Brüsszel is kíváncsi az Altus-ügyre

Az EP illetékes bizottsága feltenne néhány kérdést az Altus Zrt. vezette konzorcium szerződésének ügyében.

Győr Ágnes
2015. 07. 14. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága az Európai Bizottság (EB) regionális és várospolitikai fejlesztésért felelős főigazgatóságának vezetőjét hallgatná meg a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cég uniós megbízásának ügyében. Információink szerint a közelmúltban erről állapodtak meg írásban a képviselőcsoportok koordinátorai. Amennyiben Walter Deffaa elfogadja a bizottság meghívását, a zárt ajtók mögötti meghallgatásra leghamarabb szeptemberben kerülhet sor. Jövő héttől ugyanis nyári szünetet tart az EP.

Ismeretes, Lázár János június elején Brüsszelbe utazott, hogy személyesen egyeztessen Walter Deffaa-val. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról a magyar véleményről tájékoztatta a bizottságot, hogy a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégével kötött szerződés tiltott pártfinanszírozásnak minősül. A találkozón azonban nem közeledtek az álláspontok. Az EB azt közölte, bár szívesen beszélgetnek a kormány képviselőjével az ügyben, szerintük nincs igazán miről. Az Altus kiválasztása a nemzetközi konzorcium vezetésére szerintük ugyanis szabályos volt. Mint korábban írták, a cég által vezetett nemzetközi konzorciumot a bizottság illetékes főigazgatósága nyilvános pályázat nyomán választotta ki azzal a céllal, hogy készítsen tanulmányokat az unió felzárkóztatási és regionális politikájának további alakításáról.

A találkozó után Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő – aki egyébként tagja a költségvetési ellenőrző bizottságnak – jelezte, nem hagyják annyiban a dolgot, és az Európai Néppárt frakciója úgy határozott, hogy ezt „a botrányos ügyet” az EP költségvetési ellenőrző bizottságának napirendjére kell tűzni. Kérdésre közölte: az Altus szabálytalanságának azzal a következménnyel kell járnia, hogy az Európai Bizottság visszavonja a megbízást.

A magyar parlament június végén elfogadta a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot, amelyet fideszes képviselők terjesztettek az Országgyűlés elé, hogy megvizsgáltassák a kormánnyal: a történtek nyomán felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása.  A határozatban úgy fogalmaztak: „Mivel Gyurcsány Ferenc (korábbi miniszterelnök és a DK jelenlegi elnöke – a szerk.) az Altusból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására.”

Tuzson Bence, a párt szóvivője július elején egy sajtótájékoztatón a Fidesz nevében arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy kezdeményezze cége, az Altus Zrt. európai uniós szerződésének felbontását, és fizesse vissza a felvett pénzt.

Az Altus vezette konzorcium ötmillió eurós megbízást kapott az uniós pályázati rendszer felülvizsgálatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.