Szó szerint úgy érvelt az Akadémia, mint Rétvári

Az MTA kérdéseink hatására korrigálta a hírt, és megköszönte, hogy felhívtuk a figyelmét az ügyre.

Hutter Marianna
2017. 03. 11. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTA pénteki közleménye eredetileg arról szólt, hogy az állami történelmi diákatlasz júniusra elkészülő harmadik kiadása – amelyet az Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (BTK) szerkeszt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) megbízásából – több újdonságot fog tartalmazni, például tárgymutatót.

Ám a korábbi években a magánkiadók által írt atlaszokra utalva megjegyezték: ezek olyan segédanyagokat tartalmaztak, amelyek „szétfeszítették egy hagyományos értelemben vett oktatási segédeszköznek szánt atlasz kereteit, s az érettségin »legalizált puskaként« is használhatók voltak”. Ez az érvelés viszont gyakorlatilag szóról szóra megegyezett a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének (TSZE) januári állásfoglalásában leírtakkal. Megírtuk, bár a TSZE csak tavaly februárban alakult, már több mint 6,2 millió forintnyi állami támogatásban részesült 2016. évi működésére, bemutatkozó konferenciáján pedig Rétvári Bence mondott nyitóbeszédet. Ráadásul Rétvári maga is idézte a „hagyományos értelemben vett” oktatási segédeszközök „szétfeszített” kereteit, illetve a „legalizált puskára” vonatkozó sorokat a szervezettől egy pár héttel ezelőtti parlamenti írásbeli válaszában.

Lapunk az MTA-hoz fordult, hogy megtudjuk, miért használták szó szerint a kormányzat által favorizált érveket, és hogy nem tartanak-e attól, hogy ez megkérdőjelezi szakmai függetlenségüket. A válasz szerint megkeresésünk után az idézett részt eltávolították a cikkből. Kiderült ugyanis számukra, hogy ez az OFI megrendelésének egyik, a BTK-hoz címzett indoklása volt. Így úgy látták, hogy „bár ez tény, ennek nincs helye ebben a tudósításban, főleg nem a megfelelő kontextus nélkül”. Az MTA ezenfelül megköszönte, hogy felhívtuk figyelmét az ügyre, és leszögezte: a jövőben is törekszik arra, hogy honlapja hiteles és mértékadó forrás legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.