Frusztráltak a fővárosi fiatalok

Régiónként jelentősen eltérő a magyar fiatalok élethelyzete.

Csókás Adrienn
2015. 01. 27. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindegy, hogy az ország mely részén próbál boldogulni az ember, a fiatalok esélye és élethelyzete ugyanis régiónként alapvető eltéréseket mutat – állapította meg a Harmadrészt – Magyar Ifjúság 2012 tanulmánykötet, amely a 15 és 29 év közötti fiatalok problémáit, társadalmi szerepét vizsgálja. Az Ifjúságszakmai Társaság gondozásában megjelent kötet a négyévenként ismételt, 8 ezer fős kutatási program legfrissebb eredményeit összegzi, többek közt a megkérdezettek lakhatási, családi, tanulmányi, anyagi helyzete és a szabadidős szokások alapján.

Székely Levente, a kutatás vezetője hangsúlyozta, a vizsgált korosztályról általánosan elmondható, hogy konformista, nem törekszik radikális változásokra, céltalan, passzív, és nehezen köteleződik el.

A regionális jellemzőkről pedig úgy szólt: a fiatalság legnagyobb része Közép-Magyarországon, főként Budapesten él, ahol megfigyelhető, hogy a régió kimondottan jó gazdasági és társadalmi helyzete ellenére frusztráltabbak, bizonytalanabbak a fiatalok és negatívabban értékelik saját lehetőségeiket, mint az ország más pontjain élők.

Az észak-alföldi régióban a falusi fiatalok helyzete jóval kedvezőtlenebb városi társaikénál. Szabolcsban mutatkozik leginkább elmaradás, ahol a többség alig tud kulturális és szabadidős rendezvényeken részt venni, egyáltalán nem jut el színházba, moziba, sőt számítógépet sem nagyon használ. A régió fiataljai érdekes módon a „rajtuk múló tényezőkkel”, így a partnerkapcsolataikkal vagy terveik megvalósulásának esélyeivel mégis elégedettebbek az országos átlagnál.

Észak-Magyarország ugyancsak hátrányban van, itt jelentős a megkérdezettek tanulmányi lemaradása: Borsodban 17, Nógrádban 40 százalékkal kevesebben beszélnek idegen nyelveket az átlagnál. Káros szenvedélyek terén mégis itt a legkedvezőbb a kép: a megkérdezettek elsöprő többségben utasították el a cigarettát, s Nógrádban a legalacsonyabb az alkohol-, s drogfogyasztás aránya az országban.

Dél-Alföldön az országos átlagnál magasabb az elvándorlási potenciál, a kulturális fogyasztás és a jövedelmi helyzet viszont átlag alatti.

A nyugat-dunántúli régióban a fiatalok elsősorban karrierjüket építik, ami a családalapítás rovására megy: itt élnek legkevesebben párkapcsolatban és halogatják legtovább a gyermekvállalást. Egyre később (30 felett) házasodnak a közép-dunántúliak is, ahol a fiatalok helyzete szintén kedvező, és alacsony a munkanélküliség. A kutatásban a Dél-Dunántúlról az derült ki, hogy a korosztály többsége még tanuló vagy hallgató státusban van, és itt rendelkeznek a legtöbb szabadidővel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.