Ismét begyűjtené a Fidesz a közkézen lévő ügynökpapírokat

Régi törekvés, hogy véget vessenek a politikai fegyverként használt kiszivárogtatásoknak.

MN
2017. 05. 29. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosítaná a Fidesz az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról (ÁBTL) szóló törvényt. Az erről szóló javaslatot Gulyás Gergely, a parlament és a kormánypárt alelnöke nyújtotta be. A módosítás zömmel technikai jellegű, részben a mágnesszalagokon tárolt adatbázisok levéltárba kerülése miatt szükséges. Van azonban néhány érdekesség is a javaslatban.

A törvény már keletkezésekor, 2003-ban előírta, hogy mindenki köteles a jogellenesen birtokába került – vagyis a rendszerváltáskor széthordott – állambiztonsági iratokat és azok másolatait beszolgáltatni az ÁBTL-nek. A beszolgáltatási kötelezettséget most újra előírnák, új határidővel: a módosítás hatályba lépését követő hat hónapon belül. Aki ezt megteszi, a javaslat értelmében „mentesül a minősített adatokkal visszaélés, illetve a személyes adatok jogellenes kezelésének jogkövetkezményei alól”.

Ez egy régi, méltányolható törekvés, hogy véget vessen a régóta folyó, politikai fegyverként használt kiszivárogtatásoknak, még ha kevés sikerrel is kecsegtet. Az viszont feltűnő, hogy Gulyás javaslata törölné a szövegből azt a kitételt, amely szerint a jogellenesen birtokolt állambiztonsági iratokat nem lehet a hatóság vagy bíróság előtt bizonyítékként felhasználni. Lehet, hogy ez természetes, de mindenképp feltűnő a törvényi deklaráció hiánya, és az indoklásban se magyarázzák meg, miért nincs már rá szükség.

A javaslat emellett általános betekintési jogot adna a bíróságoknak a törvényben előírt feladataik ellátásához szükséges ügyben – például ha amiatt folyik egy polgári per, mert valakit ügynöknek neveztek. Emellett a módosítás feljogosítaná az ÁBTL-t, hogy az állambiztonsági mellett nemzetbiztonsági, vagyis 1990 után keletkezett iratokat is kezeljen. Korábban az ÁBTL jogelődje, a Történeti Hivatal már rendelkezett ilyen jogkörrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.