Félnek, de fenyegetnek

Szombaton délután a homoszexuális felvonulás miatt a Hősök terétől a Kossuth térig lezárják a várost.

2016. 07. 01. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMBTQ-emberek mindennapi része a félelem: félünk, hogy szexuális orientációnk és nemi identitásunk miatt elbocsátanak a munkahelyeinkről, hogy megaláznak az orvosnál, hogy kitagad a családunk, hogy megvernek az utcán – jelentette ki Hollander Dániel, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője pénteken a szombati felvonulásuk végcéljánál, a Kossuth téren. Hozzátette: „Félünk a gyűlölettől és az agressziótól, és néha annyira félünk, hogy nem is kérjük, hogy jobb legyen, csak rosszabb ne. (…) Évről évre több ezer ember mutatja meg, hogy visszautasítjuk a félelmet, visszautasítjuk a hallgatást. Az aktív kiállást választjuk, a szabadságot, és a minden embert megillető jogokat. Olyan erőt képviselünk, amivel számolni kell.”

A háttérben két hölgy négy férfi öltönyös rajzos alakját tartotta fel, fejeik helyén négy kormánypárti politikus – Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester és Kövér László házelnök – fotójával.

– Azért ők, mert évről évre mindig meghívjuk őket a Budapest Pride hivatalos megnyitójára és a felvonulásra, hogy aktív kiállásukkal támogassák az LMBTQ-mozgalmat. Sajnos évről évre visszautasításokat kapunk tőlük. – Az elmúlt egy évben a kirakott embereknek homofób és transzfób megnyilvánulásaik voltak – fűzte hozzá Hollander Dániel, aki a tavalyi húszezernél is több résztvevőre számít. Közölte: „Felelősségre vonunk minden politikust, aki nem tesz aktívan lépéseket az LMBTQ-emberekért, minden iskolai bántalmazás, minden munkahelyi diszkrimináció, minden gyűlölet-bűncselekmény ellen”.

– Ellenzéki politikusok közül többen is eljönnek – közölte a rendezvény másik szóvivője. Karlik Cintia elmondta: tőlük is elvárják, hogy pártpolitikájuk részévé tegyenek olyan dolgokat, amelyek a homofóbia és transzfóbia visszaszorítására és a jogegyenlőség megteremtésére irányulnak. (A rendezvény Facebook-oldalára feltett fotókon a nyitórendezvényen látható többek között az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, az LMP-s Szél Bernadett és Schiffer András, valamint az Együtt részéről Juhász Péter. Pénteken a DK közleményt adott ki arról, hogy a szombati felvonuláson a Gyurcsány-párt hivatalosan is képviselteti magát, sőt a közleményükből az is kiderült, hogy a DK pártszervezetén belül működik egy külön LMBTQ-munkacsoport – a szerk)

Ezzel szemben a KDNP már csütörtöki közleményében emlékeztetett: „A Budapest Pride-on, bár a tolerancia, elfogadás rendezvényeként hirdeti magát, minden évben súlyosan sértenek meg embereket hitükben, meggyőződésükben és vallásgyalázást követnek el. Őket nem lehet bántani, de ők bánthatnak bárkit. Papi vagy apáca ruhában provokálnak, kifigurázva e hivatás művelőit és a keresztény hithez tartozó embereket.”

Karlik Cintia arra a kérdésre, hogy az idén számítanak-e biblia- és kereszténygyalázásra, azt válaszolta: nem mondják meg a felvonulóknak, hogyan érkezzenek, mindaddig, ameddig békésen részt vesznek a vonulásban, addig olyan öltözékben érkeznek, amely kényelmes számukra. – Fontosnak tartjuk az „önkifejezést” – fűzte hozzá. Hollander Dániel azonban folytatta: Ők nem tartják kereszténygyalázásnak, ami történt például 2014-ben. Akkor papnak öltözött homoszexuálisok rózsaszín bibliára rajzolt kereszttel, a magyarságot is sértő rajzokkal és trágár feliratokkal provokáltak.

– Vannak még olyan „keresztény és egyéb vallási csoportok”, amelyek minden évben kijönnek a pride-ra, idén is kint lesznek, és ők is támogatnak minket. Mi minden vallási közösséget szívesen látunk, ha támogatják az LMBTQ-közösséget – szögezte le a szóvivő.

A szervezők idén „nagyon biztonságos”, több mint 20 ezer résztvevős vonulásra számítanak. Mint mondták, a rendőrséggel jól együttműködnek, idén már 250 „menetkísérőjük” lesz, akik csak a rendezvény belső rendjére figyelnek, és további 25 kamerás „jogi megfigyelő fogja kísérni a tömeget”. Ők rögzítik majd az esetleges atrocitásokat.

Atrocitás ugyan pénteken nem volt a Kossuth téren, de az Országgyűlési Őrség és a Készenléti Rendőrség aktív tagjai élénken érdeklődtek a sajtótájékoztató után a szervezőktől, hogy mit is csinálnak ott. Ugyanez történt kicsit arrébb a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének szivárványzászlós sajtótájékoztatóján, ahol Fodor Gábor pártjának aktivistái egyenesen felszólították Kövér Lászlót és Tarlós Istvánt, hogy a parlamentre és a városházára szombaton tűzzék ki a szivárványszínű zászlót.

A BRFK tájékoztatása szerint a július 2-i szombati felvonulás miatt már péntek 18 órától szombaton 21 óráig tilos megállni a Hősök tere és az Oktogon között az Andrássy út szervizútján, a Kodály körönd teljes területén, az Oktogonon, az Andrássy út mindkét oldalán az Oktogon és a Hajós utca között, a Nagymező utca mindkét oldalán a Paulay Ede utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Báthory utca és a Markó utca között, az Alkotmány utca mindkét oldalán, a Batthyány-örökmécses körül, a Zoltán utca a régi MTV-székház felőli oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között, a Markó utca páratlan oldalán a Falk Miksa utca és a Honvéd utca között. Szombaton délután háromtól este kilencig szakaszosan lezárják az Andrássy utat, az Oktogont, a Teréz körutat a Nyugati tér és a Király utca között, a Bajcsy-Zsilinszky utat az Alkotmány utcáig, illetve a teljes Alkotmány utcát.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte: a forgalomkorlátozások a közösségi közlekedési járatokat is érintik: az M1-es metró nem áll meg a Hősök tere és az Opera közötti megállókban, az M2-es metró a Kossuth Lajos tér állomáson, továbbá változik a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 76-os és a 78-as trolibusz, valamint a 9-es, a 15-ös, a 105-ös és a 115-ös busz közlekedése. A BKK kéri az autósokat, hogy aki ebben az időszakban a belvárost szeretné megközelíteni, és teheti, inkább szálljon át a közösségi közlekedési járatok valamelyikére; a közösségi közlekedéssel utazókat pedig, hogy lehetőség szerint a kötöttpályás járatokat, elsősorban az M2-es, az M3-as vagy az M4-es metróvonalat vegyék igénybe. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.