„A baloldali pártok nagy részét a Fidesz pénzeli”

Liberális politikusok és gondolkodók összedugták a fejüket kormányváltás-ügyben. Bokros a modernizmussal győzne, Szelényi a nőellenességen változtatna, Tóta W. csilivel nyomná el a büdös összetevőket.

Lakner Dávid
2016. 02. 08. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondj jobbat – ezzel a címmel rendezett konferenciát a Szabadság és Reform Intézet (SZRI), hangsúlyozottan azzal a szándékkal: a résztvevők ne csak a másik javaslatát kritizálják, de tegyenek le jobb ajánlatot is az asztalra arról, miként lehetne 2018-ban legyőzni a Fidesz-kormányt. Igaz, hiába tették már fel a rendezvény alcímében a kérdést, miszerint miként is lehet leváltani a Fideszt, az ötszáz napos programot meghirdető Bokros Lajos egyedül maradt: a többiek továbbra sem kívántak hosszabban beszélni arról, milyen konstrukció verhetné meg három év múlva a mostani kormánypártokat. Pedig a Modern Magyarország Mozgalmat vezető, egyben az SZRI kuratóriumát elnöklő Bokros mindent megtett, hogy kezdeményező pozícióba kerüljön: felvázolta, miként vált meghaladottá a bal-jobb felosztás, magát pedig a Fidesz következetes ellenfeleként meghatározva vázolta fel a kormányváltás menetrendjét.

A szombati konferenciát Bokros rögtön gazdaságpolitikai elemzéssel nyitotta: szerinte egy zárt ország fejletlenből nem válhat fejletté, ehhez nyitottá is kell válnia. Példaként kedvenc országát, Kínát hozta fel, ami elmondása szerint 2030-ra a fejlett és nyitott gazdaságok között lehet, míg Magyarországot fenyegeti, hogy a fejletlen és zárt kategóriába lesz sorolva. Bokros szerint pedig a fejlődéshez a liberális demokrácia nem megkerülhető.

Bokros szerint már a bal-jobb felosztás is meghaladott, és inkább populistákról és modernekről érdemes beszélni. Minderre példaként mondta, hogy hiába a jobboldali besorolás, a Nemzeti Front vezetőjére, Marine Le Penre is „a régi kommunisták szavaznak”. A korábbi MSZP–SZDSZ kormány alatti gazdasági miniszter ezután hosszan fejtegette, kik a populisták és kik a modernek, ebben azonban nem volt sok köszönet: ha a címkék nem lettek volna elegendőek, a két különböző térfél meghatározásából világosan kiderült, hogy csak a modernizmus képviselői állhatnak a jó oldalon. Míg a populisták Bokros szerint önkényt mutatnak fel, torzítják és rombolják a versenyt, és nagymértékű újraelosztást valósítanak meg, addig a modernizáció híveinek az esélyegyenlőség a fontos, továbbá a rászorultak támogatása, illetve a versenysemlegesség, a versenyképesség fokozása. De már csak azért sem állhat senki jó szívvel a bokrosi meghatározás alapján a rendszerváltás óta kalandos politikai karriert befutó politikussal szemben, mert a populistákra az alattvalói, a modernekre pedig az állampolgári mentalitás jellemző szerinte. „A populista utálja az önálló intézményeket”, vezérelvű, így hisz az államot irányító személy küldetéstudatában, és végül az államot bekebelező komprádor burzsoáziát hoz létre – fejtette ki Bokros. Ellenben a modernizáció szerinte a világnézeti semlegességet vallja, „a nyílt gazdaságot és a nyílt társadalmat ünnepli”.

A nemzetpolitikára sem félt kitérni Bokros: mint mondta, a populizmus idegengyűlöletbe és fasizmusba hajlik, és büszkén elveti a multikulturalizmust, „pedig az tény, így olyan, mintha elvetnénk a napsütést”. Ellenben szerinte aki modern, az hazafi, de nem nacionalista, befogadáspárti, és vallja, hogy az magyar, aki annak vallja magát. A populizmus példaképei Oroszország, Törökország és Azerbajdzsán, ezekben az országokban pedig a gazdasági hanyatlás jellemző, és napirendben van újságírók bebörtönzése, ellenzéki politikusok meggyilkolása is. „Nyemcov tudna erről beszélni.” Ellenben a moderneknek nem példaképeik vannak, viszont ha mintákat keresnek, akkor Bokros szerint Deák Ferencre, Trefort Ágostonra, Barack Obamára és Angela Merkelre tekintenek. „Mi, modernek az Osztrák–Magyar Monarchiát tekintjük a gazdasági és társadalmi fejlődés csúcspontjának.”

A hosszas kifejtés után Bokros meghirdette az ötszáz napos „helyreállítási és újjáépítési” programot: szerinte a cél, hogy 2018-ban a modernizációnak legyen közös jelöltje mind a 106 egyéni választókörzetben. Heller Ágnest idézve kijelentette: meg lehet verni a bonapartizmust a bonapartizmus fegyverével. Az egykori gazdasági miniszter és EP-képviselő szerint minimális közös programra van szükség, aminek negatív elemei, hogy nem akarnak sem Fideszt, sem Jobbikot. Magát a Fidesz következetes ellenfeleként ábrázolta Bokros, és mint mondta, akkor sem ért egyet a „fasizmussal kacérkodó” hatalommal, ha ezzel nem lesz népszerű, mint tavaly nyáron, „amikor elöntötte az országot az idegengyűlöleti hullám”.

Kijelentette azt is, hogy a mostani baloldali pártok nagy részét a Fidesz pénzeli, a MoMa pedig nem radikális forradalmi párt, nem akarja bojkottálni a választást, nem akar erőszakot, „a jogon kívüli eszközök megágyaznak a fasizmusnak”.

– Úgy kell tennünk, mintha lenne jogállam, pedig tudjuk, hogy nincs – foglalta össze végül, később hozzátéve, hogy ő is meg kívánja méretni magát, mint 2014 októberében, amikor a főpolgármesteri választáson kapott közel 36 százalékot. (Mindezt azután, hogy a korábbi ellenzéki jelölt, Falus Ferenc visszalépett.)

Bokros után az Együtt elnökségi tagja, a rendszerváltást követően még a Fidesz színeiben politizáló Szelényi Zsuzsa következett. Bár a rendezvényen az ellenzékiek közül a baloldaliak és zöldpártiak nem szólaltak fel, az összefogásról épp a liberálisok nem értettek egyet: Szelényi rögtön óva intett attól, hogy csak a hatalom megragadásának mikéntjéről beszéljenek. Szerinte nincs ellenzéki összefogási csodafegyver, „az összefogócska nem működött 2014-ben”, és megbántott emberek tömegei ma nem találják a helyüket Magyarországon, ezért azon kell inkább gondolkozni, változást miként lehet elérni. „Nem az emberek számára kell megoldást javasolnunk, hanem velük együtt” – mondta, míg szerinte Bokrosnál túl sok volt a bulletpoint. A mi nemzeti kincsünk Szelényi szerint a tudás, Orbán viszont tudásellenes iskolarendszert vázolt fel, „a parancsuralmi rendszernek nincs szüksége tudásra”. A politikus szerint ezért is fantasztikus, hogy szülők és tanárok kimentek az utcára tiltakozni a közoktatásban tapasztalt állapotok ellen.

Szelényi hosszan fejtegette azt is, hogy a parancsuralmi rendszer nőellenes, ez egy férfiország: „férfiöltözők izzadságszaga lengi be az országot”.

Szerinte a nőket „nem emlős-, hanem emberszámba” kellene venni, a magyar nők pedig nem kérnek Kövér László és Orbán Viktor gondoskodásából. Ezután Szelényi hosszan magyarázta a fociöltözős párhuzamot: mint mondta, a saját közönségből is a legrosszabbat hozzák ki, bunda van, az ellenfelet már meg sem próbálják kicselezni, inkább rögtön lerúgják, és bár családbarátnak mondják magukat, a családok rég elköltöztek a pálya mellől.

Az összefogásról a soron következő Tóta W. Árpád, a Hvg.hu publicistája úgy gondolta: abból, hogy az 2014-ben kudarcot vallott, nem következik, hogy az összefogás maga kudarc lenne. Például szerinte ha Bajnai Gordon színre lépésekor az MSZP nem azt a választ adja, hogy neki miniszterelnök-jelöltnek ott van Mesterházy Attila, hanem hogy „rendben, miben segíthetünk”, akkor előrébb tartottak volna. Szerinte téves az a megközelítés, hogy legyenek közös egyéni jelöltek, de országosan mindenki menjen a maga útján, és fel kell tenni a kérdést, hogy a sok kis párt külön minek van.

Szerinte az MSZP-nek egy rendezvényteremnek kellene tekintenie magát, szélesre tárnia a kapuit, és azt mondania, hogy jöjjön, akinek van gusztusa.

Tóta azoknak, akik félnek, hogy nem lennének képesek államtitkárok vagy miniszterek lenni, azt üzente: nézzenek rá Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárra, akinek szerinte nincs más dolga, mint menni a folyosón és hajtogatni, hogy nem nyilatkozik. A konferencia szünetében derült aztán ki, hogy menesztették Czunyinét, mire Tóta úgy reagált: a nem túl nagyszabású tüntetések mögött kitapintható elégedetlenség ide vezetett, tehát nincs olyan messze a lájkolás attól, hogy megbukjon egy államtitkár.

Tóta a modernizmus–populizmus tengely mellett ugyanilyen fontosnak tartotta a múlt–jövő felosztást is. Szerinte a jobboldal kényelmesen berendezkedett a múltba, „olcsó és konzisztens identitást nyújt azoknak, akik egyedül nem tudnak felöltözni”.

Példaként hozta a Magyar Művészeti Akadémiát vezető Fekete Györgyöt, aki szerinte meghempergőzött a mézben, kijött a fején a kakastollal, majd mondták neki: „jajj, Gyuri, olyan nemzeti vagy\".

Korábban Tóta már a Star Wars kapcsán is leírta, hogy annak sikere épp abban áll: nem a dicső múltat, hanem a jövőt hirdeti. Három és fél éve pedig az olimpiával szemben hozta fel a robotépítést, aminek szerinte a mindennapi megélhetésnél is több hasznát vesszük, mint mondjuk a gerelyhajításnak. Most is arról beszélt, hogy az autógyárak sem hegesztőket fognak keresni a jövőben, hanem programozókat. Mint mondta, ő olyan korban nőtt fel, amikor a jövő erős hívószó volt, és az oktatás területén is hasznát kellene vennie a számítástechnikának. Viszont jellemző szerinte, hogy arra a felvetésre, miszerint az iskolákban nincs elég számítógép, Balog Zoltán azt mondta: túl van dimenzionálva ez a kérdés.

A tavaly a veszprémi időközit vivő Kész Zoltán következett, aki szerint az ellenzék baja, hogy állandóan csak reagál, nem eléggé proaktív. Szerinte nem mindenki érti, mit jelent a korrupció, ezért ki kell menni és elmagyarázni azt az állampolgároknak, „a körúton belüli politizálás nem elég, nem csak a liberálisoknak és baloldaliaknak kell elmondani, mi a baj”. Mint mondta, ő ennek érdekében meg is hirdette a „lopásgátló népszavazást”, „úgy kell kezelni a hatalmat, amilyen, bűnözőnek”. Aláírást pedig közlése szerint csak májusban kezdenek el majd gyűjteni, mert aki egy hónap alatt nem tudja ezt megoldani, az négy alatt sem tudná. – Ha állandóan a károgókra figyelnénk, akkor tényleg nem lehetne elérni sikereket – mondta. Kész szerint a választókat pedig nem érdekli, ki liberális és ki konzervatív, az érdekli, ki megy oda és beszélget vele.

Később kérdésre válaszolva el is mesélte:

volt, hogy egy faluban a tavalyi kampány során a polgármester azt mondta neki: az egyik kocsmába ne menjen, ott jobbikos a kocsmáros. Később mégis elment oda, és beszélgetett vele, majd végül kicsivel nyert a településen, miközben mindig a Fidesz vitte a falut.

A polgármester szerint ennek az volt az oka, hogy a beszélgetés után a „jobbikos kocsmáros” mindenkit győzködött, hogy szavazzon Készre. Az országgyűlési képviselő szerint tehát nem érdemes ilyen kategóriákban gondolkozni, hogy jobbikos vagy fideszes szavazó.

Végül Kéri László politikai elemző beszélt, aki példaként a Demokratikus Chartát és a polgári köröket említette: szerinte hasonló építkezéssel lehetne eredményt elérni. Mint hozzátette, ő megjelenik és felszólal különböző településeken, de ez más dolga lenne, azé, aki meg kívánja választatni magát. Tessék elmenni Répcelakra, Hejőcsabára – adta ki a programot. Szerinte az ötszáz napos program tétje azoknak fontos, akik tudják, hogy a választás tétje a kormányzás, és a neheze csak a győzelem után jön.

A felszólalások után bőven érkeztek kérdések és felvetések. Többek közt a a korábban több tüntetésen szónokló, rendszerváltó népszavazást kezdeményező Vajda Zoltán is felszólalt, feltéve a kérdést az összefogás kapcsán: „büdös hozzávalókból” hogy lesz végül ehető étel? Tóta W. Árpád válasza tömör volt: a koreai konyhának van erre megoldása. Sok csili kell hozzá, az elnyomja a büdös összetevőket – felelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.