Lázár: Ausztriának is segítünk a szigorított határzárral

A Miniszterelnökség urát a paksi bővítésről és a tranzitzónákba zárt menekültekről kérdezték.

MNO
2017. 03. 09. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőven adhatnak témát az elmúlt napok Lázár János aktuális kormányinfójának: hétfőn derült ki, hogy Brüsszel némi korrekciós igénnyel, de jóváhagyta a paksi bővítés tervét, kedden pedig az Országgyűlés is megszavazta, hogy minden menedékkérőt tranzitzónába zárjanak, amíg a hatóságok elbírálják kérelmüket. 

Lázár János és Kovács Zoltán kormányszóvivő némi késéssel érkezett a 81. kormányinfóra. Lázár először együttérzését fejezte ki a kormány részéről Oláh György családjának, az elhunyt kémikust pedig hazafinak nevezte. 

A kancelláriaminiszter szerint két fontos kérdése van a napnak: az illegális bevándorlással kapcsolatos szigorítás és az Európai Tanács új vezetőjének megválasztása

Ami a határ kérdését illeti, Lázár János jelezte, Orbán Viktor mindenképp megvédi majd a szigorított határzárat – a balkáni útvonalon százak, ezrek érkezhetnek Magyarország határához, ezért kellett megerősíteni a határzárat és jogi úton is szigorítani a határzóna védelmét: Lázár János szerint a menedékkérők tranzitzónába zárása nem sért európai jogot, és segítséget jelent Ausztriának, Németországnak is.

Az Európai Néppárt javaslatát, vagyis Donald Tusk személyét fogja támogatni a kormány az Európai Tanács új elnökválasztása során – hangsúlyozta a miniszter, áttérve a másik jelentősnek nevezett témára.

A menekült gyermekek fogva tartása az ENSZ törvényeibe ütközik – mondta egy újságíró, Lázár János azonban értetlenül kérdezett vissza: hol itt az elzárás, ha Szerbia felé mindenki szabadon távozhat? A kancelláriaminiszter azt azonban most is elismerte, „nem kell mindenkinek idejönni”.

A földikutyák azonban maradhatnak, sőt: Kovács Zoltán és Lázár János üzent a rágcsálók sorsa miatt aggódóknak is: két éve dolgoznak azon, hogy biztonságba helyezzék a déli határzár miatt otthontalanná váló állatokat.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kérdésre a leghatározottabban cáfolta a rendőrség és a hadsereg nevében, hogy magyar rendőrök vernék a menekülteket a déli határon. Szerinte 2015 szeptembere óta kilenc panasz érkezett a Frontexhez arról, hogy durván lépnek fel a rendőrök a bevándorlókkal szemben. Lázár János hozzátette, ebből csak négyet találtak megalapozottnak, Kovács Zoltán viszont gyorsan cáfolta a kormányszóvivőt, mondván, hat ilyen panasz volt, és később mindegyiket megalapozatlannak találták.

A megjósoltaknak megfelelően, Lázár János kitért Paks bővítésére, amit a magyar diplomácia 30 évének talán legsikeresebb akciójának nevezett: a kancelláriaminiszter szerint a brüsszeli jóváhagyás is azt mutatja, hogy a magyar kormány nemcsak beszél tervekről, de meg is valósítja azokat. 

Az Európai Bizottság 2013 novemberében kezdte meg a paksi bővítés ügyének vizsgálatát, ami most zárult le – emlékeztetett Lázár, aki korrektnek nevezte a brüsszeli szakmai bizottság munkáját. Az EB korábban vizsgálta a paksi erőmű biztonságos voltát is, és megállapították, hogy az orosz technológiájú erőmű megfelel a mai európai sztenderdeknek. A bővítés ügyében pedig azt vizsgálták, hogy Magyarországnak joga volt-e tender nélkül Oroszországgal szerződést kötni; az EB ezt jogszerűnek találta – mondta Lázár János.

Hozzátette, végül Brüsszel azt is elismerte, hogy az európai normának megfelelő szintű állami támogatást tartalmaz a paksi bővítés terve.

Lázár szerint a paksi erőmű biztosan állami tulajdonban marad, a cél, hogy minél olcsóbban tudjon áramot termelni. Az ország energiaigényét 50 százalékban a paksi erőmű fogja előállítani, a maradékot pedig részben akár megújuló forrásokból is biztosíthatjuk – jelentette ki a miniszter –, a lényeg, hogy minimális legyen az ország külső energiafüggése.

A reaktorok kitermelik a bővítés és a régi reaktorok leszerelésének költségeit, sőt hasznot is termelnek Lázár szerint. A politikus elmondta, Brüsszel is nyereségesnek tartja a magyar bővítés projektjét, amit szavai szerint a Rothschild-csoport is produktívnak tartott: a csoport 3-4 százalékos profittal, a kormány ugyanakkor csak 1-2 százalékos profittal számolt a bővített erőmű termeléséből. Ezzel Magyarország 60 évre rendezte a hazai áramigényeket, és olcsó energiát biztosítanak majd a fogyasztóknak – összegzett.

Lázár felvetésre válaszolva azt mondta, nem terveznek szélesebb körű lakossági tájékoztatást a paksi bővítés céljáról – ez egy 12 milliárd eurós gazdasági kérdés, amiről szakmai vitákat érdemes folytatni, de politikai kampányt, országjáró roadshow-t nem fognak építeni rá. Azt azonban hangsúlyozta, kulcsrakész, fix árú atomerőművet kap az ország tíz éven belül – arra pedig Csepreghy Nándorhoz hasonlóan megesküdött: a tervezetthez képest nem nőnek majd a paksi bővítés költségei.

Lázár János odaszúrt az ellenzéknek is: szerinte nincs értelme annak, hogy gazdasági kérdések helyett a jövő évi választásra készülő kis pártokkal hadakozzanak Paks ügyében. 

A miniszter óvott attól, hogy ne a közelgő választás küzdelmei döntsenek Paks II.-ről, mivel ez gazdasági kérdés. Nem az a kérdés, hogy miből, hanem hogy honnan van áram Magyarországon – hangsúlyozta Lázár. Ma az áram 50 százalékát importáljuk, ezt a függést kell megszüntetni a Miniszterelnökség vezetője szerint. 

Az, hogy a jelenlegi 36 forintos kilowattonkénti áramár csökkenhet-e később, Lázár szerint attól függ, milyen keretek között lehet eladni a termelést és hogy mennyivel ugrik meg a hazai fogyasztás. A legfőbb, hogy a rezsicsökkentés értékeit megőrizzük – mondta a nyilatkozó.

Bár a bővítés még el sem kezdődött, eddig is 206 milliárdba került Paks II. terve és a helyszín előkészítése – derült ki Lázár János kérdésre adott összegzéséből. Mint hozzátette, ezt a keretet vagy a magyar költségvetési tartalékból, vagy az orosz hitelből finanszírozzák.

Lázárt arról is kérdezték, hogy tart-e a paksi bővítés további akadályoztatásáról: Brüsszeltől vagy Európától nem érkezhet már további vétó, de Ausztria még jelezheti kifogásait. Ilyen jelzésekre készen állunk, mondta a Miniszterelnökség vezetője. Lázár hozzátette, állnak a népszavazás elé is – a Tolna és Fejér megyei közösségek, azok igazán érintettek a bővítésben, viszont üdvözölték a beruházást. 

A kormány döntött arról is, hogy a mágnesszalagos ügynöklistákat átadják az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának – tért át más témára Lázár János, ez június végéig megtörténik, a levéltár pedig a G, H és K aktákat kapja meg. A mágnesszalagok tartalmát ugyanakkor később is felülvizsgálja és minősítheti a levéltár. 

A makói kanyarófertőzésről szólva Lázár János elmondta, csütörtök délután kapnak újabb adatot a betegség esetleges terjedéséről. Jelenleg 29 betegről tudnak, közülük többen egészségügyi dolgozók. A politikus megerősítette, megvan a szükséges oltóanyag-mennyiség, nem tartanak kiterjedt hazai kanyarójárványtól.

Lázár ugyanakkor egy érdekes megjegyzést is tett: tudomása szerint minden érintett egészségügyi dolgozó kapott korábban kanyaró elleni védőoltást, most mégis megbetegedtek.

Mit üzen a magyar nőknek Lázár János? – hangzott el az újságírói kérdés. Lázár ugyan a kormányinfót nem megfelelő platformnak tartja a nőknek való üzengetésre, de azt elismerte, hogy a magyar nők sok munkahelyen versenyhátrányban vannak, pedig saját tapasztalatai szerint sokszor jobban és kitartóbban dolgoznak férfitársaiknál. Ahhoz, hogy ezt szélesebb körben felismerjük, szükség van a helyzet szélesebb tudatosítására is. A politikus azt is bevallotta, hogy maga elfeledkezett a nőnapról.

Lázár Jánost a multik állítólagos megsarcoltatásáról is kérdezték: szerinte itt a fogyasztók védelme a legfontosabb, és nem elfogadható, hogy a nagy kereskedelmi láncok mást árulnak ugyanazzal a névvel Ausztriában, mint Magyarországon. Ezért is léptek fel most a V4-tagállamok a kettős minőség trükkje ellen. „Nem engedhetjük meg, hogy Nyugat-Európa szemetét megetethessék velünk” – mondta a miniszter.

Szerinte épp ezért kell már a termékcímkén is feltüntetni, hogy különbség van a Magyarországon és Nyugat-Európában forgalmazott áru minősége, összetétele között. Lázár csak megerősíteni tudta a megjelent híreket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új boltokat nyitó hipermarketek hatalmas zöldterületeket tarolnak le beruházásaik során – ezt is meg kell valamilyen módon akadályozni, akár úgy is, hogy a beruházó új fák, zöldfelületek ültetését vállalja. Lázár szerint ezekben a kérdésben konzultáció lesz a kereskedőkkel és nem törvényjavaslat.

A kancelláriaminiszter szerint tisztázni kell, hogy a szombat-vasárnap is dolgozó alkalmazottak jogai és lehetőségei mennyire érvényesülnek a nagykereskedelmi láncoknál. Kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat, ha az árukat ömlesztve, csomagolva kapják meg egy istállószerű csarnokban – utalt a megoldandó problémákra.

Egy újságíró emlékeztetett rá, Németh Szilárd ismét kérte a külföldről finanszírozott civil szervezetek átvilágítását. Lázár János ezzel kapcsolatban annyit mondott: erre vonatkozóan még nincsenek tervek, ha lesz kormányjavaslat, foglalkoznak az üggyel. Viszont nem tartja ördögtől valónak, hogy a külföldről támogatott szervezetek átláthatóan számoljanak el forrásaikkal.

Lázárt Mészáros Lőrinc vagyonának robbanásszerű gyarapodásáról is kérdezték: a miniszter annyit mondott, hogy nem követte Mészáros gazdagodásának útját. Olyan programunk nincs, hogy „Tegyük gazdaggá Mészáros Lőrincet!” – a magyar vállalkozókat viszont támogatja a kormány, és Lázár János szerint a kormányzati függőséggel éppen nem vádolható vállalkozások is szépen teljesítettek az elmúlt években.

A kérdésre, hogy mikor és milyen keretek között indulhat a kilenc osztályos általános iskola, és a köznevelési rendszer változása megjelenik-e majd a Nemzeti alaptantervben, Lázár azt mondta, hogy legkorábban 2019 őszén lesz ennek jelentősége, és várhatóan az óvoda és az iskola közötti átmenetet „toldanák meg” egy évvel.

Az M4-es autópálya ügyében is Lázárnak szegezték a kérdést: ha egy, a Közgép részvételével felálló konzorcium 25 milliárd forinttal olcsóbban el tudja vállalni a beruházást, miért egy drágább ajánlattevő vitte el a közbeszerzést? A kancelláriaminiszter szerint ez azért történhetett meg, mert az olcsóbb tendert benyújtó pályázó irreálisan alacsony árra lőtte be ajánlatát, ami teljesíthetetlen lett volna. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért fogadta el a drágább pályázatot – állította a politikus, aki szerint ebből kár politikai vitát csinálni.

Több kormányzati szereplő is kikelt az ellen a múlt héten, hogy szigorítanák a schengeni külső határok védelmét – bár ezt a szigorítást a tagállamok vezetői, közöttük Orbán Viktor is megszavazta. Lázár János úgy tudja, szigorított ellenőrzés abban az esetben felfüggeszthető, ha éppen tartós torlódást okozna a határátkelőhelyeken.

Lázár újságírói kérdésre határozottan cáfolna, hogy a nyugdíjak csökkentését tervezné a kormány, ahogy – egy más kérdésre – azt is cáfolta, hogy ő maga benyújtotta volna lemondását saját választókerületében. „Terveim szerint 2018-ban is indulok saját kerületemben az elnöki posztért”, mondta a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.