Az Eurócsoport elutasította a görögök kérését

Nem hosszabbítják meg a június 30-án lejáró görög hitelcsomag érvényét.

MTI
2015. 06. 27. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dijsselbloem szerint nincs idő, hogy egy hónappal meghosszabbítsák a határidőt. „Hogy is gondolhatja a görög kormány, hogy túléli ezt az időszakot?” – tette a fel a kérdést.

„Azonnal lesz egy második tanácskozásunk, melyen a következményekről beszélünk, hogy felkészüljünk mindenre, ami szükséges” – mondta az Eurócsoport elnöke. Hozzátette: a görög kormány negatív választ adott, vagyis elutasította az általuk tett javaslatot – írta a Telegraph gyorsjelentésében.

A görög kormány népszavazásra viszi a kérdést, mégpedig azzal, hogy a nemzetközi intézmények javaslatának az elutasítását indítványozza a görög lakosságnak – tette hozzá az Eurócsoport elnöke.

Az eurócsoport emellett kiadott egy nyilatkozatot, melyet a görögök nem írtak alá. Ebben rögzítették: az euróövezet szervei készen állnak arra, hogy minden szükséges lépést megtegyenek az eurózóna pénzügyi stabilitásának biztosításáért.

Péntek éjjel Alexisz Ciprasz görög kormányfő ultimátumnak minősítette és elutasította a nemzetközi intézmények követeléseit a görög reformcsomagot illetően, valamint bejelentette, hogy július 5-én népszavazást tartanak. Ciprasz a referendumra hivatkozva azt szerette volna elérni, hogy néhány nappal hosszabbítsák meg a június 30-án lejáró görög hitelcsomag érvényét.

Jeroen Dijsselbloem szomorú döntésnek nevezte szombaton az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli ülésére érkezvén, hogy Görögország népszavazást kezdeményezett a hitelezők javaslatáról. „Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt” – szögezte le a holland politikus.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter világossá tette, hogy a szombat délutáni egyeztetések eredeti célja az volt, hogy összebékítsék a hitelezők és az athéni kormány javaslatait, de Görögország egyoldalúan lezárta az egyeztetéseket. „Mi az, hogy B terv? Nevükön kell nevezni a dolgokat. Görögország felállt a tárgyalóasztaltól, a helyzet pedig az, hogy a program kedden véget ér” – jelentette ki a tárcavezető.

„Valószínűtlen, hogy az emberek egy 9 milliárd eurós megszorító-csomagra igennel szavazzanak, és magam is arra hajlok, hogy ez lesz a népszavazás eredménye. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy egy nem szavazat után mi lesz” – fogalmazott Fokasz Nikosz szociológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának tanára az MTI-nek telefonon Athénből.


Elmondta, hogy a görög törvények szerint a népszavazás érvényességhez 40 százalékos részvétel szükséges, ami Görögországban minden valószínűség szerint elérhető, hiszen a választásokon 60-70 százalékos részvétel a jellemző.

 

Amennyiben a javaslat elfogadása mellett szavazna a többség, akkor a kormány minden valószínűség szerint lemond, és új választásokat írnak ki – véli Fokasz Nikosz.


A szakértő szerint arra a kérdésre, hogy ki nyerne egy új választást nehéz jóslatot adni. A Sziriza tárgyalási javaslatát ugyanis egyre kevesebben támogatják, a görögök egyre pesszimistábban látják az ország helyzetét, ami érthető a lassan nyolc éve tartó recesszió gazdasági hatásai miatt. Ugyanakkor valójában nincs számottevő erő az ellenzéki oldalon, az Új Demokrácia támogatói sem gyarapodnak – magyarázta.

A tanácskozáson Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója is részt vesz. Érkezésekor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az IMF a többi intézménnyel együtt mindig is rugalmasságot mutatott, hogy alkalmazkodjon az új politikai és gazdasági helyzethez Görögországban. A francia politikus elmondta, hogy a cél Görögország pénzügyi függetlenségének helyreállítása, ahogyan Írország és Portugália esetében is történt. Lagarde arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség: Görögországban mélyreható strukturális reformokat, illetve a növekedést támogató költségvetési konszolidációt kell végrehajtani, a hitelezőknek ehhez megfelelő pénzügyi támogatást szükséges nyújtaniuk, és az adósság terén is lépéseket kell tenniük.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint Athén és a hitelezők álláspontja között mérsékelt a különbség, és jól tudni, miben nincs egyetértés. „Ha megvan az akarat, a mód is meglesz” – fogalmazott. Moscovici szerint a bizottság mindig a kompromisszum megtalálása érdekében dolgozott. A francia politikus szerint az Eurócsoportnak értékelnie kell a helyzetet, és döntenie, hogy lehetséges-e még a megállapodás.

Kockázatos pókerlépés Alekszisz Ciprasz görög kormányfő döntése, hogy népszavazással keveredjen ki a Brüsszellel folytatott tárgyalások zsákutcájából, a 2011-ben meghirdetett, majd visszavont népszavazás ugyanis Jéorjiosz Papandreu miniszterelnök bukásához vezetett – írta az AFP francia hírügynökség.

2011-ben – a pénzügyi válság kellős közepén – Görögország az Európai Unióval tárgyalt egy megállapodásról, amelynek értelmében egyebek mellett újabb megszorító intézkedésekért cserébe 100 milliárd euróval csökkentették volna a görög adósságot és új hiteleket nyújtottak volna Athénnak. A megállapodás után négy nappal Jéorjiosz Papandreu szocialista miniszterelnök általános meglepetésre bejelentette, hogy népi konzultációra bocsátja a tervet. A segélyprogramot összekovácsoló Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár ragaszkodott a megvalósításához. Végül Papandreu visszakozott és visszavonta a népszavazás tervét.

Az euróövezeti pénzügyminisztereknek a hitelprogram sorsával kapcsolatos döntésétől függetlenül Görögország életben marad – közölte szombaton Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

Alekszisz Ciprasz hangsúlyozta, hogy bármilyen döntésre is jut az Eurócsoport, a görögök számára elég oxigén az életben maradásra – közölte a görög kormány egyik illetékese. A kormányfő állítólag telefonon hívta fel a német kancellárt és a francia államfőt, és közölte azt is, hogy a július 5-re kiírt referendumot mindenképp megtartják.

A görögök többsége támogatná a megállapodást egy közvélemény-kutatás szerint, amely még a kormányfő népszavazással kapcsolatos bejelentése előtt készült. Az Alco közvélemény-kutató intézet felmérését a Proto Thema című, vasárnaponként megjelenő újság ismertette.

Ebből kitűnt, hogy a megkérdezettek 57 százaléka támogatna egy megállapodást, és csak 29 százalékuk szeretne szakítani a hitelezőkkel. A felmérés 1000 fő részvételével június 24. és 26. között készült.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint az athéni kormánynak nincs felhatalmazása se elfogadni, se visszautasítani a hitelezők javaslatát, ezért folyamodott a népszavazás eszközéhez.

„Nincs felhatalmazásunk aláírni egy fenntarthatatlan és életképtelen javaslatot” – jelentette ki Varufakisz, hozzátéve: „de visszautasítani sincs felhatalmazásunk az emberek megkérdezése nélkül. Ők lesznek a legvégső döntőbírók, hogy elfogadjuk-e”.

Varufakisz, miután az Eurócsoport szombati tanácskozása nélküle folytatódott, elmondta: a következő napokban még lehetett volna javítani a javaslaton, amiről a görögök döntenének, és akkor a görög kormány javasolhatná azt a választóknak, hogy támogassák.

A görög pénzügyminiszter elmondta: a kormány megválasztása óta arra törekedett, hogy közös nevezőre hozza a hitelezőkkel megkötött, érvényes megállapodást és a saját céljait, de a hitelezők álláspontja szerinte az volt, hogy Athén bármit javasolhat, amíg az az, amit ők szeretnének. „Az elutasítás árt az Eurócsoport hitelességének egyenlő partnerek demokratikus intézményeként, és tartok attól, hogy ez a kár tartós lesz” – közölte Varufakisz, aki szerint az emberek többsége ráadásul nem hallgat majd a kormányra, és a javaslat támogatása mellett foglal majd állást.

A miniszter szerint a javaslattal az volt a baj, hogy a hitelezők által elvárt intézkedések recessziót okoztak volna, és azok válláról, akiknek vállalniuk kellene a terheket, és képesek is erre, azok vállára tette volna át, akiknek nem kellene további áldozatokat viselniük, és nem is képesek már erre.

Varufakisz úgy vélte, hogy a hitelezők javaslatában a számok sem stimmeltek. Fájlalta a görög miniszter azt is, hogy a javaslat semmilyen tervet nem tartalmazott, amely reményt adhatott volna az ország befektetőinek, hogy a konszolidáció és a kilábalás időszaka következik, semmi sem garantálta volna, hogy a javasolt öthónapos hosszabbítás után nem tartanak majd a felek ugyanott, mint most.

Varufakisz azt is elmondta, hogy az uniós szerződés nem rendelkezik az euróövezetből való kilépésről, csak az unió egészének elhagyásáról, ezért, ha Görögországot kikényszerítik a valutaunióból, az szerinte az alapszerződés megsértésével ér fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.