Feljelentéseket tesz az LMP a szociális szövetkezetek kapcsán

Bár vannak jól működő szociális szövetkezetek, a szervezetek 70-80 százaléka csak a források lehívására jött létre.

Unyatyinszki György
2017. 05. 04. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezres nagyságrendben jöttek létre olyan szociális szövetkezetek, melyek egy-egy személyhez, például könyvelőhöz kötődnek, és legtöbbjük sikeresen nyert el uniós és kormányzati támogatásokat – például járulékfizetési kedvezményt –, hogy a szociálisan rászoruló rétegek számára biztosítsanak munkalehetőséget – tárta fel az LMP a nyilvános adatokat elemezve. A párt társelnöke, Hadházy Ákos elmondta, bár vannak legálisan működő cégek is, 70-80 százalékuk nem valós tevékenység folytatására, csak a források lehívására jött létre. Példaként kiemelte, hogy míg 2013-ban alig 200 szociális szövetkezet létezett, 2014-ben csak egy budaörsi könyvvizsgáló már közel 270 létrehozásában vett részt. Mindegyik szervezet feltüntette tevékenységei között a munkaerő-kölcsönzést, ami lehetőséget biztosíthat arra, hogy „okosan spóroljanak” a járulékfizetéssel.

Hasonló hálózat kiépítésének vezető alakjaként említették a Voldemort néven ismertté vált Mengyi Roland és Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt, akiknek ügyei kapcsán több eljárás is zajlik. Hadházy ugyanakkor kiemelte, hiába kimutatható, hogy valami nincs rendben a szövetkezeteknél, az adóhatóság mindössze tizenhat esetben tett feljelentést.

A politikus tájékoztatóján arról is beszélt, hogy a NAV azért nem foglalkozik a szövetkezetek működésének feltárásával, mert a Tállai András államtitkár alá tartozó hivatal el kívánja kerülni, hogy a Mengyiéhez hasonló esetekre derüljön fény. Számos kérdéssel keresték Tállai Andrást, ám nem kaptak választ, ezért vizsgálják a lehetőségét, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentik az államtitkárt. Hadházy hozzátette, azon 10-20 ügyben is feljelentést tesznek, ahol szerintük egyértelműen látható, hogy csak a támogatásokat tüntette el a szövetkezet.

– A NAV megelőzhette volna, hogy a szociális szövetkezetek 2013-ban kezdődő sorozatos alapításakor olyan hálózatok alakuljanak ki, melyek a milliárdos nagyságrendű uniós források behúzására jöttek létre, ám valós tevékenységet nem végeznek – mondta lapunknak Horváth András, az 1000 milliárdos adócsalásokat feltáró egykori NAV-munkatárs. Az adóhatóságnak ugyanis már 2013-ban működött olyan rendszere, mely elvégzi a különböző vállalkozások kockázatelemzését, és azt is vizsgálja, ha magánszemélyek egy időszakban tömegesen hoznak létre működésük szempontjából teljesen egyforma cégeket, melyek hálózata alkalmas illegális műveletek végrehajtására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.