Értelmiségi közmunkaprogramot is javasolt a Századvég

Minimális anyagi és energiaráfordítással járó intézkedéseket szorgalmazott a kormány agytrösztje.

MNO
2016. 04. 20. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég két évvel a kormányváltás után ugyanis úgy látta: az ország 2010–12 között lezajlott „teljes közjogi, társadalmi és gazdasági megújításából szükségszerűen következő konfliktusos időszakot követően a kormányzati politika figyelmének újra az emberek felé kell fordulnia”. A cél mindeközben az lett volna, hogy tiszteletben tartsák az állampolgárok cselekvési szabadságát.

Egyszerűen működő, jól kommunikálható és hatásos válaszokat javasoltak a kormánynak, reagálva ezzel az emberek mindennapi problémáira, vagyis szerintük nem az államadósság, a közjogi rendszer átalakítása kell, hogy hangsúlyos legyen a kommunikációban, hanem például a családok gondjaira adott lehetséges válaszok.

A Századvég szerint javaslataikat „azon a szemüvegen keresztül kell nézni, hogy lehetőleg nagy hatásúak, ugyanakkor kis bonyolultságúak legyenek, jól kommunikálható előnyökkel járjanak, azonnali eredmények és jól beazonosítható társadalmi csoportok elérésére törekedjenek, valamint a lehető legnagyobb költségtakarékosság mellett megvalósíthatóak legyenek”.

Ha a kormány megfogadta volna a javaslatokat, akkor ma például értelmiségi közmunkások – tartósan munkanélküli, esetleg nyugdíjas vagy rokkant, de képzett emberek – digitalizálnák az állami archívumokat, az önkormányzati beruházásokat összekapcsolták volna a közmunkaprogramokkal, a magyar kötődésű híres emberekből pedig hálózatot alakítottak volna ki, hogy lobbizzanak az országnak.

A Századvég egész napos iskolát, államilag segített zsebpénz-takarékossági programot („gyerek-paypassra” utalható zsebpénzzel), elsősegélynyújtó tanfolyamokat is javasolt. Úgy vélték, az idősek létbiztonságát meg kell szilárdítani, „ha a nyugdíjat elseje körül kapják, javul a hangulat”.

Szerettek volna bevezettetni olyan BKV-bérletet is, ami a metrón kívül minden járműre használható. Javasoltak még emellett kisebbségi szemléletformáló programot, emberközpontú ügyintézést is. A víz megőrzése érdekében tározókat, öntözőket, csatornákat is építtettetek volna a kormánnyal.

„A kínai kapcsolatok a magyar gazdaság számára jelentős segítséget nyújthatnak nemcsak az államadósság finanszírozásában, hanem a válságból való kilábalásban is” – ez már a Századvég egyik 2012-es külügyi elemzéséből derül ki, utólag már látszik: túlzottan optimisták voltak az elemzőintézetnél, Kína szerepét erősen túlbecsülték. A Vs.hu szerint a kormány külgazdasági stratégiájával, külkapcsolataival foglalkozó elemzésekből kiderül, hogy Ukrajna, Kína és Grúzia volt a fókuszban, de elemezték a svájci adótitkokat is.

Egy 2014-es dokumentumban azt írják: a krími válság során igyekezni kell a lehetőségekhez mérten a legtöbb jogosítványt megszerezni az ukrajnai magyarok számára. A Századvég úgy látta, „Ukrajna határátszabása folytatódni fog, mivel nem tudni, hogy Putyin mit tekint pontosan orosz vagy volt orosz területnek. Mivel a Nyugat, úgy tűnik egyelőre nem fog háborúzni, így nem tudja megállítani Putyint”. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy Ukrajna területi épségének teljes tiszteletben tartása továbbra is alapvető szempont a magyar kormány számára.

Érdekes, hogy Grúziával több, terjedelmesebb tanulmány is foglalkozik, volt szó Mihail Szaakasvili elnök reformjairól, az elnökválasztásról, de a grúz modernizációs modellről is.

A Vs.hu megemlíti, hogy a Századvég hasonló elemzéseket, monitorokat készített, mint amire a külügynek megvolt a saját kapacitása, a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI). Még arról a feltételezésről is beszámolnak, hogy akár a Századvég tevékenysége is közrejátszhatott a KKI megszűnésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.