Julius Caesar és Horthy Miklós a történelemérettségin

Egy szaktanár szerint korrekt a feladatlap, minden részterület helyet kapott benne.

MN
2017. 05. 10. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekt, jól megszerkesztett feladatlapot kaptak a diákok a középszintű történelemérettségi első részében – nyilatkozta egy szaktanár szerdán az Eduline-nak. A feladat összeállítói láthatóan igyekeztek, hogy minden terület helyet kapjon a lapon, és ez sikerült is: van politikatörténet, gazdaság, demográfia és kultúra is. A tanár szerint a feladatlap összességében nem okozhat gondot a diákoknak.

Az Eduline ismertetése szerint az idei történelemérettségi első, rövid válaszokat igénylő feladatrésze Julius Caesarral kezdődik. Kaptak kérdést a vizsgázók a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is. Az egyik feladat a kora újkori európai kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos.

Szintén a rövid választ igénylő feladatok közt található egy grafikonos feladat a 18. századi demográfiai változásokkal és az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával kapcsolatban. Van még 1848-hoz kötődő, illetve a sztálini diktatúrával, közelebbről a nagy ukrajnai éhínséggel kapcsolatos feladat is.

A két világháború közti Magyarországgal kapcsolatban olvashatnak a diákok Horthy-idézetet, és szól feladat a berlini falról és a határon túli magyarság második világháború utáni helyzetéről. Az utolsó rövid válaszos feladat a magyarországi cigányságról szól.

Idén több újdonság van a történelemérettségikben. Mind közép-, mind pedig emelt szinten új feladattípusként jelenik meg a komplex tesztfeladat, amely alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül. A komplex tesztfeladat a tizenkét tesztkérdés egyikét képezi, helyes megoldásával a legmagasabb pontszám szerezhető meg a tesztfeladatok között.

Az esszékérdések száma csökkent, középszinten eddig nyolc lehetőségből hármat választott a vizsgázó, ehelyett az új vizsgaleírás szerint négyből két témát választhat, emelt szinten pedig az eddigi tízből négy helyett hatból hármat választhat. A változtatás oka, hogy a pedagógiai mérési adatok azt mutatják, az alacsonyabb számú esszéfeladatok is megfelelően mérnek, emellett költséghatékonysági és környezetbarát szempontokat is figyelembe vettek.

Az Oktatási Hivatal szerda délután az MTI kérdésére közölte: Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatta őket, hogy egyes vizsgaközpontokban a 3-as metró meghibásodása és leállása miatt később kezdődött az emelt szintű történelem-írásbeli. Máshol a vizsgák rendben megkezdődtek, a vizsgahelyszínekről egyéb észrevételt, bejelentést nem kaptak – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.