Lázár elismerte, hogy kevés a magyar gazdasági fejlődés

Csökkentik a közszférában dolgozók számát és felülvizsgálják a pályázati pénzek kifizetését.

MNO
2016. 10. 18. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János szerint ki kell használni azt az alkalmat, hogy jelenleg a városokban könnyen el lehet helyezkedni, ezért át kell vezetni a közigazgatásban dolgozókat a piacra.

Húszszázalékos létszámcsökkentésre kaptam felhatalmazást a közigazgatásban

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nagyjából 10 ezer munkavállalót érint januárig. A miniszter szerint ezt a létszámcsökkentést a háttérintézmények minisztériumokba való beolvasztásával végzik el. Január után egy éven belül további elbocsátásokkal számolnak, majd két év múlva csökkentenék az állami kézben lévő cégek állományát is. Hogy összesen hány embert érinthet ez, nem árulta el, de állítása szerint sokat, hiszen nagyjából egymillióan dolgoznak az államnak.

Az egészségügyet és az oktatást azonban biztosan nem érintik a tervek,

miután – ahogy Lázár János fogalmazott – az egészségügyben fejlesztésre van szükség, míg az oktatás esetében előbb ki kell találni a rendszert, majd meg kell nézni, hogy hány ember szükséges a működéshez.

Nem tudom, hogy lesznek-e források 2020 után, de valószínűleg ennyi pénz biztosan nem érkezik majd Magyarországra az Európai Unióból – mondta Lázár János, aki szerint sokkal nagyobb lesz a hitelek aránya a vissza nem térítendő támogatásokkal szemben.

A pénzcsapok teljes elzárása viszont szerinte nem valószínű. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, 2020-ig mindenképpen át kell alakítani a gazdaság szerkezetét, mert

a régiós országok jobban növekednek, mint Magyarország, a magyar teljesítmény pedig nem elegendő egy „nagy dobbantáshoz”.

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban közölte, hogy szigorítják a pénzek kifizetésének rendszerét és – feltehetően a Jobbikkal való egyeztetés eredményeképpen – felülvizsgálják a letelepedési kötvények szisztémáját is.

„Mint ismeretes jó személyes viszonyban vagyok Spéder úrral, azt remélem, hogy ezután jobb lesz neki” – mindössze ennyivel intézte el Lázár János azt a pénteki hírt, miszerint Spéder Zoltán megvált a FHB-tulajdonától és lemondott az összes, bankon belüli tisztségéről is. A vállalkozónak így mindössze a médiaportfóliója maradt meg.

Lázár Jánost kérdezték Rogán Antalról is, miszerint megharagudott-e a frakcióvezető Lázár tegnapi kijelentésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint az eset óta kedélyesen beszélgettek, tehát az eset nem rontott kettejük kapcsolatán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.