Lesújtó képet festett Brüsszel

Az Európai Bizottság és a magyar kormány között dúló, közel egyéves meddő vitát nyomatékosította Brüsszel azzal, hogy felfüggesztette a 700 milliárd forintos uniós támogatási program kifizetéseit.

Wiedemann Tamás
2015. 04. 17. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, sokkal komolyabb fenntartásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság (EB) a magyarországi uniós támogatások felhasználásával kapcsolatban, mint az az eddigi kormányzati kommunikációból kitűnik. – Az EB tavaly szeptemberben 451 millió euró, azaz mintegy 135 milliárd forint értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg a 2007 és 2013 közötti időszak gazdaságfejlesztési operatív programjában, miután egy tavaly májusi ellenőrzés „súlyos, rendszerszintű gyengeségeket” tárt fel a projektek kiválasztásánál – közölte tegnap Jakub Adamowicz, a bizottság regionális politikáért felelős szóvivője.

Jakub Adamowicz hozzátette, miután a kiigazító intézkedéseket nem hajtották végre, a bizottság felfüggesztette a kifizetéseket a program egészét tekintve, de „büntetésről nincs szó, mind a pénzek folyósításának megszakítása, mind a kifizetések felfüggesztése része a szokásos eljárásnak, ha a bizottság szabálytalanságokat talál”.

A kormány szerdán még azt mondta, hogy Brüsszel azért állította le az uniós finanszírozással megvalósuló hazai beruházásokat, mert technikai jellegű problémák vannak a pályázatok elbírálási rendszerében.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: a bizottság a tavaly kezdődött ellenőrzés során konkrétan azt vizsgálta, hogy a magyarországi intézményrendszer a lehető legkörültekintőbben járt-e el akkor, amikor a győztes pályázatokat kiválasztotta. Mint ismeretes, emiatt 700 milliárd forintnyi támogatási programot fagyasztott be az Európai Bizottság (EB). Csepreghy azt is hangsúlyozta, hogy a 2007-ben kezdődött hétéves uniós ciklus pályázati rendszerét még a szocialista kormányok idején dolgozták ki, bár elismerte: a 2010-es választások után felálló új kabinet sem változtatott a struktúrán.

A lapunk birtokába is került bizottsági jelentés szerint ugyanakkor ennél súlyosabb megállapításokat tettek a brüsszeli testület ellenőrei. Ebből az április 10-én keltezett dokumentumból kitűnik, hogy többtucatnyi túlárazott beruházást találtak az ellenőrök, munkagépek esetén nem volt ritka a kétszer–hatszor drágább beszerzés, míg munkabérek esetében előfordult, hogy hétszer–kilencszer magasabb összeget fizettek ki más, hasonló projektek átlagkiadásaihoz képest. A bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a szabálytalanságok a magyar ellenőrző szerveken átmentek, azaz súlyos hiányosságok vannak a magyar irányítási és ellenőrző rendszerben is.

A szúrópróbaszerűen vizsgált ötvenöt pályázatból tizenhat megbukott, ami közel harmincszázalékos arány a mintavétel során. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kabinet tavaly év elején átalakította a pályázati rendszert, amely augusztusra készült el, ugyanakkor a szúrópróbaszerű vizsgálatokat novemberben végezték el a brüsszeli ellenőrök, vagyis a rendszer átalakítása után. A 444.hu portál információi szerint az Európai Bizottságnak nem azzal van gondja, amit a kormányzati kommunikáció állít. Míg a magyar kormány elszámolástechnikai ügynek állítja be a mostani esetet, az unió most is ugyanazt kifogásolja, amit a tavaly novemberi vizsgálata megállapított: a pénzeket a pályázatokon irányítottan juttatták bizonyos cégeknek. A lap által tegnap ismertetett vizsgálati anyag szerint a pályázatoknál a kért referenciákat, a határidőket és egyéb körülményeket szükségtelenül úgy határozták meg, hogy a kiírásnak csak egy szűk kör felelhessen meg.

– Az Európai Bizottság a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének negyvenkétezer projektjéből hatot kifogásolt, és három-négy olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait – reagált tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a brüsszeli dokumentumra. Kiemelte: a felfüggesztett három programrész nettó értéke százötvenmilliárd forint, vagyis a hétszázmilliárd forintból ennyit függesztettek fel valójában, ennyit még nem fizettek ki. A miniszter az MTI tudósítása szerint elmondta: az EB megjegyzéseket tett ugyan a pályázatok elbírálására, de az akkor használt módszert már 2014-ben megváltoztatták, mert a kormány is úgy vélte, hogy a korábbi pályázati elbírálási rend nem alkalmas arra, hogy objektív, az ország érdekét is szolgáló pályázati döntések szülessenek.

A kormány megfontolja a bizottsági véleményt, és kész levonni a tanulságokat, ugyanakkor pénzügyi veszteség nem fenyeget, mert ha pénzügyi korrekcióra kerül is sor, akkor ez még az idén jóváírható, és a tartaléklistásoknak kiosztható vagy új pályázatot is le lehet bonyolítani. Azt is elmondta, hogy a 8200 milliárdos, teljes „kasszán” belüli hibaarány két százalék alatti, ezzel Magyarország a közép-európai országok közül vezető helyen van a törvényesség és a szabályosság tekintetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.