Bárányhimlő: elérhetetlen távolban az ingyenes oltás?

Európa több országában már ingyenes és kötelező a vakcina, hazánk jelentős lemaradásban van.

Kuslits Szonja
2017. 03. 07. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a bárányhimlőt – az egyik leggyakrabban előforduló fertőző gyermekbetegséget – az „elfelejtett” járványos betegségek közé utasítsák, de egyelőre Németország, Ausztria, Ciprus, Luxemburg, Lettország, Görögország is lehagyott minket. A felsorolt országokban ugyanis már kötelező és ingyenes a védőoltás. Sőt az év eleje óta már Olaszország is az állami oltási rendbe emelte a vakcinát. A magyar és a svéd kormány azonban egyelőre csupán mérlegeli ennek a lehetőségét – derült ki a GSK lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A betegség tavaly egyébként itthon több mint 38 ezer embert, többségében óvodásokat és kisiskolásokat érintett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint pedig a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő-fertőzésből 4200 eset a beteg halálával végződik.

Friss amerikai és európai tanulmányok azt is megerősítették, hogy az állami védőoltás Ausztráliától Kanadáig átlagosan legalább 88 százalékkal csökkentette a bárányhimlős megbetegedések számát, a szövődményes eseteket és a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek számát is.

Ujhelyi Enikő, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának osztályvezető főorvosa ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államokban a betegség a védőoltás bevezetése előtt, az 1990-es évek elején közel 4 millió embert fertőzött meg évente. Ma már az USA 49 államában az általános iskolai felvétel alapkövetelménye, hogy a gyermek két adag bárányhimlő elleni oltást kapjon.

Az elért eredmények ellenére sok országban – köztünk hazánkban – még ma sem kötelező a bárányhimlő elleni vakcina, és többnyire csak a magas kockázati csoportokba tartozóknak ajánlott. Hazánkban 2015–2017 között több sikeres önkormányzati finanszírozású program indult a bárányhimlő megelőzésére, de országosan most sem tartozik a kötelező, térítésmentesen elérhető oltások közé.

Hódmezővásárhelyen, ahol a megyei jogú városok közül 2015-ben elsőként indított átfogó védőoltási programot a bárányhimlő ellen, drasztikusan zuhant a bejelentett fertőzések száma. Az elmúlt években 100-300 között alakult bejelentett esetszám, kiugró értéket mutatva 2013-ban, amikor 301 megbetegedést regisztráltak. A védőoltási program gyors eredményt hozott: tavaly november 15-ig mindössze 41 megbetegedést jelentettek a városban.

A Csongrád megyei példát követve tavaly Kaposvár, Eger, legutóbb pedig Miskolc és Salgótarján városa döntött bárányhimlő elleni támogatott védőoltási programról. Törökbálinton, Százhalombattán és Jászberényben térítésmentesen juthatnak hozzá a szülők a védőoltáshoz. A védőoltás Nemzeti Immunizációs Programba való bevezetése hozzávetőleg 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene az államnak.

Hetekig ágyban

A lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel járó, akár 2-3 hétig elhúzódó bárányhimlőn a gyermekek 90 százaléka még óvodás korában átesik. A bárányhimlő átlagos lappangási ideje 10-21 nap, a fertőzést követő 2-3 héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg ugyanakkor már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz, ami könnyen járvány kialakulásához vezet. A megbetegedések kétharmada a 6 éven aluliakat érinti, de megjelenése a 3–5 évesek között a leggyakoribb. A betegség a közösségbe kerülő gyermekek mellett a várandós nőkre és a fertőzésen még át nem esett felnőttekre is veszélyes.

A bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású, de a háziorvoshoz forduló betegek mintegy 2-6 százalékánál különböző szövődményeket – bakteriális fertőzést, agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást, neurológiai elváltozásokat – okozhat, sőt ritkán halálos kimenetelű is lehet. Legismertebb szövődménye a hólyagos bőr felülfertőződése, ez pedig gyakran életre szóló hegeket hagyhat. (K. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.