Állami óriásprojektekből folynak a milliárdok Orbánékhoz

Kincset ér a gánti bánya: a rákosmentei csatornázási munkákkal és Lovarda építésével is jól járnak.

MN
2017. 05. 25. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások – írja legfrissebb számában a Magyar Narancs. A lap munkatársai több olyan építkezést azonosítottak, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelhetik ki az értékes tőzeget Orbánék.

A Magyar Narancs megjegyzi, az Orbán család cégeinek állami megrendeléseit nem könnyű lekövetni, ugyanis nem közvetlenül nyernek közbeszerzéseket, hanem közbeszerzéseket elnyert építési vállalatok beszállítóiként jelennek meg. 

A lap kiderítette, hogy a Nemzeti Lovarda építéséhez – melyet egyébként Mészáros Lőrincék családi cége és egy Tiborcz-közeli cég kivitelez összesen 2,84 milliárd forintért – is Gántról fuvarozzák a köveket. Mészáros és az Orbán család más építkezéseken is együttműködnek, amint azt a Direkt36 kiderítette: a Mészáros és Mészáros Kft. murvát és betonelemeket rendelt Gántról a rákosmentei és egyéb csatornázási munkálatokhoz.

Gántról ugyanakkor a 8-as főút várpalotai felújításához is visznek betonelemeket. Az építkezésen dolgozó munkások a lapnak azt mondták, hogy mostanában elsősorban a Nehéz Kő által hozott szegélyköveket rakodnak le, és gánti betonelemeket is láttak érkezni.

A Magyar Narancs felhívja a figyelmet arra, hogy noha a bányákat üzemeltető családi cégek korábban is jövedelmezők voltak, szekerük mégis 2010 óta lódult meg: a családi érdekeltségek legnagyobbika a Dolomit Kőbányászati Kft. árbevétele a 2010-es egymilliárdról 2015-re nettó 3,2 milliárdra nőtt. A kormányfő öccse, Orbán Áron tulajdonában levő Nehéz Kő Kft. 467 milliós árbevételét 1,68 milliárd forintra nőtt. A harmadik legnagyobb családi vállalkozás, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. – amelyben ifjabb Orbán Győző és az Orbán szülők a tulajdonosok – 335 millió forintot termelt 2015-ben, melynek nagy részét a hahóti tőzeg kitermelése adja. A tőzegkitermelő cég a kilencvenes évek óta folytatja tevékenységét Zala megyében, idén májustól már csak egy versenytársa maradt a környéken a környezetvédelmi előírások miatt.

Habár közvetlenül nincs köze a bányászathoz, szintén az Orbán családhoz tartozik a 2016-ban uniós vállalkozásfejlesztési támogatásokat kapó Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft. A lap kiderítette, hogy idősebb Orbán Győző tulajdonában van az a CZG Ingatlanforgalmazó Kft., amely megvette a hatvanpusztai majorságot. Noha azt Mészáros Lőrinc egyik cége bérli, minden bizonnyal a miniszterelnök és családja használja – jegyzi meg a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.