Pénzfaló a szimbolikus kocka

Parkolópályán a 21. századi magyar újjászületés tervezett központja.

2016. 08. 29. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is zajlik a most éppen Rubik Központként emlegetett kockaház nemzetközi tervpályázatának két évvel ezelőtt kezdődött tényleges előkészítése – derült ki a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. lapunk kérdésére adott válaszából. Ugyanakkor a Magyar Nemzet belső forrásokból megtudta: hivatalosan nem „kommunikálják”, de valójában a 2024-ben remélt budapesti olimpia mindent visz, a pályázatok 2017 őszén esedékes nemzetközi elbírálásáig jelentős előrelépés nem is várható az előkészítés költségeivel együtt legalább nyolcmilliárd forintosra becsült beruházás ügyében. Pedig eddig közel hárommilliárdot különített el a parlament 2014 óta a központi költségvetésekben, beleértve a már megszavazott 2017-es költségvetést is.

Emlékezetes, Orbán Viktor 2012 márciusában Ernő feltalálóval, Fürjes Balázs kormánybiztossal, Radnai Péter ötletadóval együtt ismertette a nagyívű elképzelést. – A Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz – emelte ki akkor kormányfő. Ezért három éve sürgősen kétszázmilliót csoportosított át a kormány a kockaház előkészítésére, 2014-ben pedig 450 milliót, amelyet a 2015-ös állami gazdálkodásban már 600, a 2016-osban 450 millióval szerepeltettek, s jövőre az éves keret meghaladja az 1,4 milliárdot.

Cseszregi Róbert, a KKBK sajtókapcsolati vezetője szerint az előkészítést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nyílt közbeszerzési eljárásán 2014-ben nyertes Roeleveld-Sikkes Architects International BV által vezetett konzorcium végzi. – Feladatuk az építészeti tervpályázat struktúrájának és szabályzatának kidolgozása, a részletes építészeti program kialakítása, illetve javaslattétel a meghívandó építészek és nemzetközi zsűritagok személyére. A konzorcium a pályázat-előkészítő feladatokat elvégezte, a pályázati struktúra kialakult, a meghívandó építészekről és zsűritagokról megszületett az előzetes lista – mondta Cseszregi.

A sajtókapcsolati vezető cáfolta lapunknak azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint elvetették volna a Rubik Központ számára eredetileg elképzelt lágymányosi helyszínt, és csak egy ötletnek nevezte, hogy az a belvárosban, akár a Városháza téren legyen. – Ez idáig mintegy tíz lehetséges helyszín részletes szempontrendszer szerinti vizsgálata és értékelése zajlott. A helyszínnel kapcsolatban végleges döntés még nem született – tette hozzá Cseszregi Róbert. Mint kifejtette: egyelőre nem is keresték meg az eredeti elképzelésekhez képest jóval kisebb terület tulajdonosát, a fővárost. A Városháza tér nem közterület, valójában „kivett tanácsháza”, amelynek helyére a Demszky-korszakban egy új városházát terveztek. A beépítés terve végül a tiltakozások és parkolás megoldhatatlansága miatt megbukott.

Információnk szerint egyébként a kormány egyelőre a Népliget megújítását is levette a napirendről, sőt ma már nem használják a Fradi-város elnevezést sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.