Némedi Lajos a Fidesz–KDNP veszprémi jelöltje

Veszprém városüzemeltetésért felelős alpolgármesterét indítja a pártszövetség a február 22-ei időközi választáson.

MNO
2014. 12. 05. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térség korábbi fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a választás nem a kétharmados többségről szól, hanem a veszprémiek érdekeinek képviseletéről. Hangsúlyozta, hogy felfokozott érdeklődés kíséri az időközi választást, de a térségben élők szempontjából a kétharmad „álpolitikai kérdés”. Hozzátette: olyan képviselőre van szükség, akit ismernek, tapasztalt, és az ott élők nyugodtan rábízhatják ügyeik intézését.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) úgy véli, nagy felelősség Navracsics Tibor munkájának folytatása, de Némedi Lajos olyan jelölt, aki képes erre, 2006 óta minden választást magasan megnyert a körzetében, és 2010 óta alpolgármesterként dolgozik. A veszprémi sikereknek, amelyeket a választópolgárok 2014 őszén is elismertek, meghatározó alakítója volt Némedi Lajos – mondta.

A polgármester kiemelte, hogy fontosnak tartja azt a csapatjátékot, amelynek részeként az elmúlt négy évben Navracsics Tibor a parlamentben, ő maga Némedi Lajossal pedig helyben képviselte a veszprémiek érdekeit. Fontosnak tartja, hogy a csapategység megmaradjon, és Némedi Lajos átvegye a Brüsszelben dolgozó Navracsics Tibor munkáját.

Némedi Lajos azt hangoztatta, hogy hármas jelszóra építi a munkáját, ezek a tisztesség, a becsület és a hűség, és szövetségese szeretne lenni a térség valamennyi lakosának.

A Nemzeti Választási Bizottság február 22-ére tűzte ki az időközi képviselőválasztást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében.

A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén vette nyilvántartásba az első jelölőszervezeteket. A testület egyhangúlag döntött a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, valamint a Magyar Szocialista Párt nyilvántartásba vételéről.

 

A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

 

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Hivatalossá vált, hogy az MSZP nem állít saját jelöltet, hanem a függetlenként induló Kész Zoltánt támogatja. Eddig a Demokratikus Koalíció, a Magyar Liberális Párt, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Modern Magyarország Mozgalom is jelezte, hogy támogatja a független jelöltet. Ismert, Tóbiás József MSZP-elnök nemrég még arról beszélt, hogy december 15-én döntenek a jelöltállításról, és lesz szocialista jelölt.

A parlamenti mandátumért egyébként Török Gábor politológus is indult volna – a Jobbik jelezte neki támogatását –, de november 27-én közölte a Facebookon, hogy eláll ebbéli szándékától, ráadásul még Simicska Lajos sem jelezte biztosra indulási szándékát.

A veszprémi választás pikantériáját az adja, hogy ezen a mandátumon múlik a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, nem ismer ugyanis olyan problémát, amelyet 2010 és 2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. „Persze az a jó, ha minél nagyobb arányú egy többség a parlamentben, de én nem a kétharmadot látom a legfontosabbnak” – fogalmazott a kormányfő. A legfontosabb kérdés szerinte, hogy lesz-e a veszprémieknek és a város környékén élőknek olyan parlamenti képviselőjük, aki el tud intézni nekik fontos ügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.