Varga Gergő: Még csak most kezdődik a harc

Az aktivista szerint a kérdés, hogy hiszünk-e még abban, hogy ez az ügyészség, ez a bíróság el fogja ítélni azokat, akik szétlopták az országot.

MN
2017. 04. 18. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyon jólesett, hogy Gyurcsány Ferenc kiállt mellettem, mert miatta tudom, milyen íze van a könnygáznak. Elmehet a picsába továbbra is” – mondta Varga Gergő a Magyar Narancsnak, kiemelve, hogy 2006 óta jár tüntetni. Hozzátette: a tüntetések nagyon hamar lehalnak, hiába vesz részt sok ember, mindenki azt várja, hogy legyen egy párt vagy egy politikus, aki lehetőleg még nem szerepelt sehol. „A mai magyar állam nem egy állam, csak annyit tesz, hogy az uniós pénzeket megpróbálja elosztani, az adófizetők pénzét pedig a saját zsebe felé irányítani, emellett finanszíroz egy médiavalóság-kreáló gépezetet, amivel a konszenzust megpróbálja megalkotni és felmutatni, hogy van” – jelentette ki.

Varga Gergő kijelentette, a lex CEU szimbolikus ügy lett abban a tekintetben, hogy nem oktatási ügy. „Van személyes érintettségem, mert rengeteg barátom, ismerősöm a CEU-ra járt vagy jár, és akkor éreztem, hogy ez valami más, mikor elkezdtek olyan ismerőseim Facebookon írogatni a tüntetés miatt, akiket soha nem láttam tényleges politikai aktivitást kifejteni. Azt éreztem, hogy valami átszakadt, ez már valami teljesen más” – fűzte hozzá.

A Sándor-palotánál történteket a „legjobban dokumentált flakondobásként” jellemezte. Mint mondta, benne volt a pakliban, hogy előállítják őket. „Ha csak azt akartuk volna, hogy narancssárga legyen a Sándor-palota, akkor csak narancssárga lett volna a Sándor-palota, és azóta nem beszélgetnénk arról emberekkel, hogy miért csináltuk, hanem csak megtettük volna. Azért volt fontos, hogy arcunkat vállalva csináljuk, hogy felmérhető legyen, hol tart az autokrácia kiépítése. Hogy kiderüljön, hogyan bírál el valamit a NER, ami megijeszti. Vagy egyáltalán megijed-e. Normális nyugati demokráciában egy ilyen akció azzal jár, hogy maximum felírják az adataid, hogy aztán fizesd ki a takarítás költségeit” – fogalmazott.

„Az, hogy minket rabláncon vezettek elő, benntartottak 72 óráig, és megpróbálnak eltaposni, sok mindenre választ ad. Az első kérdés a tüntetések elején az volt, hiszünk-e még abban, hogy a Fideszt le lehet váltani választás útján. A következő, amit most fel lehet tenni ezek után, hogy hiszünk-e még abban, hogy ez az ügyészség, ez a bíróság el fogja ítélni azokat az embereket, akik szétlopták az országot” – szögezte le.

Varga Gergő azt mondta, ebben a szakaszban „tágítani kell a követelések sorát, hogy minél több embert bevonjunk. Ez a tömeg kritikus, de még nem elégséges. Még nem országosak a tüntetések, az első lépés az, hogy ez az egész ne egy budapesti, hanem országos ügy legyen. Ha ez megvan, sokkal tisztább lesz a helyzet, a koordinációs feladatok úgyis kijelölnek majd ügyvivőket, akiknek a képviselet lesz a feladata.”

Szavai szerint azzal, hogy a Fidesz kimondta, a békés tüntetésre nem hallgatnak, a festékdobálás pedig büntetőjogi kategória, egyértelmű üzenetet küldött a népnek. „A harc még csak most kezdődik el, ez még csak a nyitány volt. Soha ilyen eufórikus nem volt még Budapest, mint az elmúlt egy hétben. Előre tovább, aztán meglátjuk” – fogalmazott.

Ismert, Varga Gergőt Gulyás Mártonnal együtt összesen 500 óra közérdekű munkára ítéltek, amiért a lex CEU aláírása után festékes flakont próbáltak dobni a Sándor-palotára. Az ügyészség súlyosbításért, ők pedig felmentésért fellebbeztek.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.