Nem várható döntés a kilakoltatás leállításáról

A kormánypártok sorosozással bújnak ki a bajban lévő devizahitelesek megsegítése alól.

Hajdú Péter
2017. 08. 21. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mennek el az Országgyűlés mai rendkívüli ülésére a kormánypárti képviselők, ahol tehetnének valamit a magukra hagyott devizahiteles adósok kilakoltatása ellen. Az ellenzéki kezdeményezésre összehívott ülés a lex CEU eltörlését és a kilakoltatási moratórium megújítását célozza. A fideszes Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa, valamint Hollik István KDNP-s képviselő magyarázata szerint a meghirdetett témák nem aktuálisak, a kezdeményezés célja Soros György egyetemének védelmezése, ezért a kormánypárti politikusok nem vesznek részt az ülésen.

Az talán még érthető, hogy a Közép-Európai Egyetem ügyéről nem akarnak tárgyalni a kormánypárti képviselők, hiszen a hírek szerint már visszakoztak, és az Egyesült Államok helyett kénytelenek lesznek New York állam képviselőivel megállapodni az intézmény további működéséről. Az viszont nehezen magyarázható, hogy a kilakoltatással fenyegetett, fizetésképtelen devizahitelesek mellett miért nem állnak ki, ha már egyszer igen nagy a felelőssége a kormánynak is abban, hogy sok család a csőd szélére jutott.

Talán kevesekben tudatosodott, de a devizahitelezést 2001-ben az első Orbán-kormány engedélyezte. A magas jegybanki alapkamat következtében magas forinthitelkamatok miatt népszerűk is voltak a devizahitelek – különösen a svájcifrank-kölcsönök. Ám senki – különösen nem a banki ügyintézők, akiket arra utasítottak, hogy erőltessék a devizahiteleket – nem hívta fel a kölcsön iránt érdeklődők figyelmét a frank erősödésének veszélyére.

Arról sem beszélt senki, hogy a törlesztőrészletek mellett maga a tőketartozás összege is jelentősen emelkedhet. A hitelszerződésekben az árfolyamváltozás teljes kockázatát a hitelt felvevők nyakába varrták, azaz a bankoknak nem volt félnivalójuk a forint esetleges gyengülésétől vagy a frank erősödésétől. Sőt, az árfolyamveszteséget is hozzá kellett számolni a hitel forintban kifejezett teljeshiteldíj-mutatójához (thm), így pedig a devizahitelek drágábbak lettek a forintkölcsönöknél.

Pedig a bankoknak ismerniük kellett ezeket a veszélyeket, hiszen a helvét deviza árfolyama 1990 után kisebb-nagyobb visszaesésektől eltekintve folyamatosan emelkedett. Egy ingatlanfedezetű hitelszerződést pedig minimum 5, de az esetek jó részében 15-30 évre kötnek, és ilyen hosszú időszakra felelőtlenség kijelenteni – ahogy azt a banki ügyintézők tették –, hogy nem kell félni a forint gyengülésétől. De tömeges csődök is jellemezték a svájci frankban nyújtott hitelek történetét. Ez következett be a nyolcvanas években Ausztráliában, amikor a Westpac Bank tömegével adott frankhiteleket ausztrál gazdálkodóknak és egyéb vállalkozóknak 5 százalékos kamatra akkor, amikor az ausztráldollár-alapú hitel kamata 25 százalék körül járt. Ahogy nálunk, úgy ott sem hívták fel a figyelmet arra, hogy az árfolyam elszabadulása jelentős törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet. Végül ausztrál kisvállalkozók tízezrei jelentettek csődöt a növekvő törlesztőrészletek miatt. El is marasztalták a bíróságok a bankokat. Nem hivatkozhattak arra, hogy fogalmuk sem volt arról, mekkora a devizahitelezés veszélye. Az csak hab volt a tortán, hogy igazából nem is vizsgálták az ügyfelek hitelképességét.

Nem kérdés, hogy idehaza a szocialista, szabad demokrata kormányoknak kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, mint hogy a devizahiteleseknek segítsenek. A 2010-ben hatalomra jutott második Orbán-kormány ugyan érzékelte a probléma nagyságát, ígéretei ellenére nem sokat segített a bajban lévő családokon.

Sőt, gazdaságpolitikájának következtében – amelynek középpontjában a gyenge forint állt és áll – folyamatosan veszített értékéből a magyar valuta, és emelkedtek a devizában eladósodott emberek törlesztőrészletei. Ugyan több mentőcsomagot összeállított a kormány, ezek közül csak a tehetősebbek számára kedvező végtörlesztés jelentett valódi segítséget, a többi csak minimális könnyebbséget.

Hogy mekkora valójában a baj, jelzi, hogy e nem túl kielégítő programok révén is ezermilliárd forint tehertől szabadultak meg az adósok, azonban további segítségre volna szükségük. Számukra már egyetlen reménysugár maradt, az Európai Unió Bírósága. A testület előtt van több más kezdeményezés mellett az a magyar javaslat, hogy az árfolyamveszteség terheit meg kell osztani a bankok és az adósok között.

Eközben a kárt szenvedett devizahitelesek sem tétlenkednek. A napokban Trócsányi László igazságügyi miniszter háza előtt demonstráltak, ahol a politikus felesége slaggal locsolta őket. Ma, a parlamenti ülés idejére is demonstráció várható a budapesti Kossuth térre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.