Százmilliók baráti cégeknek

Giró-Szász András vállalkozása és a Századvég is újabb közbeszerzést nyert meg.

Horváth-Katona
2015. 12. 05. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy háromrészes pályázat keretében készíthet tanulmányokat a Miniszterelnökség megrendelésére a Strategopolis Kft. A dokumentumok az információs társadalomról, a kormányzati célok és a fejlesztéspolitika összhangjáról, valamint a pályázati konstrukciók kiírási hatékonyságának javításáról készülnek. A megbízást júliusban nyerte a cég. Ekkor éppen nem volt tulajdonos Giró-Szász András, aki egyébként ki-be járt a kormányközeli Strategopolisba az elmúlt években, attól függően, hogy kapott-e éppen kormányzati feladatot.

Utoljára akkor vált meg 61 százalékos tulajdonrészétől, amikor 2014 novemberében kinevezték a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává. Posztjáról októberben mondott le, a kötelezően leadandó záró vagyonnyilatkozata szerint nem is volt céges érdekeltsége.

Ez viszont nem tartott sokáig, hiszen a Strategopolis november elején megtartott taggyűlésén többségi, 70 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban. Érdekesség azonban, hogy két nappal a bejegyzés után Giró-Szász András újra kapott pozíciót a kormányban, mégpedig Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként, ennek ellenére – a közhiteles cégadatbázisa szerint – megtartotta cégtulajdonát is.

A Strategopolis által elnyert pályázat külön érdekessége, hogy első és harmadik részéért az idén milliárdokat nyerő Századvég Gazdaságkutató Zrt. is versenybe szállt, ám alulmaradtak Giró-Szász András cégének ajánlatával szemben. Ugyanakkor a november végi közbeszerzési értesítőből az is kiderül, hogy a Századvégnél sincs ok a búslakodásra. Ugyanis a társaság egy 230 millió forint összértékű, négyrészes nyílt pályázaton nyújtott be nyertes ajánlatot. A cég 80 millió forintért a versenyképesség és a humán tőke fejlesztéseinek értékeléséről készít tanulmányt szintén a Miniszterelnökség számára.

Ismeretes, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítványnak, illetve a hozzá kapcsolódó Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek rendkívül sikeres éve volt, idén közel bruttó kilencmilliárd forintnyi állami és önkormányzati megbízást nyert el a közbeszerzési eljárásokon. Ugyanakkor ez az összeg távolról sem jelenti a kormányközeli tanácsadó-kutató cégek idei évi teljes bevételét, hiszen ebben csak azok az összegek vannak benne, amelyeket nyilvános, hirdetménnyel záruló közbeszerzési eljárásokban szereztek.

Hamarosan egyébként bárki megismerheti, milyen munkát végez a Századvég, mert a Miniszterelnökségnek ki kell adnia azokat a tanulmányokat, amelyeket még az előző ciklusban négymilliárd forintért rendeltek a cégtől. Több tízezer oldalról van szó. A Századvéggel kapcsolatban az sem elhanyagolható, hogy nemrég derült ki: a cég öszszesen 21 vezetője és munkatársa csak 2013 és 2014 óta rendelkezik a szükséges nemzetbiztonsági átvilágítással, a cég telephelye pedig a minősített adatok kezelését lehetővé tevő engedéllyel. Ellenzéki képviselők hetek óta arra kíváncsiak, kapott-e a Századvég titokkörbe tartozó információkat tanulmányai, előrejelzései elkészítéséhez.

A Századvéggel kapcsolatban emlékezetes, hogy Mellár Tamás, a társaság 2010 és 2011 közötti kutatási igazgatója tavaly októberben a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: „Azért jöttem el (a Századvégtől – a szerk.), mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda.\"

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.