Katonai beavatkozás kell Líbiában Orbán Viktor szerint

Szerinte csak így lehet megállítani az Európa felé tartó migrációs áradatot.

MN
2017. 07. 21. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken is interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor: a miniszterelnök Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő többnapos budapesti látogatásáról, az izraeli–magyar viszonyról és nem meglepő módon a migrációs helyzetről is beszélt a közrádióban. Legerősebb kijelentése azonban a líbiai helyzetre vonatkozott: mint mondta, katonai beavatkozásra lesz szükség az észak-afrikai országban a migrációs hullám megállításához. A részletekről azonban nem akart beszélni, mondván, katonai akciókat nem szokás kitárgyalni nyilvánosan.

A miniszterelnök arról sem mondott konkrétumokat, hogy Netanjahu látogatása során milyen izraeli–magyar terrorelhárítási egyezmény született. 

A riporter rákérdezett, hogy Netanjahu miért nem válaszolt nyilvánosan Heisler András, a Mazsihisz elnökének arra a kritikájára, hogy a hazai zsidók elkezdtek félni a Soros-ellenes, antiszemita felhangúnak nevezett plakátkampány miatt. Orbán úgy látja, az izraeli miniszterelnök mindent elmondott, amit akart, és nem az antiszemitizmus, hanem a jövő miatt jött ide.

Orbán az interjúban egyúttal megismételte három nappal ezelőtti, Netanjahu fogadásakor tett állítását: Magyarország nyilvánvalóan bűnös a zsidóság deportálásában, abban, hogy a második világháború idején nem védte meg zsidó állampolgárait a népirtástól.

Mindezt nem könnyű összeegyeztetni Orbán június 21-ei beszédével: a miniszterelnök akkor még kivételes államférfinak nevezte a numerus clausust és három zsidótörvényt is jóváhagyó, több százezer vidéki magyar zsidó deportálását engedélyező Horthy Miklóst.

A Híradó.hu nem is idézte a bűnösségre vonatkozó kényes részletet: összefoglalójában arról ír, hogy Benjamin Netanjahu nagyvonalú ajánlatot tett látogatása idején, amelyet a V4-ek elfogadtak. Ennek értelmében – mivel Izrael csúcstechnológiai nagyhatalom – egyes izraeli cégekhez olyan magyar mérnököket, egyetemistákat és fejlesztőket fogadnak, akik később ebben az iparágban akarnak dolgozni, és így hozzáférhetnek az izraeli technológiákhoz is.

A miniszterelnök az izraeli látogatás kapcsán is visszatért a zsidó állam szerepvállalásához: ha a terrorakciókat nem tudják megállítani, ha nem tartóztatják fel a migránsokat, és ha Izrael katonai erejével nem lép fel a militáns és terrorcsoportokkal szemben, akkor újabb és újabb migránsáradat indul meg Európa, így Magyarország felé is.

Orbán Viktor szerint az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex nem tudta eddig sem megoldani a migránsproblémát. „Nekünk kell most megállítani a migránsáradatot” – fogalmazott a miniszterelnök, kiemelve, hogy Brüsszelben három hónap után sem történt megoldás, miközben nő a terrorveszély, százával fulladnak a tengerbe emberek, emellett pedig a migránsok Európába szállítása és az Európában növekvő antiszemitizmus között is van kapcsolat.

A miniszterelnök az is kijelentette, hogy nincs olyan rendezvénye a világnak, amit Budapest ne tudna megszervezni, erre a vizes világbajnokság a bizonyíték. Majd hozzátette, hogy szerinte egyedül a foci-világbajnokságot nem tudnánk megrendezni, mert nincs elég stadionunk, és felesleges lenne csak ezért építeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.