Tisztogatás a városházán

Méltatlansági eljárást indított a kormányhivatal Gyenes Levente ellen.

2016. 10. 01. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézhezvételtől számítva 30 napon belül még dönthet Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) méltatlanságának kimondásáról Gyömrő képviselő-testülete. A Pest Megyei Kormányhivatal már megküldte felhívását a polgármesternek címezve – mondta el lapunk kérdésére Tarnai Richárd kormánymegbízott. Kiemelte: az önkormányzati törvény az aduász, mert kimondja, egy polgármester méltatlan tisztségére, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik.

Ha a kormányhivatal egy hónap leteltével nem kapja meg a gyömrői testületnek a polgármestert méltatlanná nyilvánító határozatát, a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordul, s az igazságszolgáltatási fórumnak 30 napon belül döntenie kell. Ha kimondják a méltatlanságot, az azonnal jogerőre emelkedő végzéssel megszűnik a város jelenlegi vezetőjének mandátuma, és ebben az esetben 2017 elején ismét időközi polgármester-választást kell tartani. Hauser Antal, a gyömrői önkormányzat kommunikációs referense lapunknak azt mondta: még nem kapták meg a hivatal levelét, de ha megérkezik, hivatalos választ adnak majd.

A méltatlansági kezdeményezést előbb a gyömrői ügyrendi, jogi és közbiztonsági bizottság, majd a képviselők tárgyalhatják, ám nem valószínű, hogy polgármesterük ellen szavaznak, hiszen a Gyömrő 2000 Körnek a tizenkét tagú képviselő-testületben rajta kívül még nyolc képviselője van. Ismert, Gyenes Levente, akit a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben a Szegedi Ítélőtábla adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt, tavasszal lemondott posztjáról, de a közügyektől nem tiltották el, így újra indulhatott az időközi választáson. Végül 2016. augusztus 28-án több mint 77 százalékos arányban választották meg ismét polgármesterré, 2002 óta immár ötödször.

Ezzel Gyenes Levente szerint megszűnt a méltatlansági helyzet; lapunknak adott interjújában erről így nyilatkozott: „Nem vagyok erkölcstelen, a jog most mellettem áll.” Ám hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő a jövőben, Lázár János kancelláriaminiszter kérésére Tarnai Richárd már augusztus végén megküldte javaslatát. Ezután Trócsányi László igazságügy-miniszter bejelentette: olyan jogi megoldáson dolgoznak, amelynek alapján erkölcsi bizonyítvány nélkül nem lehet majd polgármesteri tisztséget betölteni. Az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport alakult Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár vezetésével.

Tarnai Richárd úgy tudja: hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet a törvénymódosítási javaslat, hogy egy önkormányzati képviselő vagy polgármester ne indulhasson újra a választásokon mindaddig, amíg a méltatlanság hatálya alatt áll. A kormányhivatal álláspontja egyértelmű: Gyenes esetében a méltatlanság az idén áprilisban hozott ítélet alapján 2018 áprilisáig tart. Ahhoz, hogy ennek egy esetleges újabb időközi választáson érvényt szerezhessenek, a jogszabály-módosítást még az idén, akár még novemberben hatályba kell léptetni.

Eközben a képviselő-testület még csütörtökön, zárt ülésen leváltotta az ügyrendi, jogi és közbiztonsági bizottsági tagságáról Horváth Istvánt. Az önkormányzati képviselő az augusztusi időközi választáson Gyenes Leventének a Fidesz–KDNP által is támogatott ellenfele volt. A politikus szerint most tisztogatás kezdődött: rajta kívül más bizottságokból is több, a polgármesterrel egyet nem értő külsős bizottsági tagot leváltottak, ám egy jobbikos képviselőből közbiztonsági tanácsnok lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.