Kisvárda kelet Felcsútja

Fejlődés és mélyítés Seszták Miklós városában, összetépett ingyenjegyek Mezőkövesden.

Tompos Ádám
2016. 01. 05. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április elsején gigantikus, fényárban úszó, vörös gombakalapra emlékeztető stadion látványterve jelent meg Kisvárda labdarúgócsapatának a honlapján. A képet hatezren tekintették meg öt óra alatt, ám ekkor már az oldal szerkesztői egy megjegyzést is fűztek a grafikához: mindez csak tréfa, a görög Panathinaikosz arénájáról készült rajzot alakították át. A stadionról megjelent összegek azonban valósak: a másodosztályban vitézkedő csapat valóban közel egymilliárd forintot kapott a költségvetésből arra, hogy a szezon végére felépüljön az új, fedett lelátós pályája.

Ráadásul a Menedzsmentfórum 2015-ös kimutatása szerint a 920 milliós állami apanázson felül még a Magyar Labdarúgó-szövetség adatai szerint további 1,26 milliárd forintnyi tao-támogatás, a tavalyelőtti összeg tízszerese is befolyhat a tizenhatezres kisváros klubjához. (A tao az a társasági adóból levonható összeg, amellyel a cégek a látványsportágakat, a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot támogathatják – a szerk.) Ráadásul ehhez jött még a tavalyi év utolsó Magyar Közlönyében az újabb jó hír minden Várdadrukkernek: 690 millió forinttal több jut sportlétesítményük fejlesztésére, mivel a kormány számukra kedvezően vizsgálta felül a Nemzeti stadionfejlesztési programot. Ezzel Kisvárda lehet a „kelet Felcsútja”, ugyanis jelenleg egyedül az Orbán Viktor által alapított Puskás Akadémiához érkezik több tao-pénz; az MLSZ idén 1,73 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a miniszterelnök csapatának.

A kisvárdai Gólya Presszó csaposa maga is látta az állátványtervet, jót nevetett rajta. Azt viszont már komoly arccal mondja, hogy a csapat megérdemli a támogatást, a nézők pedig a stadiont. – Ötven éve így néz ki ez a város – panaszolja szocreál kocsmája pultjában –, most végre történik valami.

– Mutass nekem még egy NB II-es csapatot, amelyiknél hóban, esőben is stabilan kint van ezer ember! – mondja. Ő is mindig ott van a hazai meccseken, életében háromszor nem tudott megjelenni, egyszer esküvő, kétszer temetés miatt. Azt viszont sajnálja, hogy a jegyár már most is ezer forint; arra számít, idővel még drágább lesz. Meglep minket viszont azzal, hogy óvja kedvenc csapatát az NB I-be való feljutásról. – Azt már nem bírnák – mondja. Melós vendégei nem ilyen közlékenyek: amikor a fociról kérdezzük őket, azzal kezdenék, hogy nem politizálnak, majd korrigálnak oly módon, hogy nem idevalósiak.

Szemben a frissen felújított Felső-Szabolcsi Kórház áll. Egy idős férfitól, aki ide igyekszik, megtudjuk, nagyon modern épület ez, csak hát harmincöt betegre jut egy nővér. Mindjárt jobb kedve lesz viszont, amint a Kisvárda FC-t említjük: rendszeres meccsre járó ő is. Szerinte kell is az az egymilliárd a stadionra, mert ott van mellette a vár, „ami egy szimbólum”. A férfi baloldali érzelműnek mondja magát, már csak azért is, mert „benne van a korban”, de az utóbbi időben a fejlesztések miatt már a Fideszre szokott szavazni. Seszták Miklós és a foci kapcsolatáról annyit mond, nagy rajongó a miniszter, többször végezte már el a kezdőrúgást is (Ennél többet nem akar politizálni, mert az nem érdekli, csak annyira, hogy legyen meg a nyugdíja. A fia vállalkozó, ő már lényegében le is mondott az időskori állami juttatásról.)

Egészen más hangulat és környezet fogad a vár tövében épülő aréna közelében. Szeder- és barackszínű, mediterrán stílusú házak legfeljebb egyévesek lehetnek. Széchenyi-terves milliókról szóló táblák a sarkokon, valamint fűmag és frissen ültetett cserjék mindenütt. A szomszédos kocsma falán természetesen a Kisvárda mezei lógnak. Egy ősz hajú férfi szerint azonban mindez nem Seszták Miklósnak köszönhető.

– A Viktor miatt van, ő szereti nagyon a focit – mondja, és ezzel egy időben meg is szólal a televízióban a kormányfő hangja. Egy társadalmi célú hirdetésben utasítja el a bevándorlási kvótát.

– Ha focira kaptunk támogatást, akkor ezt kell felhasználni, örülünk ennek – jegyzi meg karba font kézzel a csaposnő.

Megkerülünk egy újabb Széchenyi-terves táblát, és egy sáros földúton haladva elérünk egy girbegurba drótkerítéshez, mögötte készül a VIP-parkoló. Szemben pedig vagy féltucat markológép túrja a földet. A frissen átrendezett területen egy férfi tolja biciklijén a tűzifát, tőle tudjuk meg, mi is zajlik a szemünk előtt: mélyítés. – A tavat mélyítik – teszi hozzá.

Sötétedik, mire egy másik északkelet-magyarországi településre, az ugyancsak tizenhatezres lélekszámú Mezőkövesdre érünk. Ez nem akadályozza meg a munkásokat, hogy gipszkartonokat erősítsenek a Mezőkövesd Zsóry Futball Klub stadionjára. Dolgoznak a már elkészült belső helyiségekben, lámpafényben imbolyognak a melósok árnyékai. A klubházzal szembeni dohánybolt előtt egy férfi kávézik, le sem veszi a szemét a csapat kék-sárga címeréről, úgy felel nekünk. Nem szeretné elmondani, szerinte miért kap ilyen sok pénzt a csapat, és azt sem árulja el, hogy bérletesként örül-e a megújuló stadionnak.

A Forrás Büfé vendégei már közlékenyebbek. Szerintük az a 357 millió forint, ami a taóból fakadóan folyt be, „I. Andrásnak” köszönhető. Tállai András államtitkárra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökére céloznak, aki a másodosztályú csapat első embere is, s aki a közelmúltban a támogatásokon kívül még valami mással is büszkélkedhetett a sajtónak. Megnyerték ugyanis vezetőedzőnek a korábbi szövetségi kapitányt, Pintér Attilát. A tréner mindezt úgy kommentálta, azért fogadta el ezt az ajánlatot az NB I-es megkeresések helyett, mert nem szereti a langyos vizet.

A forró fogadtatás várhatóan garantált lesz majd Pinyő számára, ugyanis úgy tűnt nekünk, hogy a matyó tizenegy teljesítményéről helyben nincsenek nagy véleménnyel. Kérdésünkre válasz helyett a falra mutatnak: nézzük meg, mi volt legutóbb a Siófok ellen! A Zsóry három góllal kikapott, méghozzá otthon. Mesélik, hogy sokan akkor össze is tépték a bérleteiket, pedig azt ingyen kapja minden dolgozó azoknál a cégeknél, amelyek segítik a csapatot. – Szívügye a Bandinak a foci – mondják kórusban. Ezt csak megerősíti mindaz, amit a klubházban láttunk, ott ugyanis a frissen festett falakat Tállai nevével ellátott mezek díszítik.

Megnyugvás. Mind a kisvárdai, mind a mezőkövesdi önkormányzatok támogatják a város sportklubjait. Kisvárdáról sem az önkormányzat, sem a klub nem válaszolt a kérdéseinkre, Mezőkövesdről viszont igen. Idén 62 millió forint támogatásban részesítették Tállai András csapatát. A Zsóry-Futball Club Kft. ügyvezetője, Bocsi Anna lapunk érdeklődésére azt írta: a támogatások azért érkezhetnek ilyen mértékben hozzájuk, mert az elmúlt évek alatt a sikeres pályázatoknak köszönhetően jól gazdálkodtak a taóval, és a vállalkozások megnyugvással érzékelhetik, hogy a pénz a sport fejlesztésére, jó helyre került. 2013-ban egyébként Kisvárda adósságállományának 65 százalékát vállalta át az állam, hatvanat Mezőkövesdéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.