Mindkét vádlott azt vallotta: a rendőrség, tűzoltóság szakemberei már a helyszínen voltak, mire ők a történtekről értesültek, ezért nem értesítették a hatóságokat.

A gátak „az örökkévalóságnak épültek”

A keddi tárgyalási nap elején az elsőrendű vádlott B. Zoltán az ügyvédek kérdéseire válaszolt. Védőjének a gátfalakra vonatkozó kérdésére azt mondta: a gátak „az örökkévalóságnak épültek”, soha nem került szóba az ott tárolt vörösiszap elszállítása. Az üzem a megengedett betöltési szint alatt működött – tette hozzá.

A tárgyalás szerdán a kilencedrendű vádlott R. Martin meghallgatásával folytatódik.

Megfontolatlannak nevezte a vörösiszap-katasztrófa után tett nyilatkozatát

B. Zoltán elsőrendű vádlott, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója a büntetőper hétfői tárgyalásán, Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva „megfontolatlannak” és „önkéntelennek” nevezte azt a katasztrófa másnapján, 2010. október 5-én tett nyilatkozatát, miszerint a Mal ajkai telephelyén kiömlött vörösiszap veszélytelen. A cégvezetőt többek között azzal vádolják, hogy a valóságnak nem megfelelő tájékoztatást adott a kiömlött anyagról. A vezérigazgató egy másik kérdésre válaszolva azonban fenntartotta, hogy a vörösiszap nem mérgező anyag.

A Mal Zrt. vezérigazgatója a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper október 19-i tárgyalásán azt mondta, először egyikük sem gondolta, hogy ekkora a baj.

A vörösiszap-katasztrófa

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.