Vetélytárs nélkül lett befutó a Hunguard

A szakmai aggályok ellenére a bankszektor informatikai auditálását a Rogán Antal üzlettársaihoz tartozó cég végezheti.

Buzna Viktor
2016. 09. 27. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg mindössze egyetlen cég, a Rogán Antal érdekköréhez tartozó Hunguard Kft. jogosult a magyarországi pénzintézetek informatikai auditálásának elvégzésére – derül ki a piaci felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt jegyzékből. A jegybank honlapján tegnap közzétett, egyetlen sorból álló lista így megerősíti azt a lapunk által feltárt korrupciógyanús ügyet, miszerint egy testre szabott kormányrendelet következtében a Hunguard monopolhelyzetbe került az egyébként pezsgő IT-audit-piacon. Július 1-jétől hatályos az a jogszabály, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a piaci versenytársakat. Először a Népszabadság írt arról, hogy a szakma egyöntetű tiltakozását váltotta ki az akkor még csak tervezési fázisban álló rendelet. Később lapunknak nyilatkozott az előzetes egyeztetéseken részt vevő egyik érdek-képviseleti szervezet, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége biztonsági munkacsoportjának vezetője. Hirsch Gábor tételesen kritizálta a rendeletet, s mint mondta: indokolatlanul szűk azoknak a cégeknek a köre, amelyek megfelelnek a kormányrendeletben adott kritériumoknak.

Vélhetően a közigazgatási csatározásoknak köszönhető, hogy a szakmaiságot maximálisan nélkülöző szabályozás született – tette hozzá a szakember, aki szerint a kormányrendelet mind a nyugati cégek, mind a kisebb hazai vállalatok elé akadályokat gördít. Korábbi cikkünkben megszólaltak a versenyhátrányba került piaci szereplők is. Egy nemzetközi könyvvizsgáló cég informatikai audit részlegének vezetője szerint a nagy vállalatok számára a legfájóbb rendelkezés, hogy mind az auditot végző szakembereket, mind a vállalat telephelyét nemzetbiztonsági átvilágításnak kell alávetni.

Ha a jogszabály a titkosszolgálatok számára részleges ellenőrzési funkciót ír elő, külföldi ügyfeleink szemében a cég hitelessége nyilvánvalóan csorbulna – mondta a névtelenül nyilatkozó szakember.

Szeptember közepén az ügyben újabb fordulatot hozott egy szakmai konferencia, ahol kiderült: nemcsak a hátrányt szenvedő könyvvizsgáló cégek, de az új jogszabály betartatásáért felelős MNB és a Magyar Bankszövetség is kritizálja a kormányrendeletet. – Írnokok vagyunk, ez a szerepünk – reagált a konferencián a szakma sérelmeire Gaidosch Tamás, a jegybank informatikai felügyeletének vezetője. Mint elmondta, a jogszabály elfogadását megelőző szakmai egyeztetéseken a nemzeti bank is több pontban fogalmazta meg javaslatait, de a kormány végül egyetlen kérésüket sem vette figyelembe.

– A jegybank látja a problémákat, a jogszabályt azonban nem mi írtuk – kommentálta Gaidosch Tamás a bankszövetség álláspontját. A hazai pénzintézetek érdekeit képviselő szervezet ugyanis az MNB-nek címzett levélben adott hangot aggodalmainak. Eszerint az új jogszabály betarthatatlan feltételeket határoz meg, miközben monopolhelyzetbe juttat bizonyos piaci szereplőket. Gaidosch Tamás akkor a hallgatósággal szavaztatta meg, az új jogszabálynak megfelelve vajon hány cég kerülhet fel a nemzeti bank által összeállított cégek listájára. A tanácskozáson valamennyi megjelent szakember egyetlen befutót vizionált.

A Fidesz rezsicsökkentésével állt felfelé ívelő pályára a Hunguard Kft. pályafutása. Szintén egy, a cégre szabott jogszabály ugyanis előírta a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét, s a tanúsítócéggel szemben támasztott elvárásoknak csak a Hunguard felelt meg. Azóta a sajtó, így lapunk is több cikkben bizonyította: az offshore hátterű cég vezetése Rogán Antal köréhez tartozik. A kabinetminiszter ugyanis közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Ugyancsak megírtuk: Rogán Antal az V. kerületi polgármestersége idején lakással támogatta Csík Balázs családját. A Királyi Pál utca 18. alatt található, műemléki védelem alatt álló ingatlant ugyanis a Hunguard tulajdonosa kamatmentes, 25 éves futamidejű hitelre vásárolhatta meg az önkormányzattól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.