Lázár: Nem vagyok az esélyesek között

Mindenki megnyugodhat: a tárcavezető nem tud ultizni, és nem beszél nyelveket. Kormányinfó 27., összefoglaló.

MNO
2015. 10. 15. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János csütörtöki tájékoztatóját a Testnevelési Egyetemen történt tűzesettel indította. A miniszter elmondta, a kormány készen áll, hogy segítsen a csütörtök hajnalban leégett atlétikai csarnok pótlásában, a felsőoktatási intézmény fejlesztésében. Jelezte, hogy a jövő keddi kormányülésre meghívják Mocsai Lajost, az egyetem rektorát. Hozzátette azt is, hogy a hajnali tűz okozta anyagi kár jelentős, több milliárd forintos. Az oltásban összesen 21 tűzoltó jármű és 75 tűzoltó vett részt. A tárcavezető köszönetet mondott a kerület polgármesterének, Pokorni Zoltánnak, valamint azt hangsúlyozta, hogy a kormány készen áll az újjáépítésre.

A kormány a következő napokban hozhat döntést a horvát–magyar zöldhatár lezárásáról, a határzárnak technikai akadálya nincs – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a szerb–magyar szakaszon megépült kerítés miatt már csak alig százan lépik át a határt. Lázár János köszönetet mondott a magyar honvédeknek valamint a Visegrádi Négyeknek, a cseh, lengyel, szlovák rendvédelmi erőknek.

A politikus hozzátette: Magyarország december közepéig fogja eldönteni, hogy milyen eljárást fog követni a kvótarendszert illetően. Trócsányi László igazságügyi miniszter folyamatosan egyeztet a szlovák kormánnyal a migrációs krízisről.

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János úgy fogalmazott, a kormány egyelőre nem foglalkozott azzal a Demokratikus Koalíció által előterjesztett javaslattal, miszerint üres önkormányzati lakásokba helyeznék el a kötelező kvóta szerint a menekülteket. A miniszter azt azonban világossá tette, hogy Magyarország perbe fog szállni a kvótával szemben: „a kormány úgy látja, akkor lépnek helyesen, ha a kvótát elutasítják”.

November 16-án kezdődnek az eladásra kínált állami földek nyilvános árverései. Lázár János kiemelte, hogy nagyon komoly külföldi érdekcsoportok fogtak azért össze, hogy Brüsszel elé járulva földet szerezhessenek. A tárcavezető úgy fogalmazott, fennáll a veszélye, hogy megpróbálnak földet szerezni. A politikus szerint az MSZP az, amely a külföldieknek földet osztana.

Visszamenőleg is hatálytalaníthatja az Alkotmánybíróság a földprivatizációról szóló kormányhatározatot, amelyet az ellenzék közös erővel támadott meg a testületnél. Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az állami földeket szociális szövetkezeteknek kellene adni, ezzel legkevesebb 150 ezer új munkahelyet lehetne létesíteni. Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az állami földek eladása miatt – jelentette be Harangozó Gábor. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hozzátette, az ehhez szükséges ötven aláírást már sikerült megszerezniük.

A kancelláriaminiszter azonban ismét leszögezte: „a magyar föld a magyar embereké”. Az árverés transzparens, az ellenzéki pártok számára is átlátható. Lázár elmondta, hogy negatív licit, áron aluli árverés elképzelhetetlen, majd kiemelte: a befolyt összeget egy beruházási alapba gyűjtik össze és jó célra fogják felhasználni.

Arról is beszámolt, hogy a földvásárlásokhoz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 150 milliárd forintos hitelkeretet biztosít. A húszéves futamidejű hitel első tíz évében – a jegybank növekedési hitelprogramjának keretében – a kamat mértéke 1,95 százalék lesz, és a második tíz évben is kamattámogatott hitelt biztosít majd az MFB. A kölcsön összege minimum 3 millió, maximum pedig 300 millió forint lehet. Az MFB a Budapest Bankot bízta meg azzal, hogy a földhitelt minden földvásárlónak hozzáférhetővé tegye – tette hozzá a miniszter.

Lázár János arról is szólt, hogy rövidesen a parlament elé kerül az adóhatóság szervezeti átalakítására vonatkozó javaslat, emellett készül egy 2017–2018-tól hatályos, adótartalmi változásokat hozó reform is. Hangsúlyozta, a versenyképesség javítása érdekében is elengedhetetlen egy szolgáltató adórendszer bevezetése, ami nem ellenfelet, hanem partnert lát az adózókban. A tárcavezető áttörésként beszélt arról, hogy január 1-jétől elektronikusan is lehet ügyeket intézni a közigazgatásban.

A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusról beszámolva a miniszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé a vissza nem térítendő támogatásokat a lakossági energetikai korszerűsítés területén. A visszatérítendő – de kamatmentes – támogatásra összesen százmilliárd forintot fog biztosítani a kormány, a fejlesztési bank pedig hitelez majd, de ehhez önerőre is szükség lesz. A miniszter jelezte ugyanakkor, hogy jelentős célnak tartják a közösségi létesítmények, például kórházak, iskolák, óvodák energetikai korszerűsítését, hogy csökkenjenek a fenntartási költségek.

Lázár János azt is elmondta, hogy a következő két hétben társadalmi konzultációt folytatnak majd a 2020-ig tartó EU-s ciklus pályázatairól. Megerősítette egyúttal azt a kormányzati szándékot, hogy Budapest és Pest megye külön régió legyen az EU-s pénzek elosztása szempontjából.

A kormány az Altus-üggyel kapcsolatos iratok nyilvánosságát kéri, és tiltakozik a zárt bizottsági meghallgatások ellen. Mint ismert, az Európai Bizottság (EB) zárt ülést rendelt el az Altus-ügyben: az EB – Lázár szerint – titkolózik, mert Gyurcsány Ferenc szerződésének aláíróit zárt ülésen hallgatja meg. A Fidesz azt kéri, hogy beletekinthessen az EB–Altus-szerződés dokumentumaiba, továbbá azt is követelik, hogy hozzák nyilvánosságra. Lázár kijelentette, a pártfinanszírozás az EU szabályaival teljesen ellentétes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.