Röpködtek a milliárdok

Hivatalos: leállították az M4-es építését és Rig Lajos nyert Tapolcán. A héten újabb pénzügyi cég dőlt be.

MA
2015. 04. 19. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Rig Lajos nyerte a mandátumot a vasárnap tartott tapolcai időközi országgyűlési választáson. A Fidesz–KDNP-s Fenyvesi Zoltán lett a második, az MSZP–DK-s Pad Ferenc pedig a harmadik.

Rig Lajos a szavazatok 35,49 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltán 34,27, Pad Ferenc 26,2, az LMP-s Sallee Barbara 2,02 százalékot kapott. Több jelölt nem érte el az 1 százalékot. A bizottság határozata ellen vasárnap 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani.

Orbán Viktor kedden a vasárnapi tapolcai választás eredményével kapcsolatban azt mondta: demokratikus verseny volt húsz-egynéhány jelölttel, tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani a választók döntését.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján. A tájékozottság és az elfogadás fontossága mellett a szélsőséges eszmék veszélyére hívták fel a figyelmet kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint zsidó szervezetek képviselői.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában hangsúlyozta: „alaptörvényünk szellemében újfent nyilvánvalóvá tesszük: a magyar zsidók közössége mindenkor számíthat Magyarország kormányának tiszteletére, barátságára, védelmére”. Magyarország célja, hogy egy egyre bizonytalanabb, békétlenebb világban a jövőben is a biztonság és a nyugalom országa maradjon minden polgára számára – húzta alá.

A Police.hu kedd este tette közzé, hogy sikkasztás gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. Közölték: a feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél.

A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-ről szerdán hozták nyilvánosságra, hogy az ügyfelei nem jutnak hozzá a befektetésükhöz. A kár pontos összegét egyelőre nem tudni, de több milliárd forint lehet.

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését – jelentette be Lázár János. A politikus arról is beszámolt, hogy mintegy 350 kilométer út építéséről döntöttek, 600 milliárd forint értékben. Közben a Hír TV közölte: az EB megerősítette, hogy a testület nem kérdőjelezte meg az M4-es építésére kiírt közbeszerzési eljárás tisztaságát.

 

 

Az Országgyűlés kedden határozatot hozott arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba.

A parlament döntésében kikötötte, hogy a kormánynak ülésszakonként legalább egy alkalommal tájékoztatást kell nyújtania a kontingens tevékenységéről, amely a határozat értelmében partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő feladatokra terjed majd ki. A magyar katonák 2017. december 31-ig látják el feladatukat az erbíli támaszponton.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit.

A bizottság és a magyar kormány között dúló, közel egyéves meddő vitát nyomatékosította Brüsszel azzal, hogy felfüggesztette a 700 milliárd forintos uniós támogatási program kifizetéseit. Többszörösen túlárazott beruházásokat és cégekre szabott közbeszerzési eljárásokat találtak az uniós revizorok.

A felfüggesztés technikai jellegű intézkedés, és amint a magyar hatóságok megoldották a kifogásolt dolgokat, feloldják az intézkedést – mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, mikor Budapesten járt.

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő feloldotta az Sz-300-as orosz légvédelmi rakétarendszer Iránnak történő szállítására vonatkozó tilalmat. Az államfő által aláírt rendelet a rakétavédelmi komplexumok Oroszországon keresztüli légi vagy szárazföldi szállításának, illetve „orosz zászló alatt közlekedő hajókon és repülőgépeken” Iránba történő eljuttatásának tiltását szünteti meg.

Az amerikai tisztviselők nem voltak elragadtatva, Teherán viszont örömmel fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését. „Az Oroszországgal való kétoldalú, és a szomszédos országokkal történő, különböző területeken megvalósuló együttműködés fejlesztése nagyon hatásosnak bizonyulhat a térség tartós stabilitása és biztonsága szempontjából” – jelentette ki Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.