Elképesztő fővárosi jogsértések

Lesújtó a revizorok jelentése a városházáról, a közszolgáltatókról. Értékbecslés „fizikai szemrevételezés” nélkül.

2017. 05. 08. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többtucatnyi jogsértést, szabálytalanságot, hanyagságot, de tudatos hazudozást is feltárt 2016-ban a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya az önkormányzat cégeinél, intézményeinél, sőt saját szervezeténél is – derült ki a szerdai közgyűlés ülésére készített főjegyzői előterjesztésből. A szabályszegések sorozatát felvonultató jelentés bevallottan nem teljes, ugyanis a Fővárosi Vízművek Zrt. az idén február végi határidőre sem küldte meg a revizoroknak a múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót.

Az önkormányzati közszolgáltató társaságokat összefogó Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. tagvállalatainál a belső ellenőri javaslatok ellenére is csak az esetek 57 százalékában történt intézkedés, és ez jelentős visszaesés a 2015-ös 64 százalékos arányhoz képest. Külön kiemeli a jelentés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya által – állampolgári bejelentésre – folytatott büntetőeljárást. A rendőrök jelenleg is vizsgálják a fővárosi cég tanácsadói szerződéseit, a gyanú szerint versenykorlátozó, közbeszerzési és koncessziós jogszabályokat sértő tevékenységét. Egyébként a közterület-fenntartónál többször is „elfelejtették” kiírni a törvényes közbeszerzési eljárást, a hulladékbegyűjtési járatok működtetésénél pedig egyszer sem készült komplex költségkimutatás. A Budapest Közút Zrt.-től valótlan tartalmú beszámolókat kapott a főjegyző, a Budapest Film Forgalmazó és Moziüzemi Zrt.-nél pedig nincs beszerzési, ingatlanhasznosítási, sőt mozi műsorrendi és rendezvényi árképzési szabályzat sem. A Főkert Zrt.-nél 11 beosztott munkatárs ellen indult belső eljárás, egy esetben „téves átutalás” miatt született rendőrségi feljelentés, amely ügyben a nyomozás még szintén tart. Egyéb esetekben a városüzemeltetési holding nem látta indokoltnak sem büntetőjogi, sem szabálysértési, sem pedig munkajogi intézkedés megindítását, és további feljelentésekről a revizorok sem tettek említést.

Ugyanakkor a belső ellenőri jelentéshez csatolt, a 2016-ban lezárt ellenőrzések során tett kiemelt megállapítások és javaslatok táblázata döbbenetes jogsértéseket tartalmaz. Ezekből szemezgettünk. A Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában a korábbi ellenőrzés javaslatait (szabálytalan szerződéskötések orvoslása) sem hajtották végre teljeskörűen, a főjegyző számára pedig valótlan beszámolót készítettek. Jelentős részben ingóságot is tartalmaz a Fővárosi Állat- és Növénykert ingatlan-nyilvántartása, ezért sérült „a valódiság elve”. A közbeszerzéseknél sehol nem lelték a törvényben kötelezően előírt összeférhetetlenségi nyilatkozatokat, a kiállított számlákhoz pedig nem volt teljesítési igazolás, még veszélyes hulladékok lerakása esetében sem. Nincsenek meg a biztonságos és szabályszerű pénzkezelés feltételei a Margitszigeti Kisállatkertben, a kifizetéseknél rendre hiányzik a teljesítési igazolás, a gyerekek által közkedvelt lovagoltatás pedig engedély nélkül zajlik, továbbá ők is valótlan tartalmú beszámolót készítettek a belső ellenőrzésről.

A Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.-nél, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Kft.-nél, a József Attila Színháznál, a Thália Színháznál, az Újszínháznál „csak” a számviteli törvényt sértették meg rendszeresen. Ugyancsak pénzügyi és gazdálkodási kifogásokat tettek – összességében tucatnyi esetben – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, valamint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. működésére vonatkozóan. Utóbbi cég egy értékes ingatlan eladásánál például „fizikai szemrevételezés” nélkül készíttetett értékbecslést.

A Főpolgármesteri Hivatal városigazgatóság főosztálya a közműfejlesztésre kötelezően fordítandó összegeket felejtette el feltüntetni, továbbá a margitszigeti zajhatósági ellenőrzést úgy végezték el, hogy ahhoz nincsenek sem szükséges eszközeik, sem a feladatot ellátó szakembereik. A főosztály közterület-hasznosítási osztályán nagyvonalúan eltekintettek a díjtartozások beszedésétől, amelyekre még a késedelmi kamatokat sem számították fel. Háromszor is előfordult a hivatal pénzügyi főosztályán, hogy a belső ellenőrzésekhez kapcsolódó, teljesítettnek jelentett intézkedések mégsem valósultak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.