Nem fogadja el a Pannon Egyetem a kar kiválását

Jogilag aggályosnak tartja a Pannon Egyetem szenátusa a Műszaki Informatikai Kar lépését.

MNO
2015. 06. 17. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ülést követően közleményt adott ki a Pannon Egyetem szenátusa, melyben kijelentette: nem jogszerű a Műszaki Informatikai Kar által kezdeményezett kiválás – írta a Vehir.hu. A fejleményekről Gelencsér András, az intézmény július 1-jétől kinevezett rektora tájékoztatta a közvéleményt. Mint mondta, a szenátus nem tartja jogszerűnek a kiválási szándékról való döntést, így nem is szavazott annak elfogadásáról vagy elutasításáról.

„A szenátus nyomatékosan visszautasít minden olyan kezdeményezést, ami egyéni vagy partikuláris csoportérdekek mentén az intézmény egységének megbontására, szellemi-tudományos potenciáljának gyengítésére, működésének ellehetetlenítésére irányul. Jogilag aggályosnak, etikailag pedig kifejezetten elítélendőnek tartja, hogy a Műszaki Informatikai Kar kari tanácsának a kiválásra vonatkozó kezdeményezését nem előzte meg az egyetem döntéshozó testületeivel, a társkarokkal, a régió önkormányzataival, gazdasági szereplőivel folytatott egyeztetés” – olvasható a közleményben.

A szenátus szerdai rendkívüli ülésén Friedler Ferenc leköszönő rektor bejelentette: felelősségét elismerve fennmaradó hivatali idejére lemond az egyetem stratégiai ügyeinek tárgyalási, képviseleti jogáról. A lemondást az egyetem szenátusa 20 igen, 0 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadta. A szenátus felszólította továbbá a kar kari tanácsát, hogy haladéktalanul vonja vissza az „előzetes egyeztetések nélkül, hatástanulmányok hiányában hozott kiválási szándékról szóló határozatot”, az érintett tagok pedig vonják le a személyüket illető konzekvenciákat.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara szerda délután tartott hallgatói fórumot, melyről a Veol.hu számolt be. A lap szerint csak hallgatók mehettek be az egyeztetésre, ahol egy ott megjelent egyetemista szerint arról volt szó, hogy így a hallgatóknak a Pázmány más óráit is lehetőségük lenne hallgatni.

Keddi közleményében a Műszaki Informatikai Kar arról írt: tízéves együttműködés van a Pázmány Információs Technológiai és Bionikai Karával, és a karok mindhárom alaptevékenységére kiterjed az együttműködés. Beszámoltunk róla: a kar szerint már nem elég az intézményközi együttműködés a karok nemzetközi szintű elismertetéséhez.

Kedden a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is arról tett bejelentést a Veol.hu szerint, hogy az intézmény vezetősége és fenntartója támogatja a Műszaki Informatikai Kar csatlakozását. Az egyetem közölte: a kezdeményezés adminisztrációja el is indult a PPKE-n.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere viszont kedden bejelentette: ellenzi a Műszaki Informatikai Kar kiválását. Porga az MNO-nak arról beszélt: hétfőn értesült a Pázmányhoz való csatlakozási szándékról, és „az egyik kar leválása nem erősítené a Pannon Egyetem pozícióit”.

A kar kiválását ellenezte Kész Zoltán független országgyűlési képviselő is, aki azt írta: „Egy közvetlenül nagyjából ezer embert érintő döntést ilyen módon meghozni nem lehet. Bármilyen érdekek álljanak is az eddig titokban tartott terv mögött, az biztos, hogy Veszprém érdekét nem szolgálja, félő ugyanis, hogy ez lehet az első szög a Pannon Egyetem koporsójába.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.