Manipulált kísérletek gyógyszereknél

Hazánkban is forgalomban levő készítményeket is érint egy indiai cég kísérletei nyomán kirobbant botrány.

Győr Ágnes
2015. 01. 24. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos országban, köztük Magyarországon is forgalomban levő készítmények forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolja az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA). Az EMA erről azután döntött, hogy problémák merültek fel egy indiai céggel kapcsolatban, amely az érintett készítményeket tesztelte. A kínos helyzetbe került GVK Biosciences eredményeit először a francia gyógyszerügynökség (ANSM) vizsgálta felül, s rávilágított, a hajderábádi székhelyű társaság legalább öt éven át, szisztematikusan manipulálta a kísérletek során az eredményeket.

Mindez Magyarországon hét gyógyszergyártó által forgalmazott tizenhárom készítményt érint. Többségük allergia elleni gyógyszer, de van köztük gyomorsav csökkentésére, illetve a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére felírható készítmény is. Nem hivatalos, ám a gyógyszeriparban járatos forrásból úgy tudjuk, ezek közül egyik sem olyan, amelynek ne lenne a hazai piacon alternatívája. Az ügyben megkerestük a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, amely hétfőre ígért tájékoztatást. Az EMA javaslatában nyomatékosította, egyetlen készítmény esetében sem kaptak olyan visszajelzést, hogy az ártalmas lenne az egészségre, vagy ne lenne hatékony. A gyógyszerügynökség az indiai cég által vizsgált több mint ezer készítmény közül 300-nál – amelyek hatásait más társaságok által végzett tanulmányok is igazolják – nem tartja szükségesnek a forgalmi engedélyek visszavonását.

Ugyanez a helyzet azoknál a készítményeknél, amelyeket az adott országban kritikus fontosságúnak ítélnek meg az illetékes szervek, és nincs forgalomban a helyettesítésükre alkalmas alternatíva. Az emberi alkalmazásra szánt gyógyszerek bizottsága ajánlását megküldték az Európai Bizottságnak (EB). Ha az EB is elfogadja azt, a szóban forgó gyógyszerek bevonása kötelező lesz. A GVK Biosciences honlapján január elején közzétett közlemény szerint az indiai kormány szakértőkből álló bizottságot állít fel, hogy kivizsgálja a feltételezett visszásságokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.