Tarlós beleszól a városnéző koncesszióba

Közgyűlés elé viszi Tarlós a hop on, hop off autóbuszos városnéző szolgáltatásra kiírt pályázat ügyét.

2016. 08. 18. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés elé viszem az úgynevezett hop on, hop off autóbuszos városnéző szolgáltatásra kiírt koncessziós pályázat ügyét a testület augusztus 31-i tanácskozásán – közölte lapunk kérdésére Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Elmondta: azt akarja elérni, hogy a fővárosi képviselők úgy módosítsák a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által szeptember 2-ig meghosszabbított tender kiírását, hogy azon bármelyik szolgáltató elindulhasson. Lapunk ugyanis a húszéves megbízásra július 25-én megjelent koncessziós hirdetmény alapján megírta: csupán hárman felelhetnek meg az elvárásoknak. A leglényegesebb szempont ugyanis, hogy az ajánlattevő az elmúlt három évben kifejezetten városi, turisztikai buszoztatásból származó teljes árbevétele elérje az 1,2 milliárd forintot. Amelyik jelentkező ezt nem teljesíti, azt a BKK bírálóbizottsága eleve alkalmatlannak nyilvánítja.

A főpolgármester most az összeghatárt csökkentené le, hogy a két évtizedes monopólium eldöntésekor valódi verseny alakuljon ki. – Ezért kértem fel még a hét elején a BKK-t, hosszabbítsák meg a határidőt. Eddig nem foglalkoztam az üggyel. Miután megtudtam, hogy egy állítólag a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) nekem küldött levél miatt valakik tüntetést szerveznek ellenem, azonnal léptem – mondta Tarlós István. Jelezte: szabadságon van, a hivatalos leveleket hetek óta nem kapja kézhez, de „egyesek visszaélhetnek” a nevével.

Eddig tehát a piac újraosztására a brit és francia hátterű Big Bus Tours Ltd.-nek, a magyar City Tour Hop On Hop Off Kft.-nek, valamint a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciumának volt esélye, utóbbi tulajdonosai közt feltűnik Zakaría Hamdan, a szállodaüzletben, például a budapesti Buddha Bárban is érdekelt Szamír Hamdan jordán üzletember testvére.

A kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlés június 8-i zárt ülésén döntött a már évek óta tervezett tender kiírásáról. Az ellenzék tiltakozott, a piacról kiszoruló vállalkozások a kormányfőhöz fordultak. A versenykorlátozást kifogásoló GVH-t pedig a BKK nemrég azzal nyugtatgatta, hogy a feltételek kialakításakor a piaci szempontokat, a verseny érvényre juttatását, az utasok érdekeit, a környezetterhelés csökkentését és a tömegközlekedés szervezésének szempontjait is figyelembe vették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.