Ismét demonstráltak a devizahitelesek

A kilakoltatások leállításáért tüntetnek a Kossuth téren. Közben a parlamentben rendkívüli ülést tartottak.

Fokasz Oresztész
2017. 08. 21. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli (és teljességgel eredménytelen) ülésnapot tartott ma az Országgyűlés, a napirenden a lex CEU, valamint a végrehajtások és kilakoltatások törvény általi felfüggesztése szerepelt. Ez utóbbihoz kapcsolódva tüntetést, villámcsődületet szerveztek a Kossuth térre, melyre néhány száz embert vártak, de a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint 50-60-an lehettek. Céljuk, hogy „kimutassák véleményüket”, és hogy a helyszínen kísérjék végig a fejleményeket. Bajáról, Kecelről is érkeztek demonstrálók, a molinókon olyan szövegek álltak, mint például „Devizahitel=uzsora” vagy hogy „Állj, bank!”

A résztvevők meghallgatták a Jobbik által szervezett sajtótájékoztatót is, melyen elhangzott például – a sikertelen parlamenti ülésre is utalva –, hogy a kormány gyáva, bujkál a választók elől. Z. Kárpát Dániel alelnök a párt támogatásáról biztosította a pórul járt devizahiteleseket.

Ezt követően az egyik károsult szólalt fel, amire a közmédia M1 csatornájának kiküldött stábja már valamiért nem volt kíváncsi. Távozásukat hangos felhördüléssel fogadták a demonstrálók. Vitába keveredtek a Pestisrácok.hu tudósítójával is, aki szerintük provokálni érkezett az eseményre. Később petíciót olvastak fel, többször lemondásra szólították fel és hazaárulónak nevezték a kormányt.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei is a kormány gyávaságáról beszéltek. Egy esetleges kormányváltás utánra kárpótlást ígértek a devizahiteleseknek. Z. Kárpát ezzel összefüggésben hozzátette, hogy a kormány- és ellenzéki pártok, a bankszövetség és egyéb szakértők részvételével kerekasztalt terveznek összehívni a probléma orvoslására.

###HIRDETES###

Hadházyt a választási rendszerről is kérdezték, azt mondta, azzal az a legnagyobb baj, hogy külföldön él 500 ezer honfitársunk, akik „nem szavazhatnak” (ez ebben a formában természetesen nem igaz – a szerk.). A zöldpárti társelnök B-listázásnak nevezte ezt az eljárást.

A szervezők az eseményen azt is bejelentették, hogy szeptember 18-ára, az őszi parlamenti ülésszak első napjára újabb tüntetést szerveznek a Kossuth térre.

Mint megírtuk, a kormánypártokat nem nagyon hatották meg a fenti témák, a fideszes és KDNP-s képviselők ilyen „bagatell” ügyek miatt nem voltak hajlandók megszakítani nyári pihenőjüket. Előre bejelentett távolmaradásuk miatt a csak ellenzéki és független honatyák részvételével tartott parlamenti ülés határozatképtelensége borítékolhatóvá vált, a papírforma pedig azóta be is igazolódott.

Holott igen nagy a felelőssége a kormánynak is abban, hogy sok család a csőd szélére jutott. Talán kevesen emlékeznek rá, de a devizahitelezést eleve az első Orbán-kormány engedélyezte még 2001-ben. Aztán viszont senki nem hívta fel a fogyasztók figyelmét a frank erősödésének veszélyére (a későbbi kormányok, illetve maguk a bankok sem).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.