Újabb kerítéseket húzhatnak fel

A határzárról, a menekültkérdésről és a görög válságról tárgyaltak a héten. Pénteken három terrortámadás is történt.

MNO
2015. 06. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány 6,5 milliárd forint elkülönítése mellett döntött annak érdekében, hogy az állam maga építse meg a határzárat – jelentette be Szijjártó Péter. A mérnöki előkészítés már folyamatban van, és a kivitelezésre munkacsoport jön létre.

Egy ember meghalt és többen megsebesültek pénteken egy támadás során a franciaországi Saint-Quentin-Fallavier-ben. A vegyi üzemben több robbanás is történt, a terrortámadás tényét Francois Hollande államfő is megerősítette.

 

Ugyancsak pénteken fegyveres támadás ért két népszerű vízparti üdülőkomplexumot Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban, ott harmincnyolcan vesztették életüket, többen pedig megsebesültek. A támadásnak nincsenek magyar áldozatai.

 

Kuvaitban egy síita mecsetet ért támadás, több mint tucatnyian ott is meghaltak.

Leszögezte, hogy a jövőben minden olyan határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más mód, ideiglenes határzár létesítése mellett fognak dönteni.

A Belügyminisztérium keddi közleményében azt írta: a bevándorlási hivatal technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Később Giró-Szász András és Lázár János kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kerítés 4 méter magas lesz, 10 méter mély, 175 kilométer hosszú, az esetleges telekvásárlási és természetvédelmi kérdéseket pedig rendezi a kormány.

Csütörtökön az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország ellenzi a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, ilyesmit csak önkéntes alapon tart elképzelhetőnek.

A miniszterelnök egyúttal figyelmeztetett, hogy a mostani migráció egy olyan népvándorlási folyamat, amellyel hosszabb távon kell számolni.

„Meg kell védenie mindenkinek a saját határait. Ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem, akkor külön-külön, de a határokat meg kell védeni” – hangoztatta a miniszterelnök.

A találkozón az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy – miközben a szintén jelentős menekültnyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik – az elkövetkező két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba, ugyanakkor nem lesznek kötelező befogadási kvóták. A magyar kormány ezzel lényegében elérte céljait Brüsszelben.

Nem született megegyezés csütörtökön az Eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli értekezletén a görög válság megoldásáról.

Egyelőre nincs kompromisszum, a felek tovább keresik a megoldást – mondta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter. Megjegyezte azt is, hogy több kollégája egyaránt bírálta az athéni kormány és a hitelezők által előterjesztett javaslatot is.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke tudatta, hogy egyes területeken továbbra is nagy a nézetkülönbség, „ugyanakkor a görög hatóságok számára továbbra is nyitva áll a lehetőség, hogy elfogadják az intézmények által előterjesztett javaslatot”. Azt viszont a görög kormány eddig gyakorlatilag kerek perec elutasította.

Aztán pénteken új irányt vettek az események, ugyanis a görög miniszterelnök népszavazást írt ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. Alexisz Ciprasz péntek éjjel, a görög kormány éjszakába nyúló rendkívüli ülése után jelentette be a referendumot.

Az Eurócsoport szombati ülésén elutasította a görög kezdeményezést, miszerint a népszavazásra való tekintettel hosszabbítsák meg a mentőcsomag június 30-án lejáró hatályát.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Görögország június 30-ig kiegyenlíti 1,7 milliárd dolláros tartozását.

Ugyancsak csütörtökön balesetet szenvedett leszállás közben a Magyar Honvédség egyik kiképző repülőgépe. A gép egyik pilótája súlyos égési sérüléseket szenvedett, jelenleg a Honvédkórház égési plasztikai sebészeti osztályán ápolják. Benkő Tibor vezérezredes elmondása szerint a másik pilóta nem sérült meg. Közölte azt is, hogy ezek a gépek rendszeres időszaki vizsgálatokon esnek át.

A Magyar Nemzet információi szerint a repülőgép AI–14-es csillagmotorja gyulladt ki, és a tűz elérte a pilótafülkét, ahol az első ülésben ülő, a szolnoki alakulathoz tartozó pilóta tartózkodott. Ezért a kényszerleszállást a hátsó ülésben helyet foglaló másik pilóta hajtotta végre, sikeresen.

A magyar aranyérmes FTC-Rail Cargo Hungaria  kedvező csoportba került a női kézilabda-Bajnokok Ligájában, míg a férfiaknál az előző idényben döntős MKB-MVM Veszprém többek között a német THW Kiellel, a legutóbb negyeddöntős Mol-Pick Szeged pedig a címvédő Barcelonával került azonos csoportba. A Győr női kézilabdacsapatának selejtezőt kell játszania a csoportba kerüléshez.

Az európai labdarúgókupák hétfői sorsolásakor a magyar bajnok Videoton verhető ellenfelet kapott a Bajnokok Ligájában, walesit (The New Saints) vagy feröerit (Tórshavn). A Fradi a holland Go Ahead Eaglesszel, a Loki a montenegrói Szutjeskával, az MTK pedig a szerb Vojvodinával találkozik az Európa-ligában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.