Elítélték Révész Sándort

A jogerős elmarasztalás szerint a Népszabadság publicistája rágalmazott.

Munkatársunktól
2015. 01. 27. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen megrovással sújtotta kedden a Fővárosi Törvényszék Révész Sándor újságírót a Népszabadságban 2012. április 4-én A kábítás trükkje címmel közölt írásával összefüggésben. A bíróság az elsőfokú ítéletet lényegében helybenhagyva (a másodfokú bíróság szerint az újságíró nem aljas indokból követte el tettét) a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt elmarasztalt vádlottat kötelezte a bűnügyi költségek megtérítésére is. Révésszel szemben Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője és Kisberk Szabolcs, a Hír Televízió Célpont című műsorának szerkesztőségvezetője kezdeményezett magánvádas eljárást.

A Népszabadság publicistája említett írásában azzal a büntetőperrel összefüggésben fejtette ki véleményét, amelynek vádlottja Baráth Miklós volt. A férfi hamis vád miatt állt bíróság előtt. Ő volt az, aki kábítószert akart elhelyezni a Hír TV munkatársainak autójába, hogy ezzel lebuktassa őket, és ellehetetlenítse munkájukat. Révész a rágalmazási per tárgyává tett írásában azt állította, hogy az úgynevezett drogtrükköt éppen Kisberk Szabolcs találta ki azért, hogy lejárassa „kedvenc szocialista célpontjait, a pénzügyminisztert (Veres Jánost – a szerk.) és munkatársait”.

A szerző az elsőfokú eljárásban elismerte, hogy nem volt jelen Baráth Miklós büntetőperén, az írása alapjául szolgáló ügyről a Magyar Narancsban megjelent cikkből tájékozódott. A bíróság megállapította, hogy a magánvádlók által kifogásolt tényállítások mindegyike alkalmas volt a becsület csorbítására, a sértettek társadalmi megbecsülésének lerombolására. A kedden helybenhagyott elsőfokú verdikt indoklása szerint a magánvádlók esetében nem magánszemélyekről, hanem újságírókról van szó, így a Révész által jegyzett írás azt a látszatot is kelti, hogy a sértettek ebbéli tevékenységükben nem hitelesek. A beszerzett iratok azt támasztották alá, hogy a cikkben a szerző olyan tényeket tüntetett fel, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, és az írás olyan állításokat tartalmaz, amelyeket Baráth ügyében kétséget kizáróan nem állapított meg a bíróság – áll az ítélet indoklásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.