Orbánék kiterjesztenék a vasárnapi zárva tartást

A miniszterelnök a terrorcsomagról, a kvótáról és az offshore-botrányról is beszélt.

MTI
2016. 04. 08. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök hozzátette: nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

Mint mondta, a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp nem tennék kényszerré.

Közölte: a kabinet az eltelt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy

a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárítási eszközöket adna a hazai szervezeteknek a kormány terrorellenes intézkedéscsomagja – mondta.

A kormányfő úgy ítélte meg: az ellenzék technikai kérdéseket vetett fel a kormány előterjesztésével kapcsolatban, és

bár a kabinet tiszteletben tartja az emberi jogokat védő álláspontot, azok szerinte másodlagosak akkor, amikor a magyar emberek élete kerülhet veszélybe.

Megismételte: bár a legutóbbi terrortámadás nem Magyarországon történt, az valójában az unió ellen, így ellenünk is irányult. Az ellenzék azonban nem veszi elég komolyan a fenyegetést – értékelte.

Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a CIA-nak nincs olyan információja, amelyet a lengyel sajtó közölt magyarországi esetleges terrorcselekményekről.

Arról is beszélt: a fontos információknak egy központba kell befutniuk a jövőben, hogy azok összefüggései azonnal kiderüljenek, ezért egy ilyen rendszer kiépítését szorgalmazza. Nem akarja, hogy megismétlődjön az, ahogyan a kommunizmusban a saját állampolgárok ellen használták fel a biztonsági szolgálatokat, „de Európában ma egy biztonsági válságot élünk át”.

A miniszterelnök a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni. Közölte: a következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon. Szerinte ha nem fordulunk szembe a kötelező betelepítési kvótára tett javaslattal, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország.

Nem a dublini szabályokat kellene átírni, hanem a schengenieket betartani és kiegészíteni,

amire Magyarország javaslatot is tesz – mondta a kormányfő.

Tényszerű félreértésnek nevezte, hogy a megállapodás a törökökkel bármit megoldana hosszú távon, mert ez csupán a balkáni haladás megállítását eredményezi. Gondnak nevezte a már bent lévő 1,5 millió migránst, és szerinte várható egyéb útvonalak előtérbe kerülése.

A magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a kormányfő a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert. Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és bár nem kívánta pártdimenzióba terelni a kérést, úgy fogalmazott, inkább szocialista nagytőkésekhez.

A metrószerelvény-beszerzéssel kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta: az angol hatóságoktól meg kell kérni a visszaélésekre utaló bizonyítékokat, és ki kell vizsgálni azokat, amelyekkel „a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.