Váratlan fordulat: az ügyész kérte a vádlott felmentését

A Fővárosi Önkormányzat gyógyfürdőit kezelő cég volt igazgatója nem követett el bűncselekményt.

Lándori Tamás
2017. 03. 02. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kérem a vádlott felmentését bizonyítottság hiányában – hangzott az első perbeszéd végén a fővárosi tulajdonban lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt.-vel kapcsolatos hűtlen kezelési büntetőperben csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken. Csakhogy nem az ügyvéd, hanem az ügyész szájából.

A fordulat a védelmet is váratlanul érte, Papp Gábor ügyvéd tíz perc szünetet kért védőbeszéde megtartása előtt. Ügyfele, a cég élére a Demszky-érában kinevezett Ferenci Tibor ellen azért emeltek vádat, mert a budapesti fürdők üzemeltetését külső, piaci szereplőknek szervezte ki, és ezzel több mint hétszázmillió forint vagyoni hátrányt okozott – legalábbis az akkori ügyészségi álláspont szerint.

Az ügyész az elsőfokú eljárás záró tárgyalásán belátta, szándékos bűnelkövetést és kárt sem sikerült bizonyítani, ezért kérte maga is a felmentést.

Ferenci védője sietve lerövidített védőbeszédében arra mutatott rá, hogy az ügyfele elleni eljárást már a nyomozati szakaszban meg kellett volna szüntetni bűncselekmény hiányában, mivel a bizonyítékokból már akkor világos volt, hogy nem történt hűtlen kezelés.

A per legvégére tehát a vád és védelem közötti nézetkülönbség arra redukálódott, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában mentsék-e fel a terheltet.

A vádlott állította, tíz évvel ezelőtt egy évente 1,3 milliárd forint veszteséget termelő, igazi szocialista nagyvállalatot vett át. A bíróság szerint a tanúvallomások azt igazolták, Ferenci azonnal a gazdálkodás ésszerűsítésén kezdett dolgozni, átvilágíttatta a céget, és a költséghatékony működés érdekében javasolta, hogy a fürdők napi üzemeltetési feladatait, a textíliák tisztíttatását és hasonló feladatokat szervezzék ki magáncégeknek.

Ezt a BGYH Zrt. néhány vezetője ellenezte, de a kiszervezés megtörtént, amit követően százmilliókkal csökkent a veszteség, a nyereséges működést viszont nem sikerült elérni. Mikor a politikai hatalomváltás megtörtént, 700 millió forintot kellett a cégbe pumpálni a stabilitása visszanyeréséhez, az új igazgató, Szőke László vezetésével pedig visszaszervezték a cégbe a korábban alvállalkozóknak kiadott feladatokat. Ezután nyereségesnek bizonyult a BNYH Zrt.

A törvényszék szerint szerint ez utóbbi nem bizonyítja a visszaélést, sem a kiszervezés okszerűtlenségét, sőt,

a Ferenci-féle átszervezés vélhetően kellett ahhoz, hogy a későbbi vezetés olcsón kivitelezhesse további reformjait,

mert a kiszervezés kezdte meg a kevesebb dolgozóval való, költséghatékonyabb működés folyamatát.

Mihez ért a szakértő?

Az egyetlen terhelő bizonyíték, ami az eljárásban felmerült, Stotz Gyula szakértő véleménye volt. Pontosabban 13 véleménye, ugyanis ennyi írásos szakvéleményt terjesztett elő összesen az eljárásban, folyton kiegészítve az előzőt – mondta el indoklásában Gimesi Ágnes tanácsvezető bíró, hozzátéve, hogy miután a szakértőt tárgyaláson szembesítették az ezekben foglalt ellentmondásokkal, Stotz visszavonta egytől egyig mindegyiket.

Stotz Gyula a szakértői névjegyzékben adószakértőként szerepel, így könyvvizsgáló szakértőként nem is lett volna kompetens; a nyomozó hatóság mégis kirendelte – mondta el lapunknak Papp Gábor. Az ügyvéd azt is elmondta, a férfire hol magánnyomozóként, hol kriminológusként lehet rábukkanni az interneten.

Ráadásul nem is Ferenci Tibor, hanem az igazgatóság, a Fővárosi Önkormányzat és a közbeszerzést elbíráló bizottság hozták meg a vádban foglalt döntéseket; tehát ha ezek hűtlen kezelést valósítottak volna meg, akkor sem a vádlott lenne az elkövető – derült ki. A kiszervezés egyébként pályáztatás útján történt, aminek tisztaságát semmi sem cáfolta – a legjobb ajánlatot fogadták el. 

A bíróság tehát bűncselekmény hiányában mentette fel Ferenci Tibort. Mivel a döntést az ügyész is tudomásul vette, az elsőfokú ítélet rögtön jogerőre emelkedett. 

Ferenci az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy a többéves eljárás derékba törte a karrierjét, ami hatással volt a magánéletére is. Papp a tárgyalás után keményebben fogalmazott, azt mondta, védencét tönkretették, és felvetette, hogy emiatt további jogi lépéseket tesznek. Az ügyvéd szerint politikai okokból indult az eljárás, de ezt nem kívánta kifejteni.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.