Csak blöff a magyar haderőfejlesztési program?

Tovább hízik a honvédelmi és a belügyi büdzsé, csak éppen az nem látszik, hogyan lesz ebből ütőképes honvédség.

Zord Gábor László
2017. 05. 08. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem látszik, hogy mire és milyen koncepció alapján költik a Honvédelmi Minisztérium (HM) papíron jelentős költségvetési növekményét – nyilatkozta lapunknak Demeter Márta független – korábban szocialista – országgyűlési képviselő.

A törvényhozás e témában legaktívabb szakpolitikusát annak kapcsán kérdeztük, hogy a HM és a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkárai, Vargha Tamás és Kontrát Károly rövid sajtótájékoztatón számolt be a 2018-as büdzsé tárcájukat érintő változásairól. Bár a honvédelem területén továbbra sem szolgáltak olyan konkrétumokkal, amelyek a tavaly decemberben bejelentett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program szakmai hitelességét megalapozhatnák.

Annak ellenére sem, hogy mint arról hírt adtunk, a HM akkor azt ígérte, rövidesen részleteket is megtudhatunk majd a programról, egyebek mellett úgy, hogy azt a parlamenti pártok elé tárja.

 

A képviselőnő, aki a minap a parlamenti vitában gúnyosan azt is megkérdezte Varghától, hogy „egyáltalán látta-e már valaki a Zrínyi 2026-ot?”, nincs egyedül a kételyeivel.

Lapunknak két vezető NATO-tagország Budapesten akkreditált katona diplomatája is blöffnek nevezte az állítólagos terveket, amelyek lényegében nélkülözik a konkrétumokat arról, hogy miként képzeljük el védelmi képességeink fejlesztését, illetve új haditechnika beszerzését.

Specifikus követelményrendszer híján nehezen tudják felvázolni a magyarországi piaci lehetőségeket azok a nyugati hadiipari cégek is, amelyek a költségvetési növekményben üzleti lehetőségeket látnának. Az Orbán-kormány éppen aktuális politikai kezdeményezéseiből, vélt érdekeiből próbálják meg kikalkulálni üzleti esélyeiket, és ez alapján ajánlatokkal előállni rendszeres budapesti látogatásaik alkalmával. Ilyen kezdeményezés az a lapunk által is megírt előterjesztés, amely az amerikai Trump-adminisztrációnak teendő gesztusként használt Black Hawk helikopterek beszerzését tartja lehetségesnek az új elnök részvételével tartandó első – május 25-i – NATO-csúcshoz igazítva.

A sajtótájékoztatón az olyan hangzatos kijelentéseken túl, miszerint „a jövő évi büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is”, Kontrát elmondta: a rendőrségnek 22 milliárddal, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak 427 millióval, a katasztrófavédelemnek négymilliárddal, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak 339 millió forinttal több juthat, a büntetés-végrehajtásra szánt pénz pedig a börtönfejlesztéseknek köszönhetően emelkedik.

A tömeges migráció miatti válsághelyzet kezelésére 50 milliárd forintnyi többletkiadással tervez a BM, amelyet főként a tompai, illetve a röszkei tranzitzóna működtetésére, illetve az új határvadászok szolgálatba lépésére fordítanak. Kiemelte: a keret felülről nyitott.

A rendőrségnek szánt, 22 milliárdos emelésből Kontrát kiemelte a 2015-ben kezdett illetményemelést, amely először harminc, majd évenként öt-öt százalékkal növeli a személyi kiadások keretét. 5 milliárd megy a gépjárműpark cseréjére és modernizációjára, a  Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda épületeként pedig felújítják a szocialista kormányok idején a Fidesz jóváhagyásával felszámolt határőrség egykori, Labanc utcai központját.

Vargha közölte: a HM jövőre 73,6 milliárd forintos többletet kap. Ez már azt tükrözi, hogy az eredetileg tervezettel szemben nem 2026-ra, hanem 2024-re el kívánják érni, hogy az ország a nemzeti össztermék (GDP) két százalékát költse védelemre, összhangban a NATO-nak tett vállalásokkal, ami mögött felsejlik a Trump-adminisztráció európai szövetségeseire gyakorolt fokozott – elsősorban persze retorikai – nyomás is.

Míg az államtitkár a komplex haderőfejlesztési programról, a haditechnikai modernizációról részleteket nem árult el, kiemelte a szintén 2015-ben kezdett illetményemelés folytatását és a laktanya-felújításokat is. A „modern és ütőképes Magyar Honvédség megteremtésének” emlegetése mellett ismét hangsúlyozta azt a korábban bejelentett célt is, hogy az ország valamennyi járásában legyen önkéntes tartalékos egység.

Miközben a HM húszezer főt vizionál a honvédség második vonalába, szakértők – köztük Demeter Márta – minduntalan rámutatnak arra, hogy a meglévő hivatásos és szerződéses honvédelmi struktúra is többezres létszámhiánnyal küzd. A független képviselőnő nemrégiben előállt a maga előterjesztésével is, ebben a növekmények koncepcionális, átgondolt elköltése mellett többek között azt indítványozza, hogy a GDP szerinti honvédelmi ráfordítás már 2022-re érje el a két százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.