Új mentőállomást adtak át Bátaszéken

Az OMSZ négymilliárdos projekt keretében korszerűsíti a mentésirányítást, és mintegy 12  illiárdért zajlik a mentőállomás-hálózat korszerűsítése.

MD
2015. 02. 03. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 112 millió forintos, európai uniós beruházással épült bátaszéki mentőállomást Burány Béla, az OMSZ főigazgatója, Buda Péter régióigazgató és Bozsolik Róbert, a város független polgármestere avatta fel.

Burány Béla az átadáson kiemelte: az OMSZ négymilliárd forintos projekt keretében korszerűsíti a mentésirányítás rendszerét, és mintegy 12 milliárd forintért zajlik a mentőállomás-hálózat korszerűsítése.

Az OMSZ 22 új mentőállomás mellett 60 állomás korszerűsítését, „dinamizálását” is elvégzi. Húsz mentőállomás a nyár folyamán elkészül, a Zalalövőn tervezett létesítmény átadása régészeti feltárás miatt szeptemberben, októberben várható – mondta a főigazgató. A 60 felújítandó mentőállomás különböző stádiumban van, de a projekt befejezési határidejéig, 2015. november 30-áig a korszerűsítések is lezárulnak – tette hozzá.

Az MTI-nek elmondta: az elsődleges cél, hogy a mentők kiérkezéséig eltelő idő rövidebb legyen, illetve csökkenjen az épületek fenntartási költsége. Ezért a garázskapukat automatizálják, nyílászárókat cserélnek, és napkollektorokat helyeznek el az épületeken.

Tizenöt éve a mentőszolgálat az esetek 73-78 százalékában ér 15 percen belül a helyszínre, a cél az, hogy ez az arány a 90 százalékot meghaladja – jegyezte meg, hozzátéve: ennek érdekében 178 új mentőautót állítottak szolgálatba, és 22 mentőorvosi kocsi is érkezik az OMSZ-hez, amelyekből minden megyére jut egy.

Ismertetése szerint a korszerűsített mentésirányítási rendszer jelenleg nyolc megyében működik, az egész országban pedig március végéig lesz üzemképes.

Arra is kitért, hogy a bátaszéki mentőállomás vonzáskörzetében 15 ezer ember él, számukra ezt követően közelebbről tudják indítani a mentőgépkocsikat, és akár percekkel korábban a helyszínre érhetnek. Az új állomáson két mentőgépjármű, hét mentőápoló és hét gépkocsivezető teljesít szolgálatot.

Az OMSZ ismertetése szerint Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Tolna megyében összesen 17 állomást korszerűsítenek, és négy új állomás létesül: Jánoshalmán, Mezőberényben, Tótkomlóson és Bátaszéken.

A korszerűsítés Tiszakécskén, Orosházán, Hódmezővásárhelyen és Baján már befejeződött, Dunavecsén, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Kalocsán, Bácsalmáson, Gyomaendrődön, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Ruzsán, Szentesen, Szekszárdon és Pakson van folyamatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.