Kétmilliárdnyi kenőpénzt rakhattak el a BKV emberei

A vád szerint az Alstom 2006–2007-ben 2,2 milliárd forintnyi kenőpénzt juttatott a vállalathoz, hogy megnyerje a metrótendert.

MNO
2016. 04. 06. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híroldal szerint négy Alstom-vezető más, egyelőre meg nem nevezett gyanúsítottal együtt 2006. január 1. és 2007. október 18. között bűnszervezet tagjaiként korrupciós bűncselekményt megvalósítva 2,3 millió euróig terjedő összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV Zrt. tisztviselője vagy tisztviselői, ügynökei részére.

Az összeget az Alstom és az osztrák Eurocontact Public Affairs GmbH között 2006. június 8-án létrejött tanácsadói megállapodás keretében járó díjnak álcázták, de ugyanez volt a szerepe a dán Hansen Consulting ApS-nek, amelyen keresztül több mint 5 millió euró juthatott a BKV-hoz. Azt akarták elérni, hogy az Alstomot részesítsék előnyben a budapesti metrókocsik tenderén.

Magyarországon az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz hivatali vesztegetés gyanúja miatt.

Az osztrák sajtó egyébként a kétezres évek második felében többször is foglalkozott azzal, hogy a Strabag építőipari konszern egyes magyar pártokat „pénzadományokkal” segített. Az Index szerint a 2006-os ausztriai választási kampányban merült fel először, hogy a Strabag konszern az Eurocontact nevű PR-cégen keresztül több millió eurós támogatást nyújtott a magyar szocialistáknak és szabad demokratáknak.

Az Alstom korábban is megpróbálhatott befolyásolni budapesti tendert: Atkári János volt főpolgármester-helyettes 2011-ben, a Hagyó-ügyben tett tanúvallomása szerint „aggályosnak mondható” befolyásolási kísérlet történhetett a 2002-es nagykörúti villamostender idején. Atkári szerint ugyanis Josef Bleckenwegner, az Európai Beruházási Bank akkori közép-európai ügyekért felelős vezetője az Alstom képviselőjével tárgyalt egy bécsi cukrászdában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.