Csúcsra járt a kampánygépezet Veszprém megyében

Személyesen a miniszterelnök állt bele az időközi választási kampányba.

VZ
2015. 04. 12. 4:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialisták a kormányt revolverezték a parlamentben a brókerbotrány miatt, és az ügyfelek azonnali kártérítését követelték, valamint azt a kérdést is feltették, vajon miért kapott Tarsoly Csaba Quaestor-vezérnek parlamenti belépőt? Kapott Polt Péter legfőbb ügyész is; a Jobbik pedig egyszerűen csak „Quaestor-koalíciónak” nevezte az MSZP-t és a Fideszt, ugyanis szerintük mindkét párt felelős a történtekért. Az ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta az ügyészség a Quaestor-üggyel kapcsolatban hűtlen kezelés miatti nyomozás során, mivel a Magyar Fejlesztési Bank az ETO-nak nyújtott kölcsön során önerőként fogadott el egy olyan 900 millió forintos költségvetési támogatást, amelyet a törvény szerint nem lehetett volna figyelembe venni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője címzetes gazemberségnek nevezte a Quaestor céget, ugyanakkor a Befektető-védelmi Alap (Beva) úgy döntött, kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit a jegybank kérelmezésére. A politikus egyébként péntek este benyújtotta törvényjavaslatát a parlamentnek a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról.

Vasárnap jön a Lasztovicza Jenő halála miatt kiírt időközi országgyűlésiképviselő-választás Veszprém megye 3-as számú választókörzetében; minden párt belevetette magát a kampány sűrűjébe, még maga a miniszterelnök is beleállt a történetbe. Tapolca kapcsán Orbán Viktor azt mondta: ha a Fidesz–KDNP jelöltje nyeri meg a választást, „folytatni fogjuk a sikertörténetet”.

Tudósítónk Ajkára, Tapolcára és Sümegre is követte a kampányba beszálló miniszterelnököt. Tapolca egyébként még Gyurcsány Ferenc előtt is megvillantotta az ötödik DK-s képviselőtárs, így a frakcióalakítás reményét. A városban egyébként számos panasz érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ezért az NVB egy sor intézkedést hozott: elutasította a Fidesz–KDNP kampányígéreteit kifogásoló beadványt, elutasította a Vona Gábor Fidesz és Jobbik közötti választásról szóló kijelentése kapcsán érkezett panaszt – a Jobbik váltópárti szerepét most egy új közvélemény-kutatás is megerősítette –, és a Magyar Munkáspárt ignorálása miatt bepanaszolt ATV-t is felmentette.

Újabb kilenc népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) két Facebook-csoport. Magát a kezdeményezést 19 kérdéssel a civilek március 15-én jelentették be az Astorián. A Nemzeti Választási Bizottság egyes kérdésekben már döntést is hozott, mások kapcsán a Kúria is beszállt a procedúrába.

A korábban tízezreket megmozgató internetadó miatt Deutsch Tamás által kiírt nemzeti konzultáció is lassan révbe érni látszik, eközben a belpolitikai kedélyeket a „kamukausztozó” Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő elleni nyomozás is borzolta, valamint az a napvilágra került kutatás is nagy vihart kavart, hogy kiderült, közel háromszáz magyar iskolában a diákok több mint fele már roma, és itt bizony nagyon rosszak a tanulók szövegértési mutatói. Eközben megkezdődött az ELTE-s gólyatábori erőszakoló pere, egyelőre a nyilvánosság kizárásával.

Van aggódni valónk az elvándorlás miatt is: tavaly minimum másfélszer annyi magyar hagyta el az országot, mint 2013-ban.

Pávatáncot jár Görögországgal Moszkva: Vlagyimir Putyin szerint a gazdasági válság sújtotta hellének nem kérnek pénzügyi segítséget országától, ugyanakkor felajánlották nekik, hogy csatlakozzanak rá a tervezett orosz–török gázvezetékre, mert így Európa egyik legnagyobb energiaelosztó központjává válhatnának; az új görög kormányfő pedig megértéséről biztosította az oroszokat a szankciók elleni válaszlépések kapcsán. Az EU-nak nem tetszik ez a közeledés – ahogy a görög minimálbér-emelés sem –, Martin Schulz, az Európai Bizottság elnöke az Oroszország elleni szankciók betartására figyelmeztette Athént. A görögök emellett Németországnál is pénzért kilincselnek, 278,7 milliárd eurót akarnak a németektől a náci megszállás miatt, Berlin azonban ostobaságnak nevezte követeléseiket.

Heteken belül újrakezdődhetnek a Ciprus újraegyesítéséről szóló tárgyalások – közölte kedden az ENSZ ciprusi különmegbízottja; a török és görög etnikummal rendelkező, kettészakított szigetország esetleges egyesítése nyomán fellángolhat a vita a sziget partjai közelében talált hatalmas földgáz- és olajkészletek kitermelési jogairól szóló vita miatt.

Menekülő fekete férfit lőtt agyon egy dél-karolinai fehér rendőr, az egyenruhás ellen eljárást indítottak; az FBI is vizsgálja az ügyet. Egy másik lövöldözésben Milánóban egy csődeljárás alatt álló férfi agyonlőtte az eljárást vezető bírót és még két embert; menekülés közben fogták el.

Újabb kivégzésről hozott nyilvánosságra videót az Iszlám Állam (IÁ): a felvételen négy, rablással és gyilkossággal vádolt férfi életét oltották ki. A terroristák eközben az interneten is lesújtottak: az IÁ szervezethez kötődő Kiberkalifátus hekkerei feltörték az egész világra sugárzó TV5 Monde francia tévéadó honlapjait, és megbénították összes csatornája adását. Az eset komoly riadalmat keltett, a francia kormány éberségre intett. A franciákat támadó hekkerekkel ellentétben az Izraelre lesújtó „elektronikus holokauszt” sikertelen volt. Az Iszlám Állam egyébként újabb hídfőállást szerzett meg Európában, ezúttal Katalóniában bukkantak a nyomára a szélsőséges terrorszervezetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.