Andy Vajna a polgári pert is bukta Schiffer ellen

Igenis összefüggésbe hozható Andy Vajna olyan céggel, amelyet korábban kartellezésen értek.

Lándori Tamás
2017. 03. 01. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék Andy Vajna – illetve ahogy a perben szerepelt: Vajna András György – Schiffer András ellen benyújtott kereseti kérelmét, és kötelezte a kaszinókirályt, hogy fizessen az alperes számára 120 ezer forint perköltséget, az államnak pedig 300 ezer forint illetéket.

A filmügyi kormánybiztos azért ment perre és követelt 5 millió forintot, mert szerinte sértette a személyiségi jogait, amikor Schiffer egy tavalyi sajtótájékoztatójában lex Vajnának nevezte azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy olyan cég is részt vegyen állami közbeszerzésen, melyet korábban kartellezés vagy más versenyjogi szabálysértés miatt büntettek meg.

Az LMP-s politikus arra alapozta az összefüggést, hogy éppen a törvénymódosítási javaslat benyújtását megelőzően olyan cégeket szórtak ki az MTVA egyik tenderén, amelyek közül Schiffer szerint legalább egy Vajna érdekeltségébe tartozott. „A fideszes kartellezők jó kartellezők, a nem fideszes kartellezők rossz kartellezők” – fogalmazta meg az ellenzéki jogász, szerinte mi a kormányoldal hozzáállása.

A kormányközeli nagyvállalkozó a perben sérelmezte, hogy összekapcsolták az említett cégekkel, továbbá arra hivatkozott, hogy a vállalkozásaival összefüggésben ő nem közszereplő, tehát nem kell tűrnie a sértő támadásokat. De ha az is volna – érvelt ügyvédje –, a közszereplő tűrési kötelessége sem végtelen.

Schiffer András leszögezte, a felperes nemcsak kormánybiztosként közszereplő, hanem úgy is, mint állami koncessziókat, tendereket elnyerő vállalkozó és mint politikai döntéshozókkal önként együtt mutatkozó személy. „Azt mindenki eldöntheti, hogy akar-e állami pénzeket elnyerni” – magyarázta a saját jogi képviseletét ellátó ügyvéd, hozzátéve, hogy aki úgy dönt, hogy akar, az egyben arról is dönt, hogy közszereplő lesz, akinek a közügyek megvitatása érdekében tűrnie kell a kemény kritikát is.

Az ominózus kartellezésben érintett cég, a Liga TV tulajdonosi körében Vajna név szerint nem jelenik meg, ugyanakkor a bonyolult, offshore-szigetországokba vezető céghálóban rendre bukkannak fel olyan személyek, akiknek a kormánypárti üzletember vállalkozásaihoz is közük van. Schiffer András fenntartja: ez alapján okszerű Vajna-érdekeltségről beszélni.

Így látja ezt a bíróság is, mely kettéválasztotta a per tárgyává tett kijelentéseket. Az azzal kapcsolatos meglátást, hogy mi motiválta a törvénymódosítást („a fideszes kartellező jó kartellező”) szabad politikai véleménynyilvánításnak minősítette a törvényszék. Az a megnyilvánulás viszont, amely azt sugallja, hogy Andy Vajnának kartellező céghez van köze, már tényállításként vizsgálandó – ismertette Fintha-Nagy Péter László bíró.

A bíróság ezért megvizsgálta, összefüggésbe hozható-e a felperes korábban kartellező céggel, és úgy találta, hogy igen

– hangzott el a szóbeli indoklásban, amelyben a bíró emlékeztetett az Emberi Jogok Európai Bíróságának e körben megfogalmazott elvárására, miszerint az efféle kijelentésekhez legalább egy „vékony ténybeli alap” szükséges. A ténybeli alap itt nem hiányzott – mondta ki a törvényszék.

Andy Vajna ügyvédje sietve távozott, Schiffer András viszont a sajtó képviselői előtt üdvözölte az ítéletet. A felperes egyébként büntetőeljárást is indított az ügyben rágalmazás miatt, de azt már tavaly elbukta.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.