Lázár üzenete, létszámrevízió, pénzmosás

A bírósági ítéletekről vitázna a Fidesz. Utcára vonultak a pedagógusok. Vádemelés Quaestor-ügyben. Ez történt a héten.

2016. 02. 07. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét vasárnap Németh Szilárd arról beszélt, hogy a parlament igazságügyi bizottságában vitát kezdeményez az igazságszolgáltatásról a Hagyó-ügyben és a vörösiszapperben született enyhe ítéletek miatt. A Kúria elnöke hétfőn reagált a Fidesz-alelnök bejelentésére. Darák Péter arra figyelmeztetett: az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt kérte, hogy tartsák tiszteletben a bírák függetlenségét. Majtényi László jogtudós szerint különösen veszélyes, ha még nem jogerős ítéleteket minősít a hatalom, hiszen ha másodfokon már a számára tetsző döntés születik, senki nem hiszi el, hogy a bíróság független.

Csütörtökön a Veszprémi Törvényszéknél tiltakoztak a vörösiszapper vádlottjainak felmentése ellen a károsultak és az érintett települések polgármesterei. A katasztrófa felelőseinek megnevezését sürgette a 2010-es tragédiában leginkább érintett Kolontár polgármestere.

Ötezren vettek részt azon a miskolci tüntetésen, melyet a Herman Ottó Gimnázium pedagógusai szerveztek szerdán. A miskolci Hősök terén elhangzott beszédek során többször követelték a Klik megszüntetését, emellett pedig a köznevelési kerekasztal bojkottjára szólítottak fel. Miskolc példája ragadósnak bizonyult, tíz másik városban is szimpátiatüntetést szerveztek. A tiltakozók leggyakoribb kritikái közé tartozik, hogy túlterheltek a tanulók és a pedagógusok, csökkenteni kellene a tananyagot és az óraszámokat.

Lázár János egy nappal később szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján üzent a tanároknak és a pedagógusszervezeteknek. A kancelláriaminiszter szerint a restaurációs kísérlet elképzelhetetlen, a 2010 előtti oktatási rendszer visszaállításában pedig ne is reménykedjenek a pedagógusok. Lázár János azt mondta, a kormány hajlandó tárgyalni, ezért február 9-én várják a szakmai szervezeteket is az oktatási kerekasztalhoz.

Az elbocsátások végrehajtása a köztisztviselői béremelés feltétele a kancelláriaminiszter szerint. Lázár János 2017. január elsejéig mintegy ötödével csökkentené a hivatalnokok számát. Azok, akik önként távoznak, akár 5-10 millió forintos lelépési pénzre is számíthatnak. Mint mondta: ahhoz, hogy Magyarországon új állami tisztviselői kar legyen, át kell alakulniuk a járási és a kormányhivataloknak. E két szervezetben 36 ezer ember dolgozik, itt év végére 30 ezer alá csökken a létszám.

Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: máig vitáznak a kormánnyal arról, hogy a Budapesti Közlekedési Központot miért duzzasztották kétezer főssé, hiszen a cégnek jóval kisebbnek kellene lennie, ezért elengedhetetlen a létszámcsökkentés. Az agglomerációs közlekedés visszavételéről Tarlós a Budapestinfón elmondta: támogatja a kormányt és a miniszterelnököt, de szükség esetén vitázik is.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban csütörtökön Lázár János beszélt arról, hogy egységes állami rendszert hoznának létre a hulladékgyűjtésre. A főpolgármester szerint a kabinet a lépéssel azt akarja elérni, hogy a nyereséges budapesti ágazat profitját vidéken terítse szét. Tarlós szerint rosszul járna a főváros, ha a kormány terveinek megfelelően elvonnák a hulladékgazdálkodást a Főkefétől.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt Tarsoly Csaba és tíz társa ellen a Quaestor-ügyben bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt. Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteken elmondta: tart még a nyomozás pénzmosás és más bűntettek ügyében. Az ügyészség külföldi jogsegély-megkeresésekre várja a választ, ezért nem került még sor a vádemelésre pénzmosás ügyében, ami azonban „99,9 százalékos valószínűséggel” belátható időn belül meg fog történni. Sikkasztás és közokirat-hamisítás miatt is folyik egy nyomozás O. Béla gyanúsított ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.