Sérelemdíjat is követelhet az etikus hekker

Perre mehet a BKK informatikai rendszerének hibáját feltáró fiatal, akinek gyanúsítását a napokban megszüntették.

2017. 08. 22. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyiségi jogainak a megsértéséért pert indíthat, és akár sérelemdíjat is követelhet az a 18 éves fiatal, aki felfedezte, s azonnal jelezte júliusban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online bérletértékesítési rendszerének hibáját, de ellene büntetőeljárás indult – közölte kedden lapunk érdeklődésére Dojcsák Dalma. Az „etikus hekkert” védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai szabadságjogok projektjének a vezetője elmondta: azután, hogy az ügyészség már nem tekinti gyanúsítottnak ügyfelüket, elsősorban a kisvárdai lakásán végrehajtott házkutatás miatt kérhet jogorvoslatot. Az esetleges keresetek benyújtásáról később, a fiatalemberrel való konzultáció után döntenek, ugyanakkor sérelemdíj csak azután kérhető, ha a közérdekű bejelentővel szembeni jogsértést a bíróság megállapította.

– A TASZ panaszára kiderült: nemhogy társadalmi veszélyessége nem volt az informatika iránt érdeklődő fiatal cselekményének, sőt azonnali jelzése közérdekű bejelentésnek minősült – mondta Dojcsák Dalma, aki szerint a hasonló esetek elkerülésére nincs szükség törvénymódosításra. Leszögezte: minden ilyen esetben a nyomozó hatóságoknak kell észlelniük, hogy a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló, 2013. évi CLXV. törvény hatálya alá tartozik-e az adott cselekmény. A TASZ szerint egyértelműen jogalkalmazási zavar támadt, egyrészt a BKK-val szerződésben álló, az online bérletrendszert fejlesztő és üzemeltető T-Systems ismeretlen tettes elleni feljelentésekor, másrészt a házkutatás elrendelésekor. Ugyanis a 18 éves fiú, aki látszólag azzal, hogy „bele tudott nyúlni” a biztonságosnak mondott internetes rendszerbe, és 50 forintért „vásárolt” bérletet 9500 forint helyett, jogszabályt sértett.

Ám ezt két e-mailen is jelezte a BKK-nak, s nem élt vissza a bérlettel, így őt már azonnal védte a törvény. 

A Magyar Nemzet megkereste a BKK online bérletértékesítési rendszerét jó szándékból meghekkelő fiatalt is, aki azonkívül, hogy hétfőn az általa létrehozott „Etikus bűnöző” Facebook-oldalon közzétette: már nem gyanúsítják információs rendszer vagy adat megsértésének bűntettével, nem kíván nyilatkozni. Kérdésünkre annyit azért elmondott: „Lehetséges, hogy a későbbiekben a Facebook-oldalamra az ügy tanulságát levonva fogok írni valamilyen bejegyzést, azonban jelenleg örülök annak, ha teljes mértékben vissza tudok térni az eredeti életemhez.”

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre kedden hivatalosan is megerősítette: a sajtóban etikus hekker elleni ügyként ismertté vált büntetőeljárásban a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség 2017. augusztus 15-én helyt adott az addigi gyanúsított ügyvédje által tett panasznak. Az ügyész ugyanakkor a házkutatás elrendelése miatti panaszt elutasította, mert azt állapította meg, hogy a házkutatás elrendelésének a törvényi feltételei az ügyben fennálltak. Szilágyi László a gyanúsítás megszüntetésével kapcsolatban hozzátette: „A döntés indokolásának a lényege szerint

a gyanúsított cselekménye – azaz hogy a sértett jegyértékesítési rendszerében jogosulatlanul adatot változtatott meg – nem veszélyes a társadalomra, és így nem valósít meg bűncselekményt.

A gyanúsított ugyanis a cselekményét azért követte el, hogy a jegyértékesítési rendszer hibáját feltárja, ami sikerült is neki, ráadásul ezt a tényt jelezte a sértettnek. Ilyen körülmények között a cselekményének a társadalomra veszélyessége kizárt.”

Az ügyészségi sajtószóvivőtől azt is megtudtuk: „A nyomozás jelenleg még folyik, de az ügynek gyanúsítottja már nincs. A nyomozó hatóság a nyomozást záros határidőn belül megszünteti.”

Miközben az ellenzéki pártok folyamatosan követelik Dabóczi Kálmánnak, a BKK vezérigazgatójának a menesztését, Tarlós István lapunknak nyilatkozva az „etikus hekker” gyanúsításának megszüntetésével egy időben állt ki teljes mellszélességgel a cégvezető mellett. Ezt azzal indokolta, hogy a botrányos ügyben eddig elrendelt belső vizsgálatok, a nyomozások tartanak, és zajlik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárása is. Ugyanakkor emlékezetes: Dabóczi Kálmán volt az, aki ugyan később bocsánatot kért, először betörőhöz, kocsifeltörőhöz hasonlította a most a gyanú alól mentesített fiatalt.

A rendőrség az online bérletrendszer bevezetésére szerződött BKK-tól és a T-Systemstől is dokumentumokat foglalt le. Az MSZP feljelentése alapján egyrészt hűtlen kezelés megalapozott gyanújával nyomoznak. Még két büntetőeljárás is indult, egyrészt az előbbi rendszerbe, másrészt a Mol–Bubi közbringarendszerbe regisztrált felhasználók adatainak kiszivárogtatása miatt. Mindkét esetben a 24.hu „kapta meg” a dokumentumokat, amelyeket a rendőrségnek továbbítottak. Ahogy arról beszámoltunk, a nyomozó hatóságok titkosszolgálati eszközökkel is vizsgálják a BKK informatikai rendszereit, honlapját és mobiltelefonos alkalmazását több hullámban is érő, úgynevezett túlterheléses támadások miatt. 

Több egymástól független városházi, illetve BKK-s belső forrásból

úgy értesültünk: a belső vizsgálatok még tartanak, s a rendőrségi eljárások végéig nem is várható, hogy lezárulnak.

A fővárosi cégnél abban bíznak: az átadott bizonyítékok azt igazolják, hogy törvényesen jártak el.

Az adatvédelmi hatósági eljárásról Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke kérdésünkre jelezte, a bonyolult ügy feltárása zajlik, két héten belül itt sem várható eredmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.