Már karatézni is lehet tornaórán

Mostantól a küzdősporttal is kiváltható a mindennapos testnevelés az iskolák bizonyos évfolyamain.

Hutter Marianna
2017. 05. 08. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hete a Népszava számolt be arról, hogy a kormányzat a tervek szerint nemcsak küzdősporttal, hanem lövészettel is kiegészítené a tornaórákat. Utóbbi ötletet a pedagógus szakszervezetek felháborodással fogadták, ám a lövészetről az Emberi Erőforrások Minisztériumának mostani módosításában egyelőre nincs szó.

A múlt heti döntés értelmében a diákok a VII. és a X. évfolyamok között tanulhatnak karatét, az általános iskolákban, a gimnáziumokban, a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban egyaránt. A kerettanterv szerint az iskolai órakeretben történő karateoktatás legfőbb célja egy egész életre szóló életmód kialakítása, a testnevelés és sport műveltségterületének színesítése, a testkultúra képességrendszerének fejlesztése, „olyan önvédelmi rendszer alapszintű oktatása, amely alkalmassá teszi a tanulókat a külső agresszió elleni sikeres védekezésre”. Később arról is értekeznek, hogy a karate célul tűzi ki olyan attitűd kialakítását, amely az élet és egészség maximális tisztelete mellett lehetőséget ad a magabiztos viselkedés elsajátítására. „E magabiztosság mögött, szilárd jellem és sportág specifikus gyakorlati készség áll” – írják. A sport hatásai között említik, hogy gyakorlása hozzásegíti a tanulókat az erő, a gyorsaság és az állóképesség fejlesztéséhez.

A bevezetésnek nincs költségvetési hatása, az órák finanszírozott heti foglalkozási időkeretben valósulnak meg, de kérdéses, hány karatét oktatni tudó testneveléstanár van az iskolákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.