Középső ujjak, helyezkedés: az ellenzék nagy napja

Nem mondhatni, hogy fölényesen indítaná ezt a szezont a baloldal.

Lakner Dávid
2016. 09. 01. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció stratégiája megbukott – erre a következtetésre jutott a csütörtöki 168 Órában megjelent írásában Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja. Nem sokkal később pedig Gréczy Zsolt szóvivő közölte: az MDF korábbi elnökségi tagja visszaadja ezt a pozíciót immár a Gyurcsány-pártban is. A közleményben a DK megköszönte Kerék-Bárczy eddigi munkáját, de a távozás okairól nem sok szó esett.

Annál közelebb juthatunk a megfejtéshez, ha elolvassuk a politikus írását a csütörtöki 168 Órában. Paradigmaváltást! – kiáltott fel már a címben Kerék-Bárczy, kifejtve, hogy a „demokraták” kettős hitelességi és bizalmi válságban szenvednek. Szerinte a polgárok nagy része nem bízik bennük, ők sem egymásban, és a civilek sem adhatnak választ a politika válságára. A politikus szerint nem tart előrébb az ellenzék, mint néhány éve, és az a törekvés, hogy egymást győzzék le, végzetes hatásokkal járhat. A paradigmaváltásért való felszólalás jegyében kijelentette: megbukott a DK jelenleg is érvényes stratégiája, hogy előbb a baloldal vezető szereplőjévé váljon, aztán legyen kormányváltó erő. Ezért azt javasolta, a DK legyen újra koalíció, ne az ellenzéki pártokkal vetélkedjen, és rögzítse, hogy ha nincs győzelem 2018-ban, lemondanak az elnökség mandátumot nyert tagjai.

A 168 Órában publikált cikk végén azt olvashatjuk: a megjelenés után a párt elnökségi ülésén olyan helyzetet teremtettek, hogy Kerék-Bárczynak nem maradt más lehetősége, lemondott tisztségéről, és kilépett a pártból.

Úgy tűnik tehát, a DK nem volt vevő a párton belüli nyilvános kritikára, az MSZP annál inkább a Mandinerről érkezőre. Stumpf András a népszavazási kampány kezdetén írta meg: az ellenzék nagy ziccert hagyott ki, ki kellett volna jelenteni, hogy támogatják a kormány kvótaellenes lépéseit. Így bármi is lenne a referendum eredménye, belpolitikailag teljesen értelmezhetetlenné válna. Szeptember elejére pedig a Molnár Gyula vezette szocialisták váratlanul bejelentették: egyértelmű, hogy tavaly május óta nem támogatják a kötelező betelepítési kvótát. Ugyan elismételte, hogy a népszavazáson távolmaradásra kérik a szavazóikat, de közölte, az MSZP is elfogadná a parlamenti határozatot a kvótákkal szemben. Jól látható tehát a szocialisták helyezkedése kvótaügyben.

És úgy látszik, Kerék-Bárczy javaslatát mások sem fogadják meg. Már ami arra vonatkozik, hogy az ellenzék ne egymás javaslatainak támadásával foglalkozzon. „Hülye kérdésre hülye válasz” – jelentette még ki az október 2-i népszavazás kapcsán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, érvénytelen szavazatra buzdítva. Szeptember elején megérkezett az Együtt, a PM és a Modern Magyarországért Mozgalom (Moma) közös válasza egy plakát formájában, „Hülye kérdésre ez a válasz! felirattal. És hogy mi? A hirdetésen egy férfit és egy nőt látunk hátulról, akik a gép előtt fekszenek kényelmesen, és bemutatnak a kormányplakátot nézve. „Aki otthon marad, Európára szavaz” – közölte a három párt.

Kérdéses így, a Kétfarkú érvénytelenül szavazó hívei Ázsiára, Afrikára, esetleg Ausztráliára voksolnak-e. A viccpárt elkötelezettjeit pedig tényleg nem érdemes már alábecsülni: kiderült, miközben a három szövetkező kis párt 10-20 milliót szán plakátkampányra, addig az MSZP 10-15 milliót fordít rá. Az ellenzéki pártok közül a legtöbbet költő Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak viszont már több mint 26 millió forintja gyűlt össze a hirdetésekre állampolgári adományokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.