A kormánypártok nélkül félórás volt a parlamenti ülés

Példátlan gyorsasággal ért véget az ellenzék kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés.

Katona Mariann
2017. 08. 21. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi ígéretének megfelelően nem vett részt a mára összehívott, ellenzéki kezdeményezésű rendkívüli parlamenti ülésen sem a Fidesz, sem a KDNP. A kormánypártok padsoraiban egyedül Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ült, de a kormány részéről is mindössze Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt bent az ülésteremben. Más kormánypárti honatyát nem lehetett látni, ahogyan egyetlen minisztert sem. Az ellenzéki képviselők így hiába jelentek meg jelentős létszámmal, a többséget adó kormánypárti honatyák hiánya azt jelentette, hogy a parlament nem volt határozatképes. Az MSZP, az LMP és a Jobbik politikusának napirend előtti felszólalásai után már a napirendet sem tudták elfogadni, így az egy órakor kezdődött ülést fél kettő körül már be is rekesztették.

A rendes őszi ülésszak előtt néhány héttel összehívott rendkívüli ülést az MSZP kezdeményezte, a tervük az lett volna, hogy a lex CEU néven ismertté vált felsőoktatási törvénymódosítást hatályon kívül helyezzék. Támogatta az ötletet az LMP is, de ők egyúttal azt is szerették volna, ha azonnal elrendelik a kilakoltatási moratóriumot. Miután összegyűlt a szükséges aláírásszám, Kövér László házelnök nem tehetett mást, mint kiírta a parlamenti ülést.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője kihasználva a lehetőséget, hogy legalább napirend előtt felszólalhatott, arról beszélt, hogy a kormánypártok bebizonyították, nem érdekli őket Magyarország jövője. Hiszen – mint mondta – a saját pitiáner, bosszúvezérelt ügyükben össze tudtak hívni rendkívüli ülést – még a plakáttörvény elfogadásáért nyár elején –, ám a valódi problémák elől elmenekülnek. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára már első mondatában Soros Györggyel jött. Szerinte ugyanis a milliárdos számára fontos ügyekben az ellenzéki pártok még nyáron is összehívatják a parlamentet.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az általuk felvetett témáról, a kilakoltatás szélén álló devizahitelesekről beszélt. Azt mondta, hogy idén el fogja érni a 10 ezret a végrehajtások száma, csak szeptemberben 1600 fog indulni. Nekik szerettek volna segíteni, de a kormánypártok – megfogalmazása szerint – nem tudtak velük szembenézni. Egyetlen bent lévő államtitkárként erre is Dömötör Csaba válaszolt, aki elismerte, hogy sok még a teendő, de egyből azzal jött, hogy az ellenzéki pártok nem segítenek a devizahiteleseken. A devizahitelezés fő felelősének az MSZP-t nevezte, majd azt fejtette ki, hogy az LMP éppen velük működik együtt, amikor a mostani rendkívüli ülést összehívatta.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel ezután az évszázad pénzügyi átverésének nevezte a devizahitelesek megmentését, illetve arra várt választ, hogy az érintetteknek az évekkel ezelőtt 160-165 forinton felvett hitelüket miért szinte piaci árfolyamon, 250 forint felett kell visszafizetni. – Százmilliárdokat húztak le magyar emberekről – mondta. Dömötör Csaba érdemi válasz nélkül ismét csak arról beszélt, hogy a baloldal engedett teret korábban a devizahitelezésnek, és a Jobbik is a válság előidézőivel működik most együtt. Az államtitkár azt is felhozta, hogy a Jobbik képviselői korábban nem szavazták meg a devizahiteleseket megmentő törvényeket, amit tehát most tesznek, az képmutatás. Gyorsan áttérve másra, korábbi jobbikos felszólalásokat hozott elő, például Vona Gábor pártelnök Facebook-posztját a nyugdíjasokról.

A rendkívüli üléssel egy időben a Parlament előtt devizahitelesek tüntettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.